Urime apo çka për Kushtetutën e Republikës së Kosovës?

Urime apo çka për Kushtetutën e Republikës së Kosovës?
Urime apo çka për Kushtetutën e Republikës së Kosovës?

Muhamet Kelmendi

  • 09 April 2022 - 20:18

Shkruan : Muhamet Kelmendi

Kushtetuta e Kosoves, sot para 9 vjeteve, u nxorre nga Kuvendi i Kosoves. Ky akt juridik ka ane positive, si dhe edhe ane shume te demshme per Kosoven si shtet sovran. Me normat qe ka ky dokument i shtetit qendron midis ligjit dhe aktit me te larte te shtetit.

Ana positive:

1. U shpalle shteti sovran dhe i pavarur i Kosoves;

2. U ndertua nje shtet i brisht dhe

3. U bene njohje nderkombetare te shtetit.

 

Ana negative:

 

1. E beri shtetin jo funksional, duke i dhene minoritetit serb mundesi juridike qe te bllokoj teresisht ndertimin e shtetit te se drejtes;

2. U sanksionua Kosova me norma kushtetuese pa te drejte ne shtet multinavcional;

3. U mbush Kushtetuta me normal ligjore te pavlershme dhe qe jane objekt i ligjeve te vecanta;

4. U ndalua referendumi kombetar dhe

5. U bene rezervime te deputeteve serbe ne Kuvend.

 

Perkunder ketyre ceshtjeve mbetet akt me i larte juridiko - politike dhe organizativ i shtetit dhe qe dha themelet per nje shtet ne dukje te lire.

Po kjo ane e normave kushtetuese duhet te ndryshohen ne drejtim te sanksionimit te shtetit te se drejtes,pa i dhene minoritetit serb dhe te tjereve perparesi ne as nje fushe, si dhe duke bere riorganizimin e komunave me bashkesi te tyre.

Kushtetuta e Kosoves duhet te lirohet edhe nga normat tjera antidemokratike dhe teper te padrejta ne kontekst te dispozitave dhe kete akt te larte juridik te fute ne vendin e merituar si akt me i  larte juridik i shtetit.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".