Aleancat diplomatike dhe premtimet e bëra gjatë Luftës së Parë Botërore

Aleancat diplomatike dhe premtimet e bëra gjatë Luftës së Parë Botërore
Aleancat diplomatike dhe premtimet e bëra gjatë Luftës së Parë Botërore

Ali Hertica

  • 28 February 2022 - 09:40

Shkruan: Mr.Ali Hertica

BE-ja ka ofruar infrastrukturën thelbësore për t'u marrë me 'çështjen gjermane' - rolin e shtetit më të madh dhe më të fuqishëm në Evropë. Kur evropianët përkujtojnë Luftën e Madhe të viteve 1914-1918 këtë verë, ata duhet të reflektojnë jo vetëm mbi gabimet diplomatike dhe humbjen e madhe të jetëve, por edhe fillimin e një qasjeje të re ndaj marrëdhënieve ndërkombëtare të mishëruar nga BE-ja.

Lufta e Parë Botërore shkatërroi perandoritë, krijoi shumë shtete të reja kombëtare, inkurajoi lëvizjet e pavarësisë në kolonitë e Evropës, i detyroi Shtetet e Bashkuara të bëheshin një fuqi botërore dhe çoi drejtpërdrejt në komunizmin sovjetik dhe ngritjen e Hitlerit. Aleancat diplomatike dhe premtimet e bëra gjatë Luftës së Parë Botërore, veçanërisht në Lindjen e Mesme, u rikthyen gjithashtu për të ndjekur evropianët një shekull më vonë.

Qasja e ekuilibrit të fuqisë ndaj marrëdhënieve ndërkombëtare u prish, por nuk u shkatërrua. U desh Lufta e Dytë Botërore për të sjellë forca të mjaftueshme politike për të nisur një qasje të re revolucionare ndaj marrëdhënieve ndërshtetërore,të interesuar për Evropën dhe BE-në. Artikuj, publikime dhe informacione të fundit mbi zyrat tona evropiane. Pas të dyja luftërave, Evropa ishte e rraskapitur dhe e shkatërruar. Dallimi ishte se lufta e dytë e madhe e brendshme në Evropë në një brez çoi në një ndryshim të thellë në të menduarit politik, të paktën në Evropën Perëndimore, në lidhje me mënyrën se si shtetet duhet të zhvillojnë marrëdhëniet e tyre.

Die Stunde Null ishte sfondi i ideve revolucionare të 'baballarëve' themelues të BE-së, shtetarë si Robert Schuman, Alcide De Gasperi, Jean Monnet, të cilët zhvilluan idenë e re të një bashkësie shtetesh që vendosin një sistem politik të bazuar në ndarjen e sovranitetit. Ky sistem u ka sjellë shumë përfitime evropianëve, por vitet e fundit sistemi ka qenë në sfidë nga rritja e euroskepticizmit, populizmit dhe nacionalizmit. Ndërsa Evropa reflekton mbi luftën titanike të viteve 1914-18, është e rëndësishme të kujtojmë përparimet e bëra që nga viti 1945 përmes integrimit evropian dhe përpjekjeve të dyfishuara për të luftuar forcat nacionaliste dhe ekstremiste.

Përgjegjësia për Luftën e Madhe mbetet shumë e debatuar sot me dimensione shumë të ndryshme të luftës të theksuara nga luftëtarët e ndryshëm. Ajo që është e padiskutueshme, megjithatë, është numri i përparimeve në shkencë, teknologji dhe mjekësi, si dhe ndryshimet revolucionare në sjelljen shoqërore që ndodhën si rezultat i konfliktit të viteve 1914-1918. Aristokracia u përmbys ose roli i saj u zvogëlua shumë. Lëvizjet socialiste dhe punëtore shfrytëzuan mundësinë për të bërë përparime të konsiderueshme; por edhe komunizmi dhe fashizmi. Gjermania ishte në qendër të të dy eksperimenteve të dështuara dhe nuk ishte në gjendje të arrinte një bashkim paqësor si një shtet demokratik deri në vitin 1990.

Por fqinjët e Gjermanisë nuk e kanë harruar rolin e Gjermanisë në të dyja Luftërat Botërore dhe prandaj barra e historisë rëndon më shumë mbi supet gjermane sesa për çdo komb tjetër në Evropë. Megjithatë Gjermania është marrë me Vergangenheitsbewältigung më mirë se çdo shtet në histori; sigurisht shumë më mirë se Japonia apo Bashkimi Sovjetik/Rusia. Evropianët duhet të bëjnë dallimin dhe krahasimin e Gjermanisë së sotme me atë të 1914-ës ose 1939-ës, kur ata shikojnë prapa dy luftërat katastrofike të shekullit të njëzetë. Gjermania e sotme, e ngulitur në BE, është shteti më i suksesshëm, më progresiv, më demokratik në të gjithë historinë e saj. Kështu, të gjithë evropianët kanë një aksion në suksesin e vazhdueshëm të BE-së, pasi ajo siguron një spirancë të sigurt për shtetin më të fuqishëm në Evropë.

Ky punim shqyrton se si lufta e viteve 1914-1918 çoi në ndryshime thelbësore në politikën, ekonominë dhe shoqërinë evropiane, duke hapur rrugën pas vitit 1945 për një mënyrë të re historike të trajtimit të marrëdhënieve ndërshtetërore në Evropë. Ai sugjeron që tmerret e Luftës së Madhe mbeten të gjalla në Evropë sot dhe ngjyrosin ngurrimin e shumicës së evropianëve për t'iu drejtuar luftës për të arritur qëllime politike. Ai argumenton se procesi i integrimit evropian ka qenë jashtëzakonisht i dobishëm për Gjermaninë dhe se çështja gjermane më në fund mund të pushojë. Kush e shkaktoi Luftën? Një pjesë e debatit në Evropën e sotme për Gjermaninë shkon prapa në origjinën e të dy luftërave botërore. Shumë besojnë se për shkak të rolit të Gjermanisë në të dyja Luftërat Botërore, ajo është shumë e madhe për të vepruar si një shtet i pavarur kombëtar dhe duhet të përfshihet në struktura të tilla si BE dhe NATO për të mirën e saj.

Mijëra libra janë shkruar për konfliktin e viteve 1914-1918 me shumë që kërkojnë të ndajnë përgjegjësinë për shpërthimin e luftës. Historiani i njohur gjerman, Fritz Fischer, shkaktoi një sensacion në vitet 1960 kur botoi një libër Griff nach der Weltmacht duke pretenduar se Gjermania ishte kryesisht përgjegjëse për fillimin e luftës pasi kishte ambicie të fshehta për të aneksuar pjesën më të madhe të Evropës. Në kohët më të fundit, historianë si Margaret Macmillan Lufta që i dha fund Paqes: Si Evropa braktisi Paqen për Luftën e Parë Botërore dhe Christopher Clark The Sleepwalkers: Si Evropa shkoi në luftë në 1914 kanë miratuar argumente më të nuancuara. Macmillan pajtohet që Gjermania duhet të mbajë një pjesë të madhe të përgjegjësisë pasi kishte fuqinë për të bërë presion.Lufta ndezi gjithashtu një lëvizje paqeje që kishte si qëllim kryesor çarmatimin. Lulëzoi shkurtimisht në vitet e ndërluftës, u rilind gjatë Luftës së Vietnamit dhe gjeti shumë adhurues në Evropë p.sh. fushata për çarmatimin bërthamor (CND). Edhe pse më pak e organizuar zyrtarisht se gjatë viteve 1980, lëvizja kundër luftës në Evropë tregoi forcën e saj në demonstratat masive kundër pushtimit të Irakut të udhëhequr nga SHBA në 2003.

Lufta pati pasoja të mëdha edhe për lëvizjen socialiste dhe punëtore evropiane. Edhe pse e organizuar mirë në shumë vende, duke përfshirë Britaninë, Francën dhe Gjermaninë, lëvizja socialiste nuk arriti të ndalonte luftën në vitin 1914. Punëtorët e kualifikuar fillimisht në industrinë e armatimeve jo vetëm që u përjashtuan nga shërbimi ushtarak, por edhe gëzonin paga më të larta dhe ushqim më të mirë në këmbim të ndalimi i aksionit të grevës. Por me vazhdimin e luftës, kushtet e jetesës dhe të punës për punëtorët e fabrikës ranë gradualisht. Grupet socialiste filluan të agjitojnë për paqen, një proces që mori një shtysë si rezultat i revolucionit rus të vitit 1917. Në fund të luftës më 1918 lëvizja socialiste dhe sindikaliste ishte shumë më e fortë se në vitin 1914.

Lufta e Madhe pa edhe futjen e ekonomisë së planifikuar dhe një rol shumë më të madh për shtetin. Menjëherë pas shpërthimit të luftës, qeveria gjermane mori kontrollin mbi bankat, tregtinë e jashtme dhe prodhimin dhe shitjen e ushqimit, si dhe të armatimeve. Gjithashtu vendosi çmime maksimale për mallra të ndryshme. Kur bolshevikët morën pushtetin në Rusi në 1917, ata filluan një program të gjerë nacionalizimi dhe më vonë një ekonomi të planifikuar gjithëpërfshirëse. Ekonomia e planifikuar kishte adhuruesit e saj edhe në vende të tjera, veçanërisht pas goditjeve të dyfishta të hiperinflacionit në vitet 1920 dhe krizës së madhe të vitit 1929.

Konflikti i viteve 1914-1918 pati një ndikim global. Në Lindjen e Mesme, për shembull, britanikët dhe francezët u premtuan gjëra të ndryshme arabëve dhe hebrenjve në këmbim të mbështetjes së tyre kundër Perandorisë Osmane. Sipas marrëveshjes famëkeqe Sykes-Picot, Londra dhe Parisi krijuan sfera përkatëse të ndikimit në atë që do të bëhej Irak, Siri dhe Liban. Por në të njëjtën kohë britanikët u premtuan hebrenjve një atdhe në Palestinë, nën Deklaratën po aq famëkeqe të Balfour-it, duke hedhur themelet për shfaqjen e Izraelit dhe konfliktin më të vështirë bashkëkohor në botë. Kur mashtrimi britanik u ekspozua, ai çoi në një ndjenjë të përhershme mosbesimi midis shumë arabëve dhe fuqive koloniale evropiane. Shumë analistë tregojnë për ndarjen evropiane të Lindjes së Mesme në 1918 me kufijtë e shumtë artificialë si shkaku kryesor i trazirave të vazhdueshme në rajon sot. Dallimet etnike, sektare dhe fisnore ishin pak shqetësuese për hartuesit e epokës koloniale. Iraku u formua nga bashkimi i tre provincave osmane - të dominuara respektivisht nga shiitët, sunitët dhe kurdët. Ai u shkëput gjithashtu nga Kuvajti - gjeneza e telasheve më vonë. Humbësit më të mëdhenj të lotarisë së pasluftës në Lindjen e Mesme ishin kurdët. Në ditët e sotme, ky popull ende pa shtetësi gëzon një shkallë të lartë autonomie rajonale – si dhe paqe relative – në Irakun federal, ndërsa bashkatdhetarët e tyre në Siri dhe Turqi përballen me sfida nga Damasku dhe Ankaraja.

Për sa i përket hartës së Evropës, Perandoria Otomane dhe Austro-Hungareze u shpërbë dhe u tkurr në mënyrë drastike, ndërsa Polonia, Çekosllovakia dhe Jugosllavia lindën ose rilindën të gjitha si shtete kombëtare. Rusia iu nënshtrua Revolucionit Bolshevik që do të kishte një ndikim të madh në historinë evropiane dhe botërore. Gjermania u zvogëlua në madhësi dhe u detyrua të paguante dëmshpërblime të konsiderueshme. Kaiser shkoi në mërgim dhe Gjermania u zhyt në kaos ekonomik dhe politik që hapi rrugën për ngritjen e Hitlerit. Vendet e reja ishin të varfra dhe shpesh në konflikt me njëri-tjetrin. Presidenti i SHBA Wilson kishte folur për marrëveshje ndërkombëtare transparente, hyrje të papenguar në dete dhe heqjen e barrierave tregtare. Këto do të ishin utopike siç ishte koncepti i tij i kufijve të bazuar në përkatësinë etnike, një koncept që do të ishte pararendës i shumë konflikteve. Më i madhi nga vendet e reja ishte Polonia, e cila ishte zhdukur nga harta për më shumë se një shekull pasi u nda në 1795. Në vitin 1923 kur kufijtë e saj u zgjidhën përfundimisht, Polonia kishte marrëdhënie relativisht të mira vetëm me dy fqinjë - Letoninë e vogël. në veri dhe një Rumani e largët në jug. Nëse Traktati i Versajës konsiderohej i ashpër, atëherë Traktati i Trianonit ishte padyshim shumë më i ashpër, duke e lënë Hungarinë si një shtet shumë të reduktuar me miliona hungarezë jashtë kufijve të saj. Këto çështje të pakicave u shtypën gjatë epokës komuniste, por u rishfaqën pas vitit 1989 duke shkaktuar probleme të mëdha midis Rumanisë dhe Hungarisë dhe Sllovakisë dhe Hungarisë. Në mënyrë të pashmangshme edhe BE-ja u tërhoq në përpjekje për të zgjidhur këto çështje të pakicave. Pakti i Stabilitetit, ose Plani Balladur, u krijua për të ofruar udhëzime dhe mbështetje të BE-së për trajtimin e pakicave.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".