Vuçiqit duhet dhënë një leksion , siq ju dha Millosheviqit!

Vuçiqit duhet dhënë një leksion , siq ju dha Millosheviqit!
Vuçiqit duhet dhënë një leksion , siq ju dha Millosheviqit!

Skender Mulliqi

  • 17 January 2022 - 09:22

Shkruan: Skënder  MULLIQI 

Pas Luftës së Dytë Botërore , dhe nga përvoja ne Holokaustit , lufta formalisht dhe praktikisht është shpallur si jo ligjore . Dhe ,secili që në një formë apo tjetër  e ka provokuar luftën është konsideruar nga bota demokratike si njeri i çmendur.Vëtem të para mendohet të vritën dhe masakrohen njerëzit e pafajshem   është e pa kuptueshme për njerëzit normal të kësaj bote .Ideja së paqja është mbi të gjitha , dhe së është vlerë imediate njerëzore , është diqka shumë  normale dhe shumë e natyrshme për secilin përson në  këtë botë.Të jesh kundër luftës në Serbi , që është shumë normale , nuk është normale  për regjimet autokratike dhe fatkeqësisht edhe   për shumcën e këtij populli të indokrinuar më logjikën e luftës.

Aq me keq dhe tragjike për një shtet dhe për një komb  është kur nuk e largon  një logjikë të tillë  pushtuese ndaj tokave të huaja.Dhe, aq më keq kur kjo rrjedhë nga shtresa   intelektuale , Academia dhe nga Feja.E gjithë kjo fletë për rrënjët e mykura të  hegjemonisë serbomadhe .Më këtë logjikë të prishtë edhe e shkaktuan luftën më rastin e shpërbërjës të ish –Jugosllavisë.Nuk hoqën dorë nga logjika fashiste e luftës ndaj shqiptarëve .Vranë njerëz të pa fajshem, vranë dhe maskaruan gra dhe fëmijë .Kjo  është karketeristikë e popujve te mbrapambetur dhe më kod gjenetik të prishur.Ska si të kuptohet ndryshe një logjikë e tillë e instaluar e luftës   në këtë fillim shekull.

Bota demokratike ishte dashur të jetë shumë më e rrept ndaj kësaj  logjike e cila po e kërcënon  paqën në Ballkanin Perëndimor.Serbia kurrë nuk bëri një shoqëri të rregulluar dhe demokratike ,të nivelit të shteteve të civilizuara  perëndimore .Serbisë të Vuqiqit duhet dhënë edhe një leksion   , siq ju dha Millosheviqit në vitin 1999 nga NATO .Këta është vërtetuar së njohin vetëm gjuhën e forcës, e asgjë tjetër.

Nuk bën që Serbia për të gjitha këto marifete politike por edhe të kërcenimeve më luftë të shpëton pa u ndëshkuar nga Evropa dhe Amerika . Ekvivalenca e luftës , vrastarëve  ,dhunuesve , rrënuesve të çdo vlere njerëzore  , është e turperuese të tolerohet  në shekullin 21. Kjo është tregues edhe e historisë se vërbuar serbe.

Shumica sot e rinisë në Ballkan  dhe në botë janë për paqe, zhvillim dhe për prosperitet…Popujtë e civilizuar  duhet të krijojnë  ura  të ndërsjella ndërlidhëse , e jo ti  shkatërrojë ato ,siq po e bënë këtë Serbia., më një luftënxitës siq është presidenti  Aleksander Vuqiq... 

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".