Oganizata e afërt me Kishën Ortodokse Serbe që ka në agjendë besnikërinë ndaj Serbisë e Rusisë, me narrativë për terroristët e veriut: Heronj

  • E.K /
  • 04 October 2023 - 15:34
Oganizata e afërt me Kishën Ortodokse Serbe që ka në agjendë besnikërinë ndaj Serbisë e Rusisë, me narrativë për terroristët e veriut: Heronj

Kori Michaelmas prezantohet si një organizatë humanitare përmes rrjeteve sociale, por kur shikon qëndrimet dhe aktivitetet e tyre dhe i kontekstualizon, mund të shohësh një agjendë të bazuar në ideologjinë e djathtë, shpirtin militarist dhe besnikërinë ndaj Serbisë dhe Rusisë. Ky kor ndikoi edhe narrativat për sulmin terrorist ku u vra një polic i Kosovës. Derisa në Kosovë sulmuesit akuzoheshin për terrorizëm dhe bashkësia ndërkombëtare kërkoi ndjekjen e menjëhershme të tyre, në qarqe të caktuara nacionaliste në Mal të Zi u krijua një narrativë se sulmuesit ishin heronj dhe viktima. Kisha Ortodokse Serbe (SPC) luan një rol kyç në krijimin e asaj narrative, së bashku me organizatat dhe individët e ekstremit të djathtë, nga të cilët spikat Kori Michaelmas.

Organizatat pro-serbe të ekstremit të djathtë janë përpjekur të luajnë një rol të spikatur në jetën shoqërore dhe politike të Malit të Zi për një kohë të gjatë. Veprimtaritë e tyre ishin veçanërisht të dukshme gjatë ngjarjeve të rëndësishme të katër viteve të fundit – litia, zgjedhjet parlamentare dhe lokale, kurorëzimi i metropolit, si dhe një numër i madh protestash. Përveç ngjarjeve në skenën politike malazeze, ngjarjet rajonale shpesh janë shkas për aktivizimin dhe veprimin e organizatave dhe individëve të ekstremit të djathtë. Këtë e kanë treguar sërish ngjarjet e fundit në Kosovë.

Sulmi i armatosur terrorist  në veri të Kosovës, i organizuar dhe udhëhequr nga nënkryetari i Listës Serbe të Kosovës, Milan Radojiçiq, kërcënoi seriozisht të prishë paqen dhe të shkaktojë destabilitet në të gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor.

Në sulm u vranë një polic i Kosovës dhe tre sulmues serbë. Derisa në Kosovë sulmuesit akuzoheshin për terrorizëm dhe bashkësia ndërkombëtare kërkoi ndjekjen e menjëhershme të tyre, në qarqe të caktuara nacionaliste në Mal të Zi u krijua një narrativë se sulmuesit ishin heronj dhe viktima.

Kisha Ortodokse Serbe (SPC) luan një rol kyç në krijimin e asaj narrative, së bashku me organizatat dhe individët e ekstremit të djathtë, nga të cilët spikat Kori Michaelmas.

Kori i Michael është një organizatë e afërt me Kishën Ortodokse Serbe, një nga themeluesit e së cilës është Mijajlo Backoviq, një ish-anëtar i Brigadës së 63-të të Parashutave të Ushtrisë Jugosllave dhe sekretar i Metodije Ostojić, peshkop i Budimlja-Nikšić SPC. Siç ka shkruar më parë DFC, në vitin 2016, në Kotorr, Mijajlo Backović mori pjesë në krijimin e të ashtuquajturit Ushtritë e Kozakëve të Ballkanit. Vitet e fundit ai ka marrë pjesë aktive në jetën politike në Mal të Zi.

Në qershor 2020, ai u filmua duke koordinuar një protestë politike të organizuar nga Fronti Demokratik në Budva. Në gusht të po atij viti, pikërisht para zgjedhjeve parlamentare, ai shau të gjithë votuesit e koalicionit të atëhershëm qeverisës për miratimin e Ligjit për lirinë e fesë. Veprimet e diskutueshme të Bakoviqit u përmbyllën me mosrespektimin e simboleve kombëtare të Malit të Zi (ishte i vetmi që u ul gjatë këndimit të himnit kombëtar malazez në Nikshiq, me rastin e 18 shtatorit 2022, Ditës së Çlirimit, për të cilën u ngrit procedura kundërvajtëse. kundër tij, si dhe në Budva gjatë festimit të Ditës së Komunës në vitin 2019. vjet).

Miholjski Zbor prezantohet si një organizatë humanitare përmes rrjeteve sociale, por kur shikon qëndrimet dhe aktivitetet e tyre dhe i kontekstualizon, mund të shohësh një agjendë të bazuar në ideologjinë e djathtë, shpirtin militarist dhe besnikërinë ndaj Serbisë dhe Rusisë.

Për herë të parë, aktiviteti politik i korit u vëzhgua në prag të zgjedhjeve parlamentare të vitit 2020. Kjo organizatë ka deklaruar vazhdimisht publikisht se ka marrë pjesë aktive në përmbysjen e regjimit të Milo Gjukanoviqit. Pas votimit të mosbesimit ndaj Qeverisë së Malit të Zi, në shkurt të vitit 2022, anëtarët e kësaj organizate morën pjesë në organizimin e protestave dhe bllokimit të rrugëve në Mal të Zi, së bashku me anëtarët e vëllazërisë ortodokse Stupovi dhe Zavjetnici Tvrdoš, me kërkesa të qarta drejtuar subjekteve politike që Qeveria e re të formohet nga partitë parlamentare, shumica e formuar pas zgjedhjeve të 2020 dhe partia e pakicës. Ata kërcënuan hapur paqen në Mal të Zi duke njoftuar se formimi i një qeverie të pakicës do të shkaktonte kaos të paparë në Mal të Zi. Zdravko Nišavić, president i korit Michaelmas, ishte anëtar i komitetit organizativ të protestave popullore dhe folës në ato protesta.

Organizuar nga Kori Michaelmas, Shoqata e Gazetarëve të Malit të Zi dhe IN4S, më 29 gusht dhe 1 shtator 2022, në Budva dhe Podgoricë, u organizuan tubime pro-ruse në të cilat Igor Damjanović, korrespondent i IN4S dhe tabloideve serbe nga fusha e betejës në Ukraina, foli. Duhet të theksohet se, më 16 shkurt 2022, Mijajlo Backović dhe Igor Damjanović patën një takim në Ambasadën Ruse në Podgoricë dhe se Damjanović u nis për në Rusi menjëherë pas kësaj dhe është një promovues kryesor mediatik i propagandës ruse të luftës në Mal të Zi.

Në një moment shumë delikat për të gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor, SPC në Mal të Zi dhe organizatat e saj të afërta të ekstremit të djathtë po manipulojnë dhe ngrohin atmosferën në mënyrë shtesë për të radikalizuar dhe mobilizuar qytetarët malazezë që deklarohen si serbë. Në disa qytete malazeze, Kisha Ortodokse Serbe mbajti përkujtimore për sulmuesit e rënë, ku u mblodhën dhjetëra qytetarë malazezë, dhe fushata po zhvillohet përmes mediave pro-serbe në Mal të Zi si dhe përmes rrjeteve sociale./Mportal

(Kosova Sot Online)