Vetting do të nxirret, kualiteti është shume i dyshimtë

Vetting do të nxirret, kualiteti është shume i dyshimtë
Vetting do të nxirret, kualiteti është shume i dyshimtë

Blerim Burjani

  • 21 July 2021 - 19:45

SHKRUAN ANALISTI - Blerim Burjani

Këto ligje, Ligji për Konfiskim të Pasurisë dhe Ligji VETTING do të nxirren, sado që mundë të vonohen, por kualiteti i tyre eshte shume i dyshimtë. Pra me të dyja dy këto ligje nuk janë marr njerëzit që kanë përvojë me fushën e drejtësisë penale por kryesisht disa OJQ janë konsultuar kur dihet se OJQ nuk bëjnë shkencë e ligje, por janë lloje biznesi në Kosovë.

Ka dhe do të këtë dilema në të ardhmen , madje ka disa çudira ne këto drafte se paku siç janë dal e opinion për shembulli veprim retroaktive të VETTIG-ut ,nëse një gjyqtar dhe prokurorë jep dorëheqje tash ligji duket se thotë se edhe ata do t’i nënshtrohen ligjit pastaj çështja e sigurisë juridike dhe te drejtave kushtetuese të garantuar me Kushtetuta, prandaj po them se ka shumë gjëra amatore dhe gjëra të cilat janë të dyshimta në kuptimin e sigurisë juridike dhe të drejtave kushtetuese. Tash mbetet të presim kur do të diskutohet në Kuvend apo do të ketë dëgjim publik për këto ligje.

Deri më tash nuk janë ftuar as OJQ-të që e përcjellin punën e Kuvendit në diskutim apo në ndonjë tryezë. Krejt ky proces duhet të përcillet edhe me reformën e administratës publike sepse Reforma e administratës publike është kusht i vjetër i BE-së që po ndal edhe donacionet por asnjëherë s’ka pasur vullnet për ta bërë. Kjo reformë është komplikuar sepse kërkohet shkurtim i vendeve të punës, funksionalizimi i administratës në përputhje me nevojat e qytetarëve, privatizimi i ndërmarrjeve publike që nuk është rendi të ndodhë si vala900, dhe tjerat që janë çerdhe strehimi për të punësuar militant partiak dhe familjar.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".