Sundimi i ligjit, liria dhe demokracia i përkasin Sovranit

Sundimi i ligjit, liria dhe demokracia i përkasin Sovranit
Sundimi i ligjit, liria dhe demokracia i përkasin Sovranit

Ali Hertica

  • 24 December 2021 - 10:01

Shkruan : Mr.Ali Hertica

Shtatëdhjetë e pesë vjet më parë, bomba binte në vendet e gabuara, nëse kishte ndonjë vend të mirë për të hedhur bomba. Bombat që kishin për qëllim janë po aq vdekjeprurëse sa bombat që u hodhën gabimisht ose pa kujdes. Bombat që goditën popullatën civile me anë të dëmtimit të kolateralit janë të gabuara në të gjitha kuptimet.

Për një kohë të gjatë njerëzit heshtën dhe nuk përkujtuan. Në vitet e para pas luftës, të shikosh përpara, të fillosh përsëri, të çosh rrugën, të shikosh mbrapa më vonë ishte gjithmonë e mundur. Dekadat e rradhës qëndroi kështu. Bombardimi i afro tetëqind të vdekurve u pa si një humbje e dhimbshme e aleatëve tanë. A duhej t’i korrigjonim ato gabime çdo vit?

Më vonë, në vitet gjashtëdhjetë dhe shtatëdhjetë, dukej se përkujtimi i luftës dhe kushtimi i vëmendjes së veteranëve dhe historisë ushtarake ishte një vlerësim politik, një pozicion që morët në debatin politik. Kjo luajti në gjeneratën time. E djathta shqetësohej për përkujtimin e Luftës së Dytë Botërore, e majta përkundrazi për imperializmin Amerikan në Vietnam ose më vonë për vendosjen e raketave të lundrimit.

Ne jemi për fat të mirë përtej këtij politizimi. Kujtimi i përket të gjithëve. Ne përkujtojmë të gjitha viktimat dhe sakrificat e paimagjinueshme që janë bërë për të mposhtur shtypjen. Dhe ne mezi hezitojmë të mendojmë se si gjërat mund të kishin arritur deri tani.

Shtypja është e kundërta e lirisë. Ne e lidhim lirinë me dritën, lëvizjen, lumturinë, hapjen, të qenit në gjendje të marr frymë, siguri. Ne e vlerësojmë atë liri, ne e festojmë çdo vit në ditë të këndshme si 5 maj dhe këtu në Nijmegen më 20 shtator. Festë dhe gëzim në sfondin e asaj se si dikur ishte ndryshe: e errët, e dobët, e kufizuar, e shkëputur nga dinjiteti njerëzor, pa drejtësi. Në fakt: i pavarur nga sundimi i ligjit.

Dua të them diçka për sundimin e ligjit në këtë leksion flash këtë pasdite. 'Është kjo, pse duhet ta mbështesim shtetin e së drejtës? Asnjë liri pa sundimin e ligjit. Unë mendoj se të gjithë e marrim si të mirëqenë. Por çfarë kuptojmë saktësisht?

Flitet dhe shkruhet shumë për sundimin e ligjit, por për të qenë i sinqertë nuk është gjithmonë e qartë. Sundimi i ligjit shpesh hidhet në betejë si një lloj koncepti absolut, për shembull në një debat politik ose veprim social. Juristët e zemëruar demonstrojnë në fustane në një rreth rreth Binnenhof dhe mbajnë shenja që shprehin: Ruani sundimin e ligjit dhe pa ndihmë juridike, asnjë rregull të ligjit! Merakosje që është e kuptueshme në vetvete, por ndoshta shumë e vendosur. A do të funksionojë me të vërtetë sundimi i ligjit nëse qasja në drejtësi organizohet ndryshe.

Ju e dëgjoni atë mbingarkesë në protesta më shpesh. Sipas kundërshtarëve, sundimi i ligjit do të prishet nëse bëhen propozime për përcaktimin e kuotave të refugjatëve. Nëse kryetarët e bashkive përdorin fuqinë e tyre të rendit publik, nëse lindin dyshime në lidhje me policinë ose trajtimin gjyqësor të të dyshuarve, nëse politikanët kërkojnë dënime minimale ose nëse shërbimet e inteligjencës dhe sigurimit u jepen më shumë fuqi dixhitale.

Unë mendoj se ju duhet të jeni pak të kujdesshëm për të marrë sundimin e ligjit kudo me flokët tuaj. Ministri i Drejtësisë dhe Sigurisë Grapperhaus, pak para emërimit të tij, shkroi një libër nxitës për barazinë sociale, në të cilin ai argumenton për zvogëlimin e dallimeve në mundësitë midis njerëzve. Libri quhet Rafels mbi sundimin e ligjit. Unë e kuptoj zemrën e tij, por dyshoj nëse një kërkesë për më shumë barazi sociale ndikon drejtpërdrejt në sundimin e ligjit. A nuk e zgjasim shumë atë term? Rastësisht, është e shkëlqyeshme që si ministër autori tani ka mundësinë të bëjë diçka për atë pabarazi. Dhe është e pashmangshme që nga ana e tij ai përsëri do të akuzohet nga kundërshtarët e tij për shkelje të sundimit të ligjit.

Mos më gabo. Ato shpesh janë shqetësime legjitime që i përkasin një debati publik. Nëse bëj një perspektivë, nuk dua t'i paracaktoj ato shqetësime. Por pyes veten nëse të gjithë prekin thelbin e shtetit të së drejtës. A është e mençur të vihet në vend topi më i madh i imagjinueshëm me çdo kthesë politike në demokraci? Nëse sundimi i ligjit përdoret vazhdimisht si kritik i fundit.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".