Luftërat  për  “Botën Serbe” dhe për ” Botën Ruse” 

Luftërat  për  “Botën Serbe” dhe për ” Botën Ruse” 
Luftërat  për  “Botën Serbe” dhe për ” Botën Ruse” 

Skender Mulliqi

  • 26 April 2022 - 09:23

Shkruan: Skënder Mulliqi

 Janë marrë shumë  “argumente”  të cilat kan shërbyer si shkaqe për luftë.Këto  argumente për sulme janë të logjikës iracionale , amorale dhe të totalitarizmit.Ekzitojnë  paralelet ndërmjet Millosheviqit dhe Putinit për doktrina të njejta lufte .Ngjashmëri ka edhe për mënyrën e reagimit të shteteve perëndimore demokratike .Nuk kanë qenë shumë të vendosur si më rastin e luftës në ish-Jugosllavi ,dhe  tash  më okupimin e Ukrainës nga Rusia .Edhe në rastin e parë dëmet që i ka shkaktuar lufta  deri sa ka reaguar NATO, kanë qenë të mëdha në Bosnje dhe në Kosovë.

Millosheviqi bëri luftë për realizmin e “Botës Serbe”, kurse Putin po bënë luftë për realizmin e “Botës Ruse”.Bota Serbe të cilën e ka riaktualizuar Vuqiqi, u ndalë nga NATO , ndërsa Putini ende po e ka rrugën e lirë të shprehem ashtu për ripushtimin e ish republikave të Bashkimit Sovjetik qka edhe po synon.Ende nuk është ndalur ky kriminel lufte, por shumë është duke ju ngadalësuar marshimi  nga ukrainasit që po ndihmohen më armatim nga shtetet perëndimore dhe Amerika, por jo edhe më ndërhyrje direkte ushtarake.Kjo nuk po ndodhë për shumë arsye , e më kryesore  është së Rusia është shtet i madh dhe është superfuqi ushtarake e cila  më një të qmendur që e ka në krye te shtetit , mund ta përdorë edhe aramatimin bërthamor .Ukrainasit e ndalën pushtimin më blic aksion siq e ka menduar  Putin , duke ju shkaktuar dëme të mëdha ushtrisë ruse .

Nese ndalohet Putin në Ukrainë atëherë edhe bien poshtë  iluzionet e Serbisë për “Botën Serbe”. Ideja rusomadhe do të ndalët  më gjasë  në Ukrainë.Vdekja e idesë megalomane rusomadhe për “Botën Ruse”   do të fashitë  idenë serbomadhe për “Botën  Serbe” .Pas përfundimit të kësaj lufte ka mundësi reale që të shohim dezintegrimin edhe të vet Rusisë, po më Putin të vdekur, ose të vrarë , ose të burgosur nga ndonjë gjykatë ndërkombëtare për krime të luftës… 

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".