VETTING-u të zbatohet nga profesionistët, jo nga amatorët që kopjojnë ligje të gatshme!

VETTING-u të zbatohet nga profesionistët, jo nga amatorët që kopjojnë ligje të gatshme!
VETTING-u të zbatohet nga profesionistët, jo nga amatorët që kopjojnë ligje të gatshme!

Blerim Burjani

  • 30 korrik 2021 - 18:55

Shkruan: ANALISTI- Blerim Burjani

Nuk është punë e lehtë, nuk bëhet VETTING-u vetëm me i kopjua ligjet,  siç po ndodhë me këta të grupit që formalisht janë aty dhe pa asnjë ditë pune në luftën anti- korrupsion, pra legjislator amator në VETTING. Prandaj është dhe mbetet shumë e komplikuar  kjo çështje dhe kjo kushton e shpenzon kohë.

Gjasat janë shumë reale që procesi VETTING në Kosovë do të vonohet, do të jetë një  proces i ngadaltë që do të merr kohë derisa të fillojë, e pastaj edhe përgjatë zbatimit. Nuk është proces aq i lehtë dhe i thjeshtë për ta bërë fillimisht si ligj e pastaj edhe për ta zbatuar. Varet shumë nga përgatitjet dhe mënyra e eksperiencës se si duhet të zbatohet VETTING-u. Pra janë disa hapa që duhet të bëhen, miratimi i Ligjit është vetëm hapi i  parë, kurse hapi i dytë dhe hapat tjera janë aftësia , efikasiteti dhe mënyra se si do të zbatohet ligji. Ligji duhet të jetë praktik,  i kuptueshëm,  i qartë për zbatues , nëse është ligji gjeneral atëherë është i komplikuar duke parë se  shihen shumë detaje dhe  se duhet të nxirren akte  nënligjore.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".