2 milion qytetar të Kosovës në pritje të vaksinës kundër covid-19?!

2 milion qytetar të Kosovës në pritje të vaksinës kundër covid-19?!
2 milion qytetar të Kosovës në pritje të vaksinës kundër covid-19?!

Ismail Muçiqi

  • 27 janar 2021 - 09:23

Situata epidemiologjike ne Botë ka bërë që po thuajse se të gjitha shtetet prioritet nacionalë të vendosin çështjen e menaxhimit dhe mbrojtjen e shëndetit të qytetareve nga Epidemia Covid 19. 

Në bazë të statistikave zyrtare të institucioneve Botërore të Shëndetësisë Kosova radhitet në vendin e 9 në Botë me numrin e të vdekurve nga Virusi Covid 19. 

Po ashtu ne bazë të grafikonit zyrtarë Kosova radhitet në vendin e 178 të Shteteve të Botës me menaxhime të dobët të kësaj sëmundje misterioze. 

Qeveritë e Shteteve të Ballkanit ka kohë që janë mobilizua për sigurimin e vaksinës duke nda fonde dhe duke vu kontakte me institutet përkatëse të cilat e prodhojnë  vaksinën për ta shpëtuar popullsinë. 

Ky vaksinonim po zhvillohet me intensitet në të gjitha shtetet e Ballkanit. 

Kështu Serbia deri tani ka vakcionue mbi 300 mijë qytetarë të saj. 

Një procese i këtillë po vazhdon edhe në Kroaci, Maqedoni, Shqipëri, Mali i Zi dhe në Shtetet tjera të Ballkanit Perëndimore. 

Mjerisht edhe kësaj radhe institucionet përkatëse të Shtetit të Kosovës nuk ishin në nivelin e detyrës. Menaxhimi at/hoke, më shumë duke kritikuar rivalët politikë bëri që Kosova të radhitet në shkallën e grafikonit një nga shtetet me vdekshmëri më të lartë. 

Ishim dëshmitar të kohës se si u menaxhua kjo Epidemi gjithandej vendeve të Bashkimit Evropian. 

Shumë Qeveri dhe Kryeministra të shteteve përkatëse edhe në vendet të quajtura më Demokratike aplikuan masa drastike duke vu nën kontroll parandalimin e këtij Virusi. 

Qytetarët e Kosovës të cilët po jetojnë nën ankth duke u rrezikuar nga kjo sëmundje janë në pritje me shpresë se ndonjëherë do të arrijë vaksina në Kosovë. 

Koha po tergonë se nga Qlirimi dhe Shpallja e Pavarësisë së Kosovës ky vend vazhdimisht u sfidue nga institucionet të brishta, të pa përgjegjshme të cilat asnjëherë nuk i kryen punët si duhet për qytetaret dhe shtetin. 

Në këtë kohë të vështirë kur Pandemia nuk ka të ndalur dhe po merë  jetë  të njerëzve, instuticionet përgjegjëse të vendit - po mirën me fushatën parazgjedhore, ku preokupim kanë interesin karrieriste dhe materialë grabitjen e ndonjë pozite në zgjedhjet e ardhëshme. 

Të dhënat statistikore tregojnë se në bazë të numrit të popullsisë në Kosovë, numri i testimeve të qytetareve, të infektuarve dhe numri i personave të vdekur Kosovën e  radhisin një ndër vendet me menaxhimin më të dobët të kësaj sëmundje. 

Qeveria në detyrë nuk u krekos shumë për mobilizimin e të gjitha mekanizmave për parandalimin menaxhimin e sëmundjes dhe për sigurimin me kohë të vaksinës. 

Partitë politike më shumë harxhuan energji duke akuzuar njëra tjetrën për qëllime politike se sa që u preokupuan shumë apo u mobilizuan për tejkalimin e kësaj gjendje të rëndë shëndetësore. 

Ato me retorikën e tyre "fallco" përmes fjalorit folklorik akuzuan njëra/tjerën se kush më shumë po e mbron demokracinë dhe anasjelltas, dhe kush po aplikon masa administrative duke i dhënë ngjyrë ideologjike  të karakterit diktatorial. 

Koha po tregonë se sistemi demokratik pa vlerë, pa normë dhe pa kodë të sjelljes është rruga që e dërgon vendin në poligonin e anarkisë. 

Askund në Botë asnjë sistem q/fardo qoftë  ku puna sjellja dhe përgjegjësia nuk është zbatue në bazë të ligjeve dhe Kushtetutes së ati vendi progresi dhe stabiliteti ka mungue. 

Tani shtrohet pyetja ku është përgjegjësia e instuticioneve të Kosovës të cilat ende nuk kanë arritur ta sigurojnë të paktën një vaksinë për qytetarët në pritje. 

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".