Paralajmëroi tërmetin apokaliptik të 6 shkurtit në Turqi, Prof. Naci Görür ngre një tjetër alarm

  • A.P /
  • 09 June 2023 - 20:27
Paralajmëroi tërmetin apokaliptik të 6 shkurtit në Turqi, Prof. Naci Görür ngre një tjetër alarm

Kur ende nuk janë shëruar plagët e mëdha të tërmeteve shkatërrimtarë të 6 shkurtit të këtij viti në Turqi e Siri, Anëtari i Akademisë së Shkencave, Prof. Dr. Naci Görür, ka ngritur një tjetër alarm, këtë herë për një cunami të mundshëm në zonën e Antalyas dhe në pjesën e Qipros greke

Görür ishte pjesë e një paneli të titulluar ‘Antalia, rezistente ndaj tërmeteve’, nga ku bëri thirrje që të merren masat për ndërtimin e vendbanimeve rezistente ndaj tërmeteve, ndërsa vuri theksin edhe te kërcënimi i madh nga prurja e befasishme e ujërave, si pasojë e ndonjë lëkundjeje katastrofike si ato të 6 shkurtit

Prof. Dr. Görür tha gjithashtu se, disa rajone në Antalia janë të prirura për rrëshqitje dheu.

“Zonat e zhytjes janë defekte që prodhojnë cunami në botë. Antalia mund të ekspozohet ndaj një cunami në çdo kohë. Efekti i cunamit nuk vjen nëse jeni mbi nivelin e detit, por imagjinoni që gjatësia e valës të arrijë 10 metra. Mbulon çdo vend nën 10 metra. Është e nevojshme të merren masa paraprake nga tërmeti dhe të vendosen shenjat e cunamit dhe të tregohet se ku mund të jetë efektiv.

(Kosova Sot Online)