Pse për Shqipërin e për Kosovën bëhet zhurmë në UE!

Pse për Shqipërin e për Kosovën bëhet zhurmë në UE!
Pse për Shqipërin e për Kosovën bëhet zhurmë në UE!

Muhamet Kelmendi

  • 22 tetor 2021 - 22:12

Shkruan: Muhamet Kelmendi

Analiza behet jo mbi deshirat dhe mbi raportet e shteteve apo te intetesave gjeostrategjike re tyre, por mbi fakte konkrete te shteteve qe jane ne UE dhe te atyre qe jane edhe kandidat apo qe kane pretendime te futen ne Bashkimin Evropian.

E fakte ka per keto analiza.

I kam permendur dhe po shprehem perseri:

Nese eshte deshira ne UE fakt per tu zgjeruar me shtete te reja, atehete ceshtje fare nuk diskutohet.

Plotesohen kushtet dhe realizohet zgjerimi i UE a  behet liberalizimi i vizave.

Po nese eshte ceshtja e kushteve, sikurse te shtet tjera, Shqiperia i ploteson ato.

Ndersa, Kosova ka 3 vjet qe i ka plotesuar te gjitha kushtet per liveralizim te vizave. E kjo nuk po behet nga UE.

Madje, si Shqiperia, ashtu edhe Kosova, jane shume here me mire se disa shtete qe jane anetare te UE dhe tash e disa vite ka shtete qe jane kandidat, e ne fakt, jane plote me krime.

Ku ishte UE kur u pranua shteti kriminal serb ne cilesi te kandidatit! A nuk e dine Keshilli i UE dhunen dhe gjenicidin qe kishte bere Serbia mbi shqiptaret, bosanet, muslimanet e kroatet?!

Ku jane ndryshimet demokratike ne qeverisje ne  Beogradit?

Kemi te njejten Qeveri si me pare, ne kohen e dhunes gjenocidiale ne ish-Jugosllavi,  dhe me te njejtet njerez. Asgje nuk ka ndryshuar ne Beograd.

Vazhdon nacionalizmi racist serbomadh dhe politika luftenxitese nga Beogradi ne Ballkanin Perendimor.

E UE e toleron!

Pse?

Duke dalur ne anen e Kosoves dhe te Shqiperise nuk dmth se une e perkrahi krimin a korrupcionin.

Jo.

Ate e luftoj. Dhe, krim e korrupcion ka ne Kosove dhe ne Shqipeti. Por, jo ne nivel me te larte se ne shtetet tjera te Ballkanit Perendimor, madje edhe ne kuader te vete shteteve ne UE.

Ndersa, a mbetet ndokush ne oborr a jo duke pritur eshte nje ceshtje e karaktetit feminor, ky krahasim per Kosoven dhe Shqiperinr me krim, korrupcion dhe kriminalitet, sepse ne raport te UE, konkretisht ne raport per Tiranen dhe per Prishtinen, nuk mundet thjeshte te mohohet interesi gjeostrategjik.

Kjo del nga Marreveshtja ushtarke e Frances me Greqine.

Keto intetesa ne kuader te Evropes po shprehen hapur dhe shume here. Deklarata se duhet "reforma" ne UE , ne menyre qe pastaj te shkohet ne zgjerim, apo deklarimi se "Shqiperia prine me azyl politike", nuk lidhen me kandidim te Tiranes.

Po Kosoves pse nuk i behet liberalizim i vizave?!

Sukseset behet me reforma dhe kandidimi e liveralizimi ndihmon dhe ndikon ne ndalien e egrimit.

Pra, nuk jane keto fakte te UE.

Ceshtja qendron se a ka a nuk ka Evrope te bashkuar, unike dhe demokratike, pa interesa te kunderta?

Ketu eshte ceshtja.

Nese ka unitet, nuk ka nevoj per avokat dhe per dashuri; per izolim dhe per menjanim nga realiteti.

Faktet jane kokeforta dhe ato tregojne vete poziten e Kosoves dhe te Shqiperise kundruall UE.

Mos t' i ngaterrojme gjerat.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".