Parlamenti i BE-së mbështet fondin e korigjimit për abu*zimet me migrantët në Katar

  • A.P /
  • 24 November 2022 - 17:31
Parlamenti i BE-së mbështet fondin e korigjimit për abu*zimet me migrantët në Katar

Më 24 nëntor, Parlamenti Evropian i kërkoi FIFA-s dhe Katarit të kompensojnë abuzimet e përhapura që pësuan punëtorët emigrantë gjatë ndërtimit të infrastrukturës së Kupës së Botës 2022 dhe duke bërë të mundur lojërat, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”.


Duke vepruar kështu, ata iu bashkuan punëtorëve migrantë dhe familjeve të tyre, publikut global dhe një numri në rritje të shoqatave të futbollit, sponsorëve, liderëve politikë, sportistëve dhe organizatave të të drejtave të njeriut dhe sindikatave të punës që e kanë mbështetur këtë thirrje, 

Ndërsa pranonte reformat e rëndësishme të punës të bëra nga Katari, rezoluta e Parlamentit Evropian theksoi se si një skemë ekzistuese e kompensimit, e funksionalizuar vetëm në vitin 2020, nuk arriti të kompensojë abuzimin e përhapur të pagave që nga përzgjedhja e diskutueshme e FIFA-s në vitin 2010 e Katarit si mikpritës të Kupës së Botës. Për më tepër, atribuimi i nxituar i autoriteteve të Katarit të vdekjeve të mijëra punëtorëve migrantë për "shkaqe natyrore" pa hetime të duhura, i bëri familjet e tyre të papërshtatshme për kompensim.

Në debatin që i parapriu votimit, parlamentarët vunë re rekordin e dobët të të drejtave të njeriut në Katar për të drejtat e punës dhe të drejtat e tjera të njeriut, duke përfshirë shkeljet e lirisë së shprehjes, të drejtave të grave dhe të drejtave të personave LGBT. Teksti i miratuar dënoi gjithashtu pjesëmarrjen e kompanive evropiane në shkeljet e të drejtave të punëtorëve migrantë gjatë përgatitjes së Kupës së Botës FIFA 2022.

Kritikat e Parlamentit Evropian vijnë pas mundësive të humbura të përsëritura për autoritetet e Katarit dhe FIFA për të adresuar dhe korrigjuar dëmet e të drejtave të njeriut.

Më 1 nëntor, ministri i punës i Katarit hodhi poshtë në mënyrë eksplicite thirrjen për të korrigjuar punëtorët migrantë që kanë vuajtur, duke përshëndetur reformat e brendshme si të mjaftueshme; Duke dëshmuar në Parlamentin Evropian dy javë më vonë, ai sërish nuk arriti të angazhohej publikisht për kompensim, megjithëse tregoi njëfarë hapjeje për të vënë në dispozicion fondin ekzistues në mënyrë retroaktive.

(Kosova Sot Online)