Pse ra VV-ja në zgjedhjet lokale?

Pse ra VV-ja në zgjedhjet lokale?
Pse ra VV-ja në zgjedhjet lokale?

Muhamet Kelmendi

  • 27 October 2021 - 09:22

Shkruan: ANALISTI- Muhamet Kelmendi

VV eshte ne pushtet nga fillimi i ketij viti. Pothusjese udheheq ne menyre absolute me Republiken e Kosoves.

Pretendimet e VV kane qene te medha. Nuk ka fushe qe nuk ka propaganduar ndryshime te medha dhe shume pozitive.

Tash po kalojne mbi 9 muaje dhe ndryshimet po mungojne.

Shikuar ne kete ane, del ne faktor kryesor te humbjes se numrit te vorave mbi 40%, pikerisht deshtimet e VV-ne nivel lokal dhe qendror.

Faktor tjeter eshte mos perzgjedhja e kandidateve te kualifikuar per pushtet lokal.

Duket se me qellim jane keto pune anash, ne menyre qe te mos pergjegjesi ky subjekt per ndonje deshtim ne komuna.

Keta janr dy faktoret me  kryesor, natyrisht se ka edhe te tjere, pse kemi nje ulje te madhe te votave per VV-ne.

Dhe, nese keshtu ece puna, do te kemi ikje edhe me te madhe te qytetareve nga VV-ja.

Nul mundet asmje subjekt politike qe me propagande populiste te mbahen masat.

Kjo per faktin:

Pushteti lokal ku ka qene i udhehequr nga VV-ja, si ne Prizeren dhe ne Mitrovice,  ka patur vetem deshtime.

Ne nivel qendror nuk kemi permiresime ne shume fusha. Konkretisht:

1. Punetoret dojne regullim te gjendjes ne pune. Atyre u duhet mbrojtje ligjore dhe sigurime pensionle e shendetesore.

Nje faktor tjeter eshte mosrealizimi i baes te te ardhurave minimale ne shume 450 euro. Shuma e 250 eurove eshte qesharake.

2. Arsimi kerkon ndryshime pozitive e jo vazhdim i punes se njete me intervenime kozmetike.

3. Ne fusha e rendit dhe e sigurise nuk kemi ndonje nderrim pozitive. Flitet dhe diskutohen shume veprime, por gjendja po vendnumeron. Krimi dhe korruocioni po lulezon. Veriu eshte teresisht jashte kontrollit te Republikes.

4. Nuk kemi as permiresime ne kulture, ne shendetesi e ne fushat tjera.

5. Teresisht kemi ngelje ne njohje nderkombetare. Madje, kemi gjendje edhe me te keqe per Kosoven ne shume mekanizma nderkombetar.

Ndryshimi i vetem qe eshte bere ne pushtet eshte nxerrja jashte nga bordet e shumeta te te shume vetave dhe zevendesimi i tyre me njerez te VV.

Keshtu u be edhe me ambasadore dhe konzuje. Fshesa do te vazhdoje me thelle.

Faktet e tilla ndikuan ne ikjen e votueseve nga VV-ja

Dhe, kete e dinte VV-ja. Prandaj kemi kuader kandidues nga VV-ja per kryetar te komunave thjeshte te paperkatitur.

E tere kjo ndikoj ne renjen mbi 40% te VV-se.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".