Demokracia është mjet i klasës në pushtet!

Demokracia është mjet i klasës në pushtet!
Demokracia është mjet i klasës në pushtet!

Muhamet Kelmendi

  • 25 January 2022 - 12:02

Shkruan: ANALISTI –Muhamet Kelmendi

Demokracia si instrument i sundimit në një shoqëri nuk është mjet përballë sistemit politiko-shoqëror socialist dhe atij kapitalist. Në të dy sistemet, në forma të ndryshme, i shërben demokracia klasës në pushtet për t'i realizuar synimet e veta klasore. Në socializëm, si fazë të parë të komunizmit, i shërben klasës punëtore dhe fshatarësisë për të ndërtuar pushtetin e klasës punëtore  kuptohet të shtetit, i cili e mbron vetveten me anën e forcës, duke punuar e shuan gradualisht pushtetin e vetë shoqëror?

Në kapitalizëm i shërben demokracia klasës borgjeze për të ndërtuar dhe mbrojtur pushtetin, qoftë edhe me forcën e armëve, duke krijuar e mbrojtur demokracinë formale që shprehet me liri dhe me barazi para ligjit, si dhe duke i   futur gjithashtu ne formën e sundimit edhe  elementet sociale të shtetit, si formë e pushtetit.

Demokracia si instrument i sundimit nuk është ideologji politike e veçantë nga vijnë dhe ndërtohen sistemet ekonomiko-shoqërore, përkatësisht formacionet. Demokracia nuk është sistem politik i ndonjë klase në pushtet. Është thjeshtë mjet i klasës në pushtet.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".