Kosova duhet të kerkojë largimin e z. Lajçak në emër të BE-s nga ndërmjetesuesi midis Kosovës dhe Serbisë

Kosova duhet të kerkojë largimin e z. Lajçak në emër të BE-s nga ndërmjetesuesi midis Kosovës dhe Serbisë
Kosova duhet të kerkojë largimin e z. Lajçak në emër të BE-s nga ndërmjetesuesi midis Kosovës dhe Serbisë

Muhamet Kelmendi

  • 01 mars 2021 - 10:02

Shkruan: Muhamet Kelmendi

-Vizita e Lajcakut me 01.mars, per tri dite ne Prishtine, eshte ne vazhden e bisedimeve me subjektet politike pas zgjedhjeve ne Kosove.

Ne kuader te saj priten "shkembim" i mendimeve dhe Lajcak do te sjelle qendrimin e UE te modifikuar alla Lajcakce ne llogari te Serbise mbi dialogun e Kosoves me  Serbine.

Tashme po dihet nga cdo kush ne Kosove pozita e perfaqesuesit te UE Lajcak ne dialogim. 

Ai,sikunder ka theksuar me heret, perseri do te kerkon qe behen kompromise nga ana e Kosoves dhe natyrisht do te shprehet per intergrime te Kosoves.

Se pari, do te kerkon qe menjeher pas shpalljen se rrezulltateve te formohet Qeveria, duke perfshire "Listen Serbska" ne koalicion.

Se dyte, te krijohet situata dhe Qeveria te punoje per te bere kompromise, qofte edhe me ndryshimin e Kushterutes se Republikes dhe

Se treti, do te insiston ne formimin e Asociacionit te komunave serbe ne Kosove me pushtet ekzekutiv, sipas marreveshjeve.

Kuptohet se dialogimit pa kushte do t'i  vene rendesi te madhe.

Kjo dmth se nese Kosova kerkon shkarkimin e M. Lajcak nga ndermjetesimi do te kercenohet me izolim.
Mirepo ceshtja nuk shkon sipas deshires te perfaqesuesit  te UE Lajcak dhe Borel ne raport me Serbine.

Kosova kerkohet te japi sqarime dhe  ate ne UE se pa perfaqesuesit e SHBA-ve ne tryezen e dialogimit, nuk dialogohet me shtetin serb. Thjeshte jo me Lajcak e Borel.

Po keshtu, si dhe jashte kesaj, pikerisht duhet Kosova, Qeveria qe vjene ne pushtet, te kerkoje ne Bruxel, ne Berlin, ne Rome, ne Paris e ne Vashington largimin e tyre si pro serb.

Madje edhe mos te dialogohet pa nderrim se paku te M. Lajcak ne detyra e ndermjetesuesit te UE-se.

Fakte ka mjafte. Eshte deklarata e tij sa ishte ne Sllovaki per "Kosoven pjese perberese te shtetit serb". Kemi deklaratat proserbe dhe kerkesa per demetimin e shtetit te Kosoves duke kerkuar nderrim te Kushtetutes dhe formimi te Asociacionit ne kundershtim me Kushtetuten dhe verdiktin e Gjykates Kushtetuese.

Eshte edhe harta e tij ne zyre.

Natyrisht se mund dhe nuk do te ndegjohet Prishtina. Por, megjithate, me kohe ndryshohen gjerat dhe perfiton ne pesh Republika e Kosoves.

Dialog pa Prishtine nuk ka me Beogradin Andaj duhet kete per te shfrytezuar perfaqesuesit e Kosoves.
Cdo leshim tash eshte vdekjeprures per Republike.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".