Trashëgimtari i Millosheviqit Aleksandër Vuçiq po e kërcënon Ballkanin me një luftë të re para syve të botës

Trashëgimtari i Millosheviqit Aleksandër Vuçiq po e kërcënon Ballkanin me një luftë të re para syve të botës
Trashëgimtari i Millosheviqit Aleksandër Vuçiq po e kërcënon Ballkanin me një luftë të re para syve të botës

Skender Mulliqi

  • 17 janar 2022 - 11:53

Shkruan: ANALISTI- Skënder Mulliqi

 Pas Luftës së Dytë Botërore , dhe nga përvoja në Holokaustit , lufta formalisht dhe praktikisht është shpallur si jo ligjore . Dhe ,secili që në një formë apo tjetër  e ka provokuar luftën është konsideruar nga bota demokratike si njeri i çmendur. Vetëm të para mendohet që të vriten dhe masakrohen njerëzit e pafajshëm   është e pa kuptueshme për njerëzit normal të kësaj bote. Ideja së paqja është mbi të gjitha , dhe së është vlerë imediate njerëzore , është diçka shumë  normale dhe shumë e natyrshme për secilin person në  këtë botë. Të jesh kundër luftës në Serbi , që është shumë normale , nuk është normale  për regjimet autokratike dhe fatkeqësisht edhe   për shumicën e këtij populli të indoktrinuar  moti me logjikën e luftës.

Aq me keq dhe tragjike për një shtet dhe për një komb  është kur nuk e largon  një logjikë të tillë  pushtuese ndaj tokave të huaja. Dhe, aq më keq kur kjo rrjedhë nga shtresa   intelektuale , Akademia dhe nga Feja. E gjithë kjo fletë për rrënjët e mykura të  hegjemonisë serbomadhe .Më këtë logjikë të prishtë edhe e shkaktuan luftën më rastin e shpërbërjes të ish –Jugosllavisë. Nuk hoqën dorë nga logjika fashiste e luftës ndaj shqiptarëve .Vranë njerëz të pa fajshëm, vranë dhe masakruan gra dhe fëmijë .Kjo  është karakteristikë e popujve të prapambetur dhe me kod gjenetik të prishur.

S’ka si të kuptohet ndryshe një logjikë e tillë e instaluar e luftës   në këtë fillim shekull.  Bota demokratike ishte dashur të jetë shumë më e rreptë ndaj kësaj  logjike e cila po e kërcënon  paqen në Ballkanin Perëndimor. Serbia kurrë nuk bëri një shoqëri të rregulluar dhe demokratike ,të nivelit të shteteve të civilizuara  perëndimore .Serbisë të Vuçiqit duhet dhënë edhe një leksion, siç ju dha Millosheviqit në vitin 1999 nga NATO. Këta është vërtetuar së njohin vetëm gjuhën e forcës, e asgjë tjetër.

Nuk bën që Serbia për të gjitha këto marifete politike por edhe të kërcënimeve me luftë të shpëton pa u ndëshkuar nga Evropa dhe Amerika . Ekuivalenca e luftës , vrastarëve  ,dhunuesve , rrënuesve të çdo vlere njerëzore  , është e turpshme të tolerohet  në shekullin 21. Kjo është tregues edhe e historisë se verbuar serbe. Shumica sot e rinisë në Ballkan  dhe në botë janë për paqe, zhvillim dhe për prosperitet…Popujt e civilizuar  duhet të krijojnë  ura  të ndërsjella ndërlidhëse , e jo të  shkatërrojë ato ,siç po e bënë këtë Serbia., më një luftënxitës siç është presidenti  Aleksandër Vuçiq.    

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".