Paqeja në botë po rrezikohet nga Rusia dhe Kina

Paqeja në botë po rrezikohet nga Rusia dhe Kina
Paqeja në botë po rrezikohet nga Rusia dhe Kina

Muhamet Kelmendi

  • 11 April 2022 - 09:29

Shkruan:Muhamed Kelmendi

Paqeja ne bote eshte ne rrezik prej Rusise dhe Kines. Keto dy shtete jane te arnatosura dhe zene vendin e dyte dhe te trete te vendeve me te armatosura bote.

Tash kemi agresionin rus mbi Ukraine. Vec kesaj, Rusia eshre shume prezente ne Ballkanin Petendimor, ne Siri, ne Afrriken Qendrore, ne Azi dhe ne disa vende te ndryshme te Ametikes Latine.

Kina po perhapet shume ne Afrike, ne Azine Jugore dhe ne drejtim te Japonise, ne Ameriken Latine etj. Hapur ka kercenuar Tajvanin.

Ne vecanti rreziku po rritet me raportet e ngushta midis Rusisie dhe Kines. Keto dy shtete po bashkepunojne ngushte ne fushen ekonolike, ushtarake dhe ne fushen e teknologjise .

Kina nuk e ka denuar agresionin rus ne Ukraine dhe po e perkrah dhe furnizon Rusine me mjete rezereve.

Jo me mire eshte edhe India. Ky shtet po mere dritherat ruse dhe po i shete ne treg. Ka hapur edhe lidhjet per gaze dhe derivate tjera.

Ne Ballkanin Prrendimor kemi Serbine si mike dhe e pandare nga Rusia.

Qendrimi kunder agresionit eshte politik. Serbia nuk i perkrahi sanksionet e botes demokratike kunder Rusise.  Eshte tetesishte e varur nga Rusia. Armet, financat, gazin dhe ekonomim e vendit e ka kryesisht ruse.

Nga kjo vartesi koloniale po rrezikohet shume Ballkani Perendimor. Ne radhe te pare eshte Kosova dhe Bosnia e Hercegovina. Prapa nuk eshte as Maqedodia Perendimore dhe Mali i Zi.

Mendohet se ne situata te rrezikshme per Rusine, fjala eshte per mossukseset e Rusise ne Ukraine, mund te vije deri te konfliktet ne Ballkan.

Fillimisht me serbet ne Kosove, duke vepruar kunder shtetit dhe ne Bosnie e Hercegovine, duke shkuar Republika Serbe ne procesin e ndarjes se shetit nga Bosnia e Hercegovina.

Ky rrezik eshte aktual ne Ballkanin Perendimor.

Mirepo, veprime ushtarake dhe kriminale mund te behen edhe ne Siri nga ruset, sikunder edhe Afriken Qendrore dhe ne Amerikan Latine, ne Venecuell. Kesaj mund ti badhkohet Kina ne veprime ushtarake ne Detin Kinez, kunder Tajvanit e ne Afrike.

Paqeja eshte keshtu ne rrezik. Lufta boterore shperthen.

Ketu eshte shkaku qe SHBA-te po parashikojne ndryshime te medha ne bote.

Ndrysjimet vec po behen. Rregullat e lojes midis Perendimit dhe Rusise e Kines kane ndryshuar. Agresioni rus ndaj Ukraines ka bere ndryshime te medha ne rregullat e lojes.

Tash kemi konflikte te hapura ushtarake. Ne njeren ane, eshte SHBA ne boten Perendimlre dhe, ne anen tjeter, eshte Rusia dhe Kina. Kjo ndarje eshte bere e dukshme dhe ka marre karakter luftarak.

Priten rreziqe edhe me te medha.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".