Mitet dhe gënjeshtrat e historisë serbe!...

Mitet dhe gënjeshtrat e historisë serbe!...
Mitet dhe gënjeshtrat e historisë serbe!...

Ismail Muçiqi

  • 16 February 2022 - 09:35

Shkruan:Ismail Muciqi

PASHALLUKU I BEOGRADIT DHE STRUKTURA E POPULLËSISË NË VITIN 1521!

Në kohën kur Perandoria Osmane e kishte pushtuar Beogradin në vitin 1521, ai qytet ishte i Hungarisë.

Udhëpërshkruesi i njohur, Evlia Qelebia, që ishte në atë kohë në Beograd në vitin 1660, thotë se: “mbi 4/5 të popullsisë të Beogradit ishin Myslimane".

Deri në vitin 1862, shqiptarët përbënin shumicën e popullsisë të Smederevës, Çuprisë, Klladovës, Jagodinës.

Beogradi atëherë kishte 2328 shtëpi, prej të cilave 842 ishin të serbëve, ndërsa 1486 të Myslimaneve.

Udhëpërshkruesi tjetër Austriaku Felix Kanitz, i cili kishte vizituar Beogradin disa here, thotë se: "Në vitin 1861, Beogradi kishte 15 minare të xhamive", të cilat në vitin 1868 ato xhami rrënoheshin përmes eksplodimit gjatë natës.

Në vendin ku sot është godina e Kuvendit të Serbisë, ishte xhamia e Ejnehanbeut, e cila përkrahe bukuria quhej "Aja Sofia" e Ballkanit. Bajrakli-xhaminë që ka mbeturë në Beogradë qe nga ajo kohë në lagjen më të vjetër të Beogradit me emrin (Dorqoll; emër turk), e dogjën terroristët serbë me 18 mars 2004, pas turbullirave që ndodhën në Kosovë.

Në publicistikën e Publicistit Adil Fetahu "LEXOJ E REAGOJ", në mënyrë analitike pasqyrohet periudha e kryqëzatës së parë serbe, në vitin 1830-1834.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".