Demokracia nën presion!

Demokracia nën presion!
Demokracia nën presion!

Ali Hertica

  • 26 mars 2021 - 13:21

Shkruan: Ali Hertica

Demokracia jonë është nën presion, Hungaria dhe Polonia nuk zbatojnë më parimin e ndarjes së pushteteve, partitë radikale të djathta arrijnë fitore elektorale me një program që pa dyshim mbron lidershipin autoritar, Bashkimit Evropian në përgjithësi i mungon legjitimiteti demokratik me Euroscepticizmin. Si rezultat, mesfusha merr më pak hapësirë ëpër bërryla dhe shpesh është jashtë loje dhe kështu mund të vazhdojmë për ca kohë.

Këto janë kohë të trazuara për vendimmarrje politike. Për t'i bërë përsëri të dukshme dhe të njohura shtyllat e demokracisë, Amarant dhe Vorming Plus ju ftojnë në një kurs interaktiv mbi demokracinë. Sa herë që do të njiheni me repertorin e të menduarit të një filozofi me ndikim, të cilin do ta marrim si bazë për shkëmbimin e ideve.

1. Aristoteli dhe gjykimi diskutues: cilat forma të vendimmarrjes diskutuese ekzistojnë dhe cilat janë pasojat nëse zhduken kontrollet dhe ekuilibrat? Si mund ta njohim populizmin dhe cili ligjërim i jep përgjigje?

2. Spinoza dhe arsyeja ekzistuese e shtetit: pse njerëzit themelojnë një shtet, cili është roli dhe funksioni i shtetit? Cili është parimi i ndarjes së pushteteve?

3. Hannah Arendt dhe totalitarizmi: çfarë është totalitarizmi, si lind ai dhe me cilat strategji duan të pushtojnë pushtetin."Askush nuk do ta mohojë që legjislatura duhet të përqendrohet më shumë se çdo gjë tjetër në edukimin e të rinjve, sepse neglizhimi i kësaj është i dëmshëm për kushtetutën e shtetit."

"Nga të gjitha shkencat që zbatohen, teoria politike duket se është më e hequra nga praktika. Dhe për administrimin e një shteti, teoricienët ose filozofët (...) janë personat më pak të kualifikuar ".Të kuptuarit nuk do të thotë të mohosh mizorinë, të nxjerrësh nga precedentët atë që nuk mund të nxirret prej tij, ose të shpjegosh fenomene me analogji ose gjeneralitete [...]. Përkundrazi, do të thotë të shqyrtosh me vetëdije dhe të mbash barrën që ngjarjet kanë vënë mbi supe.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".