Bashkimi kombëtar-detyrim i kohës

Bashkimi kombëtar-detyrim i kohës
Bashkimi kombëtar-detyrim i kohës

Muhamet Kelmendi

  • 27 shkurt 2021 - 10:12

Shkruan: Muhamet Kelmendi

Çeshtja e bashkimit  shqiptareve ne nje shtet  eshte detyre e kohes qe rrjedhe nga aspirata historike dhe rrethanat ku jeton kombi shqiptar.

Natyrisht se kjo cesjtje ka kundershtar te vete. Ata mund t'i gjejme ne kuader te forcave polilike shqiptare apo edhe te disa rrethe te vecanta. Kunder jane edhe armiqte e kombit shqiptar te bashkuar ne nje shtet.  Ketej ka edhe dyshime te theksuara ne UE deri edhe ne SHBA-te.

Mirepo ceshtja nuk qendron dhe as qe duhet te mbeshtetemi se sa te forte jane faktoret kunder bashkimit te shqiptareve ne nje shtet.

Perkundrazi!

Bashkimi mbeshtetet kryrsisht te faktoret e brendshem dhe tek gjendja qe ndikon ajo ne sigurimin e te ardhmes ne Ballkanin Petendimor.
Tashme dihet se ceshtja shqiptare eshte gurthemeli i paqes ne kete ane te Evropes. Me shqiptaret e ndare

neper shtete sllave dhe me dy shtete nuk eshte zgjidhje adekuate dhe qe garanon raportet e shendosha me shtetin serb, malazez, maqedon dhe grek. Kudo ne keto shtete ka shqiptar qe nuk jane te barabarte dhe nuk njihen si populli shtetformues. 

Ne Greqi madje as qe njihen si minoritet shqiptaret!
Po si dhe cka duhet bere?

Ka disa forma dhe menyra qe dergojne te bashkimi i kombit shqiptar ne ne shtet. Ketu kuptohet se nuk po shkohet ne rrugen revolucionate te bashkimit. Nuk po kerkohet bashkimi i trojeve shqiptare ne Greqi, ne Serbi, ne Maqedoni e ne Mal te Zi me Shqiperine.

Natyrisht se kjp eshte e ardhmja e kombit.

Megjithate po kerkohet realizimi i bashkimit te Kosoves me Shqiperin. Ky bashkim eshte themeli i paqes dhe i raporteve re shendosha ne Ballkan.

Me nje baahkim te tille krijohen kushtet per zgjidhjen e ceshtjes came ne Greqi, asaj shqiptare ne Maqedoni dhe ne Mal te Zi e ne Serbine Jugore.

Kosova dhe Shqiperia mund te bashkimi ne disa menyra:

1. Krijimi i konfederates Shqiptate me njesi politiko-shoqerore  konfederative te barabarta dhe me te drejta ligjore edhe te shkeputjes nga konfeferata.

2. Formimi i federates me njesi federative autonome, po me nje federate te pushtetit qendror ne shume fusha, e sidomos, ne fushen e rendit dhe te sigurise, si dhe te mbrojtjes se territorit.

3. Shtetit unitar shqiptar me nje pushtet qendror dhe me dy nivele te pushtetit, sikunder eshte aktualisht Shqiperia dhe Kosova dhe

4. Unioni i shteteve si forme e njejte me Unionin Evropian. Ketu njesite sheterore kane sovranitet territorial, politik e te mbojtjes se vendit, sikunder edhe pushtet te vetin te pavarur, me Kuvend, President e Qeveri.

Bashkohen vetem ceshtjet qe njesite shteterore dakordihen.
Ne kuader te formave te propozuara kerkohet te merren per baze shume faktor per te percaktuar formen e bashkimit dhe sistemin e shtetit qe do te ndertohet.

Ketu mendohet ne vullnetin e populllit shqiptar dhe ne shqyrtimin e faktoreve te jashtem, deri edhe te armiqeve e te miqeve te kombit shqiptar.

Mendohet se kombi shqiotar eshte unik ne bashkim. Ka kundershtar, si Pandeli Majko apo ndonje force tjeter, si heshtja e Edi Rames, Sali Berishes dhe Ilir Metes. Gjithashtu kundershtaret po dalin nga mediokretet e kalibrit te Lubonjes apo te ndonje ashtu te quajtur ana-liste, qe po mbyshen mjetet infirmative be Tirane.

Po ketu as Prishtina nuk eshte prapa. Ne TV 7 nuk ka mbremje qe Luzha nuk dek kunder bashkimit. Kemi gjithashtu edhe politikan qe jane kunder. Ata gjnden kryesisht te LDK dhe te PDK. 
Kurre nga PDK nuk kemi ndegjuar per bashkim. Ate nuk e ka perkrahur udheheqja e vjeter, si Thaci e Veseli, as kjo e tashme si Hoxha etj.

Kete qendrim e ka mbajtur edhe LDK dhe udheheqja e saj si Isa Musrafsa apo ndokush tjeter.
Por pavaresisht ketyre kundershtareve ne skenen politike, kombi shqiptar eshte i qarte dhe i vendosur per bashkimin e Kosoves me Shqiperine. Kjo shihet si hap i rendesishem per jeten e kombit dhe per sigurimin e paqes ne Ballkan.

Nuk po futemi ketu ne te mirat ekonomike, sociale, politike e shoqerore, si ne arsim, ne shendetesi etj., qe realizon bashkimi, sa eshte ceshtja e vete sigurimit te paqes dhe te permiresimit te marredhenieve me shtetet fqinje ne Ballkan.

Me nje Shqiperi te bashkuar, e ku kemi nje shtet funksional dhe te afte per te zgjidhur ceshtjet, edhe raporte me Greqine, me Serbine, me Malin e Zi e me Maqedonine marrin nje pozitivitet paqesor.
Keto shtete e kuptojne adhtu se shqiptaret jane te zote per paqe dhe per lufte. Vete ky fakt e ndalon pretendimin ndaj territoreve shqiptare qe shprehen tash.

Thenia ne Beograd:

" Ne jemi ne gjendje te ruajme serbet ne Kosove e Metohi si pjese te shtetit serb edhe me force".
Me nje shtet shqiptar vetevetiu kjo merr fund. Beogradi do te dine atehere se nuk marrshohet leht ne territoret shqiptare me udhtri e forca militare. Kjo sepse eshte nje force mbojtese e afte.

Keshtu hiqet dore nga pretendimet territoriale dhe fiton ne peshe ideja e bashkejeteses ne Ballkan me shtete te lira dhe demokratike. Ketej kuptohet edhe rendesia historike e bashkimit ne UE e me gjere.
Atehere kur shteti shqiptar behet force, fiton edhe ideja e paqes. 

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".