Populizmi ideologji e rrezikshme apo mjet strategjik?

Populizmi ideologji e rrezikshme apo mjet strategjik?
Populizmi ideologji e rrezikshme apo mjet strategjik?

Ali Hertica

  • 21 janar 2022 - 09:19

Shkruan: Mr.Ali Hertica

Partitë populiste po luajnë gjithnjë e më shumë me ndjenjat e trazirave dhe establishmenti po ankohet për këtë. Populizmi në zhvillim ngre disa pyetje. Kemi të bëjmë me një fenomen krejtësisht të ri apo ka ekzistuar më gjatë? Dhe a është populizmi diçka e rrezikshme apo më mirë një mjet i pafajshëm për të fituar favorin e njerëzve? Gjatë takimit të diskutimit "Politika, Parlamenti dhe Populizmi" natyra e populizmit ishte qendrore. Përfundim: përkufizimi i populizmit nuk është i qartë, madje edhe partitë jopopuliste e përdorin populizmin si strategji dhe populizmi dhe nacionalizmi nuk janë njësoj.

Tim Houwen, një filozof i lidhur me Qendrën për Etikën në Universitetin Radboud Nijmegen, vuri në dukje dhe populizmi i tij ka pasur kryesisht një konotacion negativ, që synon të skualifikojë politikanët. Houwen identifikoi një sërë problemesh thelbësore me populizmin. Për shembull, populistët pretendojnë se janë 'zëdhënës për popullin', por nuk është e qartë se kush është ai 'popull' dhe çfarë dëshiron 'populli'.

Elektorati populist po imiton politikanin populist. Është e vështirë të pajtohet 'sovraniteti popullor' i predikuar me rregullat e shtetit ligjor. Së fundi, sipas Houwen-it, një 'aspekt meritokratik' luan gjithashtu një rol: në fund të fundit, përfaqësuesit e zgjedhur formojnë një elitë të re në të gjitha rastet, e cila sipas definicionit është në kundërshtim me idealin e predikuar të barazisë.

Dyshja Koen Vossen dhe Simon Otjes, shkencëtarë politikë në Universitetin Leiden, hetuan nëse populizmi duhet parë kryesisht si një strategji apo si një ideologji. Sipas Vossen, populizmi ka anë strategjike dhe ideologjike, të cilat mund të kthehen në demagogji. Prandaj, pikëpamja e tij ishte se ndryshimi klasik midis të majtës dhe të djathtës ende përcakton vendimmarrjen më shumë sesa impulset populiste.Publiku më pas u përfshi në debat në bazë të deklaratave. Një diskutim i gjallë u ngrit për përkufizimin e populizmit, për populizmin dhe nacionalizmin dhe për ngritjen e populizmit në lidhje me depilarizimin dhe ngritjen e multimedias. Përgjithësisht u pranua se partitë po përdorin gjithnjë e më shumë grupe populiste të njëanshme.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".