Një ligj i vërtetë për Partitë, u jep detyra specifike partive të qartë pro-demokracisë

Një ligj i vërtetë për Partitë, u jep detyra specifike partive të qartë pro-demokracisë
Një ligj i vërtetë për Partitë, u jep detyra specifike partive të qartë pro-demokracisë

Ali Hertica

  • 08 shtator 2020 - 09:37

Kur bëhet fjalë për funksionimin e demokracisë, por nuk po arrin të monitorojë integritetin e politikanëve. Sigurisht që nuk ka njohuri për financimin e partive politike dhe politikanëve individualë. Sipas vëzhguesit të Këshillit të Evropës, duhet të ketë një mbikëqyrës të veçantë i cili mbikëqyr nëse parlamentarët po sillen pak financiarisht. Nëse ata deklarojnë saktë dhe nuk janë të ryshfetit. Komisioni shtetëror Remkes, i cili javën e kaluar këshilloi reformat e mëdha të sistemit politik, ka sugjeruar tashmë se një reformë është e nevojshme për Aktin e Financimit të Partive Politike, i cili duhet të lejojë më shumë kontroll.

Sipas André Krouwel, shkencëtar politik në Universitetin e Lirë ë Amsterdamit, Remkes nuk shkon aq sa duhet në analizat dhe rekomandimet e tij. Sipas tij, ai del me një numër shtesash në ligjin ekzistues dhe më pas bën sikur problemi i kontrollit është zgjidhur. Por nuk është aspak kështu, thotë prerë Krouwel.

"Ne jemi kaq naivë në Holandë", thotë Krouwel. “Ne mendojmë se po jetojmë në vitet 1950. Me njerëz shumë të mirë. Por kjo nuk është më rasti. Ne kemi një botë të jashtme të zemëruar me kërcënime për të cilat nuk jemi të vetëdijshëm, por kundër të cilave duhet të armatosemi. Merrni parasysh, për shembull, se të gjitha fushatat zgjedhore për një zgjedhje të Dhomës së Përfaqësuesve së bashku kushtojnë më pak se dhjetëra milion euro. Kjo shumë është sigurisht një shaka për Putinët e kësaj bote. Pastaj përfundoni se sa e ndjeshme është demokracia Hollandeze. Dhe unë nuk jam duke folur për politikën lokale dhe provinciale dhe ndikimin e mafies mbi to. Nëse thuash kështu, do t'ju kushtojë më pak se dhjetëra mijë euro. Duam apo jo, nuk mund të bëjmë pa një ligj të ri që ndalon dhurimet nga jashtë, për shembull. “Komiteti i tij mendon nga legjislacioni ekzistues dhe nuk ka bërë asnjë hap prapa duke bërë pyetjen: çfarë janë partitë politike? Dhe çfarë kërcënimi vjen nga ato parti dhe nga jashtë? Shqetësimi për integritetin e palëve qëndron ose bie në pozicionin e tyre ligjor. Partitë politike janë ekstreme në Holandë: jashtë-ligjore. Palët nuk ekzistojnë zyrtarisht. Ata kanë të njëjtin status me një rreth qepjeje ose klubi shahu në lagje. Ato janë shoqata komunale që i përkasin shoqërisë civile. Çdokush mund të formojë një parti politike, madje edhe të mitur. Dhe ato thjesht bien nën ligjin civil.

“Në vende si Suedia dhe Gjermania ata mendojnë shumë ndryshe për këtë. Aty ata thonë: partitë politike janë diçka e veçantë, ato janë të ndryshme nga organizatat e tjera shoqërore dhe prandaj kanë nevojë për legjislacion të veçantë. Unë do të jap një shembull. Nëse dikush i dhuron para klubit të shahut, atëherë kjo është në rregull. Më së shumti, lojtarët luajnë shah në borde shumë të bukura të arta. Nuk vret njeri. Por nëse njerëzit fillojnë të vendosin para në partitë politike për të bërë diçka, është katastrofike për demokracinë. Pra, qasja ndaj një partie politike në të njëjtën mënyrë si një shoqatë shahu është thjesht marrëzi. Ju nuk duhet ta bëni atë ".

“Një ligj i vërtetë i Partisë, si në Gjermani, u jep detyra specifike partive politike, si organizata specifike me një rol shumë të qartë pro-demokracisë. Dhe për shkak se ata e gëzojnë atë mbrojtje ligjërisht, ata gjithashtu duhet t'u përmbahen rregullave strikte. Në Hollandë, jan të gjithashtu të gatshëm për një ligj krejtësisht të ri, i cili rregullon jo vetëm hapjen për financimin, por edhe e kontrollon atë.

E lidhur me këtë, ajo parti gëzon mbrojtje të veçantë, ashtu si në Gjermani, duke iu referuar funksionit të veçantë demokratik që partitë kanë në të njëjtën demokraci. Funksioni i tyre më i rëndësishëm është që ata të rekrutojnë kandidatët politikë dhe që ata ta bëjnë këtë në një mënyrë të caktuar me integritet. Kjo është arsyeja pse një parti duhet të jetë edhe demokratike nga brenda. Kjo do të nënkuptojë se parti të tilla si janë plotësisht të paligjshme. Nuk mund të keni një parti të përbërë nga një person i cili mund të vendosë gjithçka. Në fakt, ekziston një regjim autoritar brenda demokracisë. Dhe ne gjithashtu duhet ta financojmë atë. Absurde ".

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".