Kosovës i duhen 7 bashkësi të komunave!

Kosovës i duhen 7 bashkësi të komunave!
Kosovës i duhen 7 bashkësi të komunave!

Muhamet Kelmendi

  • 17 tetor 2021 - 16:54

Shkruan: Muhamet Kelmendi

Kosoves i duhen 7 BASHKESI te komunave. Fillohet me BASHKESINE e Prishtines dhe vazhdon me Mitrivice, duke futur ne te Skenderajin, Mitrovicen si teresi, Leposaviqin dhe komuna tjera ketej, si dhe kalohet te BASHKESIA e Pejes, Gjakoves, Prizerenit, Ferizajit dhe Gjilanit. Neper keto njesi futen komunat ne rrethin e BASHKIESISE.

Keshtu ndalen vjedhjet ne mbi 30 komunat aktuale dhe keshtu krijohet nje mbeshtetje me e madhe financiare, sepse koncentrohet buxheti ne bashkesi. Organizimi k tille e zvogelon administraren e tashme mbi 30 komuna dhe ndikon shume qe mjetet fnanciare te kalojne nga xhepat ei fivideve dhe te grupeve te ceshtjet e ndertimit te komunes me rreth. Me BASHKESI ndalen edhe veprimet nacionalshoveniste serbe ne Veri te Kosoves. Atje do kemi edhe me tutje komuna, por qe i takojne bashkesise, e ku jane edhe vete prezente. Veriu vehet nen pushtetin e BASHKESISE SE MITROVICES.

Edhe ne ate tjera ka pozitivitet. Duke bere buxhetin e komunave ne nje BASHKESI e jo neper komuna, te cilat i mbyten qytetaret me keqeperdorime, luftohen dukurite negative dhe fiton BASHKESIA. Natyrisht se keshtu reduktohet administrata e sterngarkuar dhe hargjimet zvogelohen ne permasa te medha. Me 7 BASHKESI rritet kontrolli dhe transparenca, si dhe ndalet pretendimet territoriale serbe mbi Kosoven. Nuk mundet me bashkesi te komunave te flitet ne emer te ndonje komune dhe ky organizim e ndalon punen e asociacionit si mjet i organizimit territorial.

Bashkesia e komunave eshte baze e pushtetit. Ai realizohet ne baze te komunave. Ky organizim eshte shume funksional dhe ndihmon pushtetin shteteror. Si i tille gjndet ne cdo shtet pothuajese te UE dhe askush nuk mund te mbeshtetet ne interesat e ngushta te bazaes nacionale. Bashkesia e komunave eshte barazia me e madhe. Mbi ate organizim ndertohet pushteti funksional dhe ai eshte baza e demokracise funksionale. Republika ece keshtu perpara.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".