Bujar Osmani: Duhet ta forcojmë OSBE-në për të ardhmen, do të vazhdojmë të ofrojmë zgjidhje për sfidat kritike

  • S.A /
  • 30 November 2023 - 12:41
Bujar Osmani: Duhet ta forcojmë OSBE-në për të ardhmen, do të vazhdojmë të ofrojmë zgjidhje për sfidat kritike

Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, hapi Këshillin Ministror të OSBE-së dhe në fjalën e tij hapëse u bëri thirrje të pranishmëve që të arrijnë konsensus për kryesimin e Maltës, transmeton "Kosova Sot Online "

Ai përshëndeti delegacionet e pranishme në qytetin ku kryqëzohen kultura të ndryshme dhe kujtoi tërmetin e vitit 1963 kur bota e ndihmoi Shkupin, transmeton "Kosova Sot Online".

“Kam tre mesazhe kyçe si kryetar. Maqedonia e Veriut mori përsipër OSBE-në në një kohë lufte aktive dhe një kërcënim për sigurinë evropiane dhe paqen ndërkombëtare. Agresioni rus kundër Ukrainës shkeli rregullat e kësaj organizate dhe prishi sigurinë evropiane dhe njerëzore, dialogun dhe shkatërroi jetën e njerëzve që duan të jetojnë të lirë dhe pa frikë nga lufta”.

“Në vend të interesit kolektiv, arrihen interesa kombëtare egoiste. Kjo krijoi një mjedis të vështirë operativ dhe kundër kësaj ne mbetëm të vendosur për të shërbyer si mbrojtës të vlerave të OSBE-së dhe shumica e shteteve anëtare shmangën disfatizmin dhe paraqitën sfida për ekzistencën e OSBE-së. Ne ishim në gjendje të arrinim rëndësinë për organizatën”.

“OSBE-ja mbeti e vendosur kundër të gjitha sfidave dhe vazhdon të punojë dhe organizojë të gjitha aktivitetet dhe të vazhdojë misionin kundër të gjitha sfidave. Disa misione vazhdojnë të ndihmojnë në rajone dhe ne jemi angazhuar në mënyrë aktive në të gjitha rajonet, përballë konflikteve të rënda në Ukrainë dhe Lindjen e Mesme. Ne duhet të forcojmë OSBE-në për të ardhmen”, tha Osmani.

Ai shtoi se do të vazhdojnë të ofrojnë zgjidhje për këto sfida kritike, duke u shprehur i kënaqur që OSBE ka gjetur kryesues për vitin 2024.

(Kosova Sot Online )