Sfidat për Demokracinë Sociale në kosovë

Sfidat për Demokracinë Sociale në kosovë
Sfidat për Demokracinë Sociale në kosovë

Ali Hertica

  • 24 shkurt 2021 - 13:11

Shkruan: Ali Hertica

Çfarë mund të nënkuptojë një forcë tjetër e qeverisjes, në të cilën teknokracia dhe vlerat, si dhe arsyeja dhe emocioni janë më të ekuilibruara, çfarë mund të nënkuptojë kjo veçanërisht për sektorin publik, i cili papritmas është bërë i ekspozuar plotësisht si "jetësor" për shkak të krizës së koronës.Unë do ta përshkruaja atë më specifikisht në situatën aktuale si parandalimin e cenueshmërisë, stimulimin e pjesëmarrjes së plotë sociale, luftimin e pabarazisë gjatë gjithë jetës dhe garantimin e sundimit shoqëror të ligjit.

Politika tani shpesh çon në të kundërtën: ne shohim që njerëzit që janë tashmë të prekshëm shpesh bëhen jashtëzakonisht të prekshëm për shkak të rregulloreve komplekse ose të paligjshme - mendoni për turpin me ndihmën e kujdesit për fëmijët ose konfuzionin në këshillimin e borxheve. Njerëzit e trazuar kanë më shumë gjasa të shprehin sesa të përfshijnë shoqërinë përmes kontrolleve të rrepta financiare dhe teknokratike. Për ta luftuar atë, na duhet një qeveri që mbështet me dhembshuri qëndrueshmërinë dhe qëndrueshmërinë e qytetarëve duke investuar në zona thelbësore në vend që të shikojë larg.

Sektori publik është vendimtar në këtë. Mund dhe duhet të jetë zemra rrahës e shtetit të mirëqenies. Në muajt e fundit, ky sektor publik duket se përkon pothuajse me "sektorët jetikë". Kujdesi, edukimi, shkenca, transporti publik, media publike, të gjitha dolën të domosdoshme.

Timeshtë koha t'i bashkangjitemi pasojave kësaj. Greatshtë mirë që ne duartrokitëm masivisht për punonjësit në kujdesin shëndetësor, por nëse qëndron kështu, është gjithashtu mjaft falas. Fatkeqësisht, me refuzimin e fraksioneve qeveritare të një mocioni për të rritur pagat, kjo duket se është rasti. Kjo nuk do të rrisë besimin e punonjësve të kujdesit shëndetësor në politikë.

Nëse vërtet mendojmë se sektori publik është aq i rëndësishëm, do të duhet të zbatohen edhe rregulla të tjera buxhetore. Për momentin, është e mundur të zhvendoseni midis departamenteve me anë të një marrëveshjeje koalicioni, pas së cilës secila ministri duhet të 'mbajë pantallonat e Zgjedhja pastaj konsiston në shkurtimin e arsimit, shkencës, kulturës ose medias.

Të gjithë sektorët publikë jetikë nëse e marrim seriozisht mbrojtjen e këtyre sektorëve, goditjet në rast të pengesave dhe goditjeve do të duhet të ndahen më drejtë midis burimeve publike dhe private. Sektorët publikë nuk duhet të jenë pjesa e fundit e konsideratave të vështira financiare. Ndërsa retorika së shpejti do të dominojë financiarisht se ne "duhet ta bëjmë së bashku" dhe "të gjithë duhet të bëjnë pjesën e tij ose të saj", është koha të përjashtojmë sektorin publik nga shkurtimet e mundshme të buxhetit.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".