Shkaku i mos liberalizimit të vizave vjen nga qëndrimet gjeostrategjike të Rusisë dhe të disa shteteve të BE kundruall Serbisë dhe Kosovës

Shkaku i mos liberalizimit të vizave vjen  nga qëndrimet gjeostrategjike të Rusisë  dhe të disa shteteve të BE kundruall Serbisë dhe Kosovës
Shkaku i mos liberalizimit të vizave vjen  nga qëndrimet gjeostrategjike të Rusisë  dhe të disa shteteve të BE kundruall Serbisë dhe Kosovës

Muhamet Kelmendi

  • 05 December 2021 - 14:37

Shkruan: ANALISTI: Muhamet Kelmendi

Une nuk kam patur fare dyshim se Kosova nuk do te kete liberalizim te vizave. Jo pse jemi me keqe si  shtetet tjera ne Ballkan, por per shkak te lidhjeve dhe te interesave gjeostrategjike dhe te frike se UE  nga Rusisa dhe raportet e daje me Serbine.

Nese mendohet se kjo a ajo qeveri, ky a ai institucion eshte shkaktar i mos liberalizimit, ndonese nuk jemi pa pergjegjesi, nuk eshte shkaku kryesor.

Mendoj se lidhjet gjeostrategjike te Rusise, te Greqise, te Holandes, te Spanjes,  te Frances, te Rumanise etj., ndaj Serbise jane thelbesore per poziten e Kosoves. Por, mbi te gjitha eshte Franca shkaktare.

Duke u perpjekur UE te largoj Serbine nga Rusia, po e perdore Kosoven si mish per top, duke i bere leshime Serbise ne llogari te Kosoves.

Kjo po del nga gjoja bisedimet e bera ne Bruxel.

Si z.Borel, ashtu edhe z.Lajqek, i dine mire qellimet e Rusise dhe te Serbise dhe keshtu edhe po e terheqin Serbine me leshime te medha ndaj Kosoves.

Mos liberalizimi, madje duke mos dhene date as ne vitin 2022 tregon se UE done domosdo te perdori Kosoven si mjet per te ofruar shtetin serb ne UE.

E kete Serbia e dine dhe po vazhdon me kercenine ndaj UE dhe me pune te ashper dhe armiqesore kunder shtetit te Kosoves. Keshtu po kercenon edhe me Republike(Asociacion) serb ne Kosove.

Serbia po punon ne raport me shtete ne terheqje te njohjeve per Kosoven, ndersa neper organizatat nderkombetare, si dhe shtete etj, pper mos njohje.

Ne bashkepunim me disa miq te Serbise, si Kina, Rusia, India, Greqia, Spanja, Franca, Qipro etj., vazhdon ky shtet me kercenime per paqe dhe lufte.

Krimineli Dacic deklaroi:

"Serbia po perkatitet per lufte ne Kosove... ne jemi te gatshem per te vepruar ushtarakisht ne Kosove..."

Ketu dhe ne kete lidhje te Serbise dhe te Rusise e te miqeve te tjere duhet kerkuar pergjegjesine per gjendjen.

Kete duhet ditur.

Kosova dhe shqiptaret mund te akuzohen reciprokisht. Dhe ketu askush nuk i ndale. Por, kete mos liberalizim duhet kerkuar dhe eshte te  disa shtete te UE te cilat po bejne presion dhe po detyrojne Unionin per te bere presion mbi Kosoven.

Natyrisht se ketu nuk eshte Kosova pa pergjegjesi. E kryesisht pergjegjes eshte te udheheqja me politiken e vete qe nuk po dine me veprue.

Kjo ne njeren ane dhe, ne anen tjeter, interesi gjeostrategjik i kercenimit te Rusise per te u vendosur ushtarakisht ne Serbi, jane shkaktaret e  mosliberalizimit te vizave dhe te deshtimeve ne intergrime neper organizatat e ndryshme.

Kosova ka vetem mje rruge:

Rrugen e forcimit te shtetit dhe te sovranitetit si baze kryesore e fuqizimit te pozites se Kosoves ne Evrope etj.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".