Interesante: Peshku i cili ka 555 dhëmbë, por humbe 20 prej tyre çdo ditë

  • E.K /
  • 17 nëntor 2021 - 14:42
Interesante: Peshku i cili ka 555 dhëmbë, por humbe 20 prej tyre çdo ditë

Një peshk i quajtur Pacific lingcod ka një nga gojët me më së shumti dhëmbë në natyrë, me rreth 555 dhëmbë që rreshtojnë dy pjesët e nofullave të tij.

Tani, një studim i ri sugjeron që këta peshq i humbasin dhëmbët aq shpejt sa i rriten – me një normë mahnitëse prej 20 sosh në ditë.

“Çdo sipërfaqe kockore në gojën e tyre është e mbuluar me dhëmbë”, tha autorja e vjetër Karly Cohen, një kandidate për doktoraturë në biologji në Universitetin e Washingtonit.

Pacific lingcod është një peshk grabitqar që gjendet në Paqësorin verior. Ai arrin një gjatësi prej 50 centimetrash në maturim, por disa prej tyre kanë arritur një gjatësi prej 1.5 metrash.

Për të kuptuar se si duket dhe funksionon goja e lingcod-it, fillimisht largoni nga mendja pothuajse gjithçka që dini për gojën tuaj. Këta peshq kanë qindra dhëmbë të mprehtë, gati mikroskopik në nofullat e tyre.

Qiellza e tyre e fortë është gjithashtu e mbuluar me qindra stalaktite të vogla dentare. Dhe pas një grupi nofullash qëndron një grup tjetër nofullash ndihmëse, të quajtura nofullat e faringut, të cilat peshqit i përdorin për të përtypur ushqimin në të njëjtën mënyrë si njerëzit përdorin molarët.

Sado i çuditshëm të jetë ky organizim oral kur krahasohet me gojët e gjitarëve, goja e Pacific lingcod është relativisht e zakonshme për një peshk kockor, gjë që, sipas Cohen, e bën atë një specie të veçantë.

Cohen dhe autorja kryesore e studimit Emily Carr, një studente universitare e biologjisë në Universitetin e Floridës Jugore, mbajtën 20 peshq Pacific lingcod në tanke në një laborator të Universitetit të Uashingtonit në Friday Harbor.

Për shkak se dhëmbët e lingcod-it të janë kaq të vegjël, të kuptosh se sa shpejt këta peshq humbasin dhëmbët e tyre nuk ishte aq e thjeshtë sa t’i fshije nga dyshemeja e akuariumit. Në vend të kësaj, studiuesit e vendosën lingcod në një rezervuar të mbushur me një ngjyrë të holluar të kuqe, e cila lyente dhëmbët e peshkut në të kuqe. Më vonë, studiuesit e zhvendosën peshkun në një rezervuar të mbushur me një ngjyrë të gjelbër fluoreshente, e cila njollos përsëri dhëmbët.

Carr më pas vendosi kockat e dhëmbëzuara nën një mikroskop në një laborator të errët dhe llogariti raportin e dhëmbëve të vegjël të kuq me dhëmbët e vegjël të gjelbër në të gjitha kockat e dhëmbëzuara në gojën e lingcod-it. Në total, ajo numëroi mbi 10,000 dhëmbë në 20 peshqit.

“Më duhej të punoja në një dhomë të errët, duke parë dhëmbët nën një mikroskop”, tha Carr për Live Scienc

(Kosova Sot Online)