Ç'farë qëllimi strategjik kishte UÇK?

Ç'farë qëllimi strategjik kishte UÇK?
Ç'farë qëllimi strategjik kishte UÇK?

Muhamet Kelmendi

  • 15 December 2020 - 09:41

Eshte dhe po shprehen mendime te ndryshme mbi UCK-ne. Shume prej atyre mendimeve as qe kane patur lidhje dhe kane me gjendjen faktike. Ka edhe te tille qe e cilesojne UCK-ne si kriminale. Shkohet drei atje qe edhe karakterin t'ia ndryshojne.

Lidhur me keto mendime te kunderta  dhe jo reale  kerkohetn sqarime politik dhe juridiko-shoqeror, prej nga kuptohet qellimi strategjik. Ne kete kuader sherbejne faktet dhe vete jeta e kaluar me UCK-ne deri ne vitin 1998.

Themelet e UCK-se vijne nga viti 1987. Atehere u vendos ne Meledhjen e Pare te Pergjithshme te LPRK-se qe te punohet ne drejtim te krijimit dhe te ndertimit te nje subjekti clirimtar ne ish-Jugosllavi 

Muk ishte ne pytje emertimi dhe ketu ende nuk ishte percaktuar qellimi strategjike dhe as emeri UCK. Ne kuader te normeve politike te LPRK-se, kjo organizate synonte te krijonte nhe Republike te Kosoves ne kuader te Jugosllavise. Por, refuzimi kategorik i udheheqjes se Kosoves, Serbise e Jugosllavise per Republike, u kalua ne anen tjeter te organizimit, ne ate clirimtare.

Natyrisht se me Republike nuk kuptohet vetem Kosova aktuale. Me ate status nenkuptoheshin edhe vitet shqiptare nen Jugpsllavi qe ishin ndare me dhune nga trungu i vete, nga Kosova Dardane.

Ky refuzim dhe sjellja barbare e organeve shteterore ne Kosove gjithe kohen, nga viti 1981, me heret etj., kerkonte nje organizim te ri, ate clirimtar 

Me kete u bashkuan shume keshilla popullir te LPRK-se. Ketej ne Meledhjen e Pare te Pergjithshme te LPRK-se merret qendrim per fillimin e organizimit te njesive te para guerille ne Kosove.

Aksione u kryen ne Rrafshin e Dukagjinit, ne Drenice dhe ne Llap. Por, kjo ishte vetem fillimi. Ne ishim te vendosur ne thellimin e organizimit dhe ne krimin e nje subjekti  clirimtar, te rregulluar ne normale juridike dhe qe respekton normat.

Ketej u vazhdua me organizimin e njesive. Qellimi ishte ai i LPRK-se: 

 Organozimi i Republikes.

Me keto pikesymime u vazhdua puna per vite. Ne Mbleshjen è Trete te Pergjithshme te LPRK , viti 1991, LPRK shnderrohet ne LPK. Kjo u be sepse ish - deputetet e Kuvendit te Kosoves e shpallen Republuken per Kosove, si forme te organizimit te Kosoves ne kuader te Jugosllavise.

Pavaresisht asaj se a ishim a jo per kete, ne e pranuar ate status dhe nuk heqem dore nga viset shqiptare te ndarja nga Kisova. Kur thuhet kjo kuptohen: viset shqiptare nen Maqedoni, ne Kosova Lindore dhe viset shqiptare nen Malin e Zi.  Me kete pikesynim e vazhdoje punen LPK dhe ketej merreshin aksionet e njesive guerile ne Kosove.

Gjendja shkonte duke u keqesuar. Armiku e rriti dhunen dhe terrorin. Ne skenen politike dolen subjekte te ashtuquajturit legale. Shume prej tyre u regjistruan prane Ministrise se Puneve te Brendshme ne Beograd. Keshtu beri LDK dhe mbi kete vazhduar edhe disa parti tjera, por qe mbeten pa u  regjistruar, sepse gjendja keqesua. 

Ne Kosove u krijua PSHDM, Partia e majte, 'JUL", UNIKOMB, Partia Parlamentare, Partia Fshatare, Partia Social-demokrarte etj. Keshtu u krijua edhe ne vitet tjera shqiptare. Duhet ketu te permebdi "Prosperitetin" ne Maqedoni.

Pavaresisht kesaj dhe akuzave qe beheshin se nuk ka nevoj per Organizim ilegal dhe per lufte clirimtare, sepse kemi partite politike legale te lejuar dhe se me presim paqesor realizohen qellime, kjo nuk be. Ky ishte nje mashtrim i ashper qe i behej popullit te nenshteuar dhe te mbytur nga dhuna dhe terrori serbo-maqedono-malazezomadh. Kudo u bente gjenocide.

Ketu LPK vendosi qe te thelloje aktivititeti clirimtar. Me shpejtesi u organizuan njesi dhe u be shkallezimi i luftes clirimtare duke goditur kryesisht armikun ne pika strategjike. Kjo u vazhdua dhe ne NENTOR TE VITIT 1994 u themelua

UCK.

Ketu vendos qe aksionet clirimtare te behen kryesisht ndaj forcave pushtuesi, duke patur per baze cdo here karakterin humanitär te luftes clirimtare. Ishte teresisht e ndalur dhe LPK e UCK e kishin te qarte se luftohet armiku serbomadh e jo dikush tjeter. Ne vecanti u caktua qe te kete kujdese UCK ne aksione ndaj popullesise civile dhe objekteve sociale, shoqerore e te familjeve. Tehu i luftes ishte policia, ushtria, forcat paramilitare dhe forcat vullnetare serbe qe benin masakra dhe krime ndaj familjeve shqiptare.

Ndersa, punen politike, ate diplomatike dhe financiare e propagandistike e merrte LPK persiper.

Me keto qendrime u pajtua SHPP i UCK-se dhe Kryesia e LPK-se. Dhe, keshtu vazhdoje ceshtja deri sa ne mars- maj te vitit 1998 u be puqi politiko-ushtarak mbi LPK dhe UCK dhe ne ball doli HashimThaci dhe Bedri Islami. Nen udheheqjen e tyre u shkelen vendimet e marra dhe u krijua nje crregullim total ku pergjegjes kryesor eshte Drejtoria Politike dhe ShP i UCK -se dhe Kryesia qe morri udheheqjen e LPK-se pas puqit.

Mbikete nuk po shkruaj.

Qellimi strategjike u UCK-se ishte:

"Debimi i forcave pushtuese serbe nga Kosova dhe Kosova Lindore, sikunder dhe te atyre sllavo-maqedonen ga viset shqiptare nen Maqedoni"

Ky ishte pikesymimi.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".