Ish “Komandantët” manipulator të listave të veteranëve e kanë vendin në Burgun e Dyzit, një proces Vetting të posaçëm, të pastrohen edhe listat e shumëfishuara e të korruptuara!

Ish  “Komandantët” manipulator të listave të veteranëve e kanë vendin në Burgun e Dyzit, një proces Vetting të posaçëm, të pastrohen edhe listat e shumëfishuara e të korruptuara!
Ish  “Komandantët” manipulator të listave të veteranëve e kanë vendin në Burgun e Dyzit, një proces Vetting të posaçëm, të pastrohen edhe listat e shumëfishuara e të korruptuara!

Hasan Preteni

  • 13 November 2021 - 07:39

Shkruan: ANALISTI - Hasan Preteni

Zgjerimi i listave bëhej me lekë dhe për interesa të ngushta të strukturës komanduese të ish UCK-së, me formimin e institucioneve pasardhëse të UCK-së, Shoqatave. Këto lista ju dërguan atyre. Kulmi i marrëzisë u arrit kur pas një kohe të gjatë kur u formua Komisioni për verifikimin e listave. Të gjithë titullarët e grupeve punuese në krye me kryesin e komisionit qendror duhet ta kenë vendin në burgun ne Dyz.

-A mund të zgjidhim ndonjë problem pa intervenimin e mekanizmave dashamirës të Kosovës? Fatkeqësisht jo! Të gjithë ata që kontribuan me të vërtetë në çlirimin e vendit u befasuan kur e kuptuan, pas 15 viteve, se kush ishin "bashkëluftëtarët" e tyre.

Menjëherë pas luftës ishte IOM-i misioni i ngarkuar për të regjistruar luftëtarët, i morën listat,na fotografuan dhe na dhanë librezat. Nuk ishim më shume së 11000. Të gjithë ne edhe u testuam,ishte një test i inteligjencës ( vlerësimi im) për të kuptuar se cili ishte niveli intelektual i çlirimtarëve. Tek ish ushtarët kjo u interpretua si një test për kalimin në TMK,nuk ishte e vërtetë.

Duhet theksuar se këtij testi nuk ju nënshtruan vetëm komandantët. Nuk ishte kriter i IOM-it por këmbëngulje e komandantëve se për ta është nënçmim!!! Me listën e veteranëve dhe kategorive tjera ( invalid dhe dëshmor) në mënyrë permanente u morën strukturat e TMK-së. Ishte Departamenti për Marrëdhënie civilo-Ushtarake ( G 5) që në mënyrë të saktë i evidentoi të gjithë, numrat ishin shumë të përafërt me atë të IOM-it. Çuditërisht këto lista "freskoheshin" kohë pas kohe por në mënyrë jo të rregullt.

Me fillimin e forcimit të raporteve në mes oligarkëve dhe komandantëve filloi të rritej lista. Nuk pati procedura të shkruara se si duhet të veprohet, komisione që nuk e paraqitnin strukturën komanduese të luftës, numër i pa kontrolluar pjesëmarrësish, amulli e përgjithshme. Dominonin ata të zhurmshmit dhe arrogantët.

Për 15 vite pas lufte u krijuan shumë raporte në mes njerëzve, shumë interesa biznisor e klanor, shumë interesa politik dhe shumë lek. Të gjithë këto raporte pastaj ndikuan në listat prej të cilave të gjithë atyre që kontribuan me sinqeritet ju vjen për të vjellur. Pangopësia e pas luftës është e pa justifikueshme, po ndryshohen përkatësit etnike e fetare, po ndërrojnë partitë e po bëjnë qmos vetëm e vetëm që të "fitohet leku"

Kërkesa nga BE-ja duhet mirëpritur,duhet të na caktojnë kushte dhe afate se në vetëm kështu dijmë. Një Komision i pavarur me trajtimin e të gjitha listave. Një komision ( anonim) për publikun duhet ti trajtoi të gjitha listat dhe për tre muaj maksimalisht do të kemi situatën reale.

Mjafton të fshihen emrat e të vendoset në bazë të të dhënave. Vendim i Qeverisë do të ishte i mjaftueshëm për ta rregulluar këtë. Në fund të gjithë ata që kanë fituar në mënyrë të pajustifikueshme duhet ti kthejnë mjetet.

Vetting në kuptimin e plotë të fjalës, pastrim gjeneral. Vetëm kështu do të kthehet dinjiteti i luftëtarëve të vërtetë të luftës. Paga për veteran nuk duhet të ketë. Mund të ketë një kompensim modest por jo pagë e aq më pak të lidhet me pagën minimale.

Nëse largohet paga atëherë edhe rezistenca do të jetë më e vogël. Familjet e dëshmorëve, bashkëshortet dhe fëmijët e tyre nuk guxojnë të mbesin pa kujdes, invalidët e luftës gjithashtu ( invalid real e jo ata që janë sëmurë pas luftës) duhet të ketë proteza,barna e kujdes maksimal. Qeveria aktuale këtë duhet ta ketë prioritet,kjo do të bëhet por është sa më herët aq më mirë.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".