Njohja e shteti të pavarur të Kosovës nga Spanja është fitore e madhe ndërkombëtare!

Njohja e shteti të pavarur të Kosovës nga Spanja është fitore e madhe ndërkombëtare!
Njohja e shteti të pavarur të Kosovës nga Spanja është fitore e madhe ndërkombëtare!

Muhamet Kelmendi

  • 21 nëntor 2021 - 12:19

Shkruan ANALISTI-Muhamet Kelmendi

Eshte nje gje shume domethenese lajmi se qeveria spanjolle e Pedro Sanchez do te njehe shtetin e Kosoves. Kjo njohje do te sherbej si shembull per shtetet tjera te UE dhe me gjere ne bote, qe ende nuk e kane njohur Republiken e Kosoves, te fillojne proceduren e njohjes si shtet.

Me kete fillon nje etape  e re e shtetit te Kosoves ne raport me UE dhe me gjere ne bote, deri me OKB.

Njohja e tille i sherbene Kosoves edhe ne dialog me shtetin serb. Kjo per faktin se ndarja a ndonje status tjeter serb me lehte kundershtohet.

Edhe perfaqesuesi i Spanjes,z.Borel, me siguri e vleresen qendrimin dhe fillon mbi bazen e shtetit te Kosoves te konkludon ne dialogun qe organizohet ne Bruxel nga UE.

Thyerja e rezietences disa vjeqare e mosnjohjes e Kosoves si shtet fiton ne peshe. Fiton Kosova ne raportet me shtetet tjera. Keshtu fillon etapa e  njohjeve dhe me siguri se vazhdon me Greqine e me shtetet tjera qe ende nuk e kane njohur shtetin e pavarur dhe sovran te Kosoves.

Edhe ne kuader te vete UE fillon etapa e re.

Unioni fillon te merre vendime per Kosoven si shtet e jo si territor amorfe pa status. Bie gradualisht ideja per ridialogim te statusit te Kosoves.

Ndaj Serbise fiton ne peshe Kosova.

Shteti si baze e dialogimit behet baze kryesore. Serbia humb ende nje adut te forte ne mosnjohje ne raport me Kosoven. Behet statusi i shtetit baze kryesore. Nuk ka nga shkon shteti serb. Njohja behet e domosdoshme.

Shteti i Kosoves fiton shume ne peshe ne bisedime dhe keshtu fillon faza e njohjes reciorike

Ne bote, shtetet e dyshimta ose ato qe kane rezereva pas njohjes, si rrezulltat i interevenimeve sllave, i menjanojne rezervat dhe Kosova fiton ne njohje te reja ne Azi  ne Ameriken Latine dhe ne Afrike.

Eshte hap shume i madh njohja e shtetit te Kosoves nga Spanja.

Me kete fiton Kosova.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".