Një qeveri e familjeve të pakta ose të disa familjeve (të pasura)

Një qeveri e familjeve të pakta ose të disa familjeve (të pasura)
Një qeveri e familjeve të pakta ose të disa familjeve (të pasura)

Ali Hertica

  • 23 korrik 2021 - 09:15

Shkruan:Mr.Ali Hertica

Një oligarki është fjalë për fjalë një formë e qeverisjes nga pak.Shumë terma politikë janë huazuar nga greqishtja. Të tilla si vetë fjala politikë (e cila vjen nga 'polis': qytet-shtet), plutokracia (qeveria e më të pasurve), demokracia, oklokracia (qeveria e turmës), aristokracia (qeveria e më të mirëve), oligarkia (qeveria e pak), monarki (qeveria nga një mbret), autokraci (vetëqeverisje; qeveri nga një person), tirani (sundon me dhunë nga një person), et cetera.

Sipas teorisë klasike - veçanërisht nga Platoni - demokracia mund të degjeneronte në një oklokraci përmes dhunës dhe paligjshmërisë, monarkia mund të degjeneronte në tirani / autokraci dhe aristokracia mund të hollohej në oligarki.Çfarë do të thotë termi oligarki dhe si u shfaq në historinë politike nga kohërat greke? Një përkufizim i mirë i oligarkisë është.

Jashtë këtij rrethi të privilegjuar të familjeve të pasura, pasurive ose klasave, njerëzve u ishte ndaluar hyrja në qeveri. Fjala oligarki është përdorur në gjuhën holandeze që prej të paktën fillimit të shekullit XVIII. Termi është një kombinim i fjalëve greke oligos (pak ose i vogël) dhe archein (për të sunduar, për të sunduar).Shembuj të oligarkisë nga historia ka me bollëk. Ishte filozofi grek Platoni që e identifikoi këtë formë të qeverisjes politike si një nga pesë format e mundshme të qeverisjes në kohën e tij: aristokracia (rregulli më i mirë, fisnikëria ka fuqinë), timokracia ( një qeveri e ushtarëve), oligarkia (një qeveri e një grupi të vogël), demokracia (rregullat e shoqërimit) dhe tirania (në të cilën një despot sundon i vetëm).

Platoni e konsideronte oligarkinë si "variantin e keq të aristokracisë". Në oligarki, punët politike kalojnë përmes vijës trashëgimore te pasardhësit, kështu që pushteti është gjithmonë i përqendruar brenda një grupi të vogël, të privilegjuar. Për këtë arsye, nepotizmi (privilegjimi i anëtarëve të familjes nga administratorët) shpesh është i natyrshëm në mënyrën oligarkike të qeverisjes.Në fakt, deri në kohën e Revolucionit Francez, sundimi oligarkik - së bashku me sundimin individual (kapur në terma të tillë si tirania, autokracia, absolutizmi, diktaturat) - ishte një realitet i përsëritur në pjesën më të madhe të botës. Grupet e vogla, të privilegjuara dhe / ose monarkët absolutë mbanin të gjithë pushtetin. Absolutisht nuk bëhej fjalë për demokraci në kuptimin modern të fjalës.

Rastësisht, Platoni ishte një kundërshtar i demokracisë dhe, sipas tij, kjo formë e qeverisjes ishte më e keqe se një oligarki. Sipas Platonit, një demokraci ishte vetëm një demokraci teorike, në të cilën sunduesit si demagogë manipulojnë njerëzit dhe i gënjejnë sistematikisht ata.Ka pasur shumë oligarki në histori. Qytetet e mëdha greke të Spartës, Korintit dhe Athinës ishin për një kohë të kontrolluara nga grupe të vogla. Por në antikitet, qyteti i Kartagjenës ishte gjithashtu një oligarki. Edhe qytete të ndryshme holandeze në shekujt XVII dhe XVIII mund të karakterizohen si oligarki. Sot, vendi i Arabisë Saudite është një garki nafte.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".