Përkundër Ukrainës, BE-ja nuk duhet ta harrojë Ballkanin Perëndimor

Përkundër Ukrainës, BE-ja nuk duhet ta harrojë Ballkanin Perëndimor
Përkundër Ukrainës, BE-ja nuk duhet ta harrojë Ballkanin Perëndimor

Muhamet Kelmendi

  • 26 April 2022 - 09:37

Shkruan: ANALISTI- Muhamet Kelmendi

Ka luftë në Evropë agresioni i Rusisë ndaj Ukrainës ka krijuar një epokë të re në Evropë. Në Lindje, ekziston një komb në situatën kur pavarësia kërcënohet. Ukraina paguan çdo ditë me jetën e qytetarëve të saj. Ja pse bota po ndihmon Ukrainën. Në të njëjtën kohë, ndihma do të vijë nga NATO, SHBA dhe vendet e tjera demokratike. Ukraina arriti të rezistojë. Tani ka filluar ofensiva e re ruse. Rusia është në një pikë të nxehtë. Kjo do ta detyrojë Rusinë të veprojë.

Kjo do të thotë se Rusia po detyron shtetet që bashkëpunojnë me Rusinë të provokojnë konflikte të reja ushtarake. Një konflikt i ri është parashikuar tashmë në Ballkanin Perëndimor. Serbia, si aleate e rusëve, ka marrë shumë armë nga Rusia. Në 6 muajt e fundit Serbia mori Mig 31, tanke dhe nga disa ditë raketa tokësore në ajër nga Kina. Këto armë e bënë Serbinë shumë të fortë. Në të njëjtën kohë, varësia nga Rusia është rritur shumë. Vuçiq, presidenti i Serbisë, tha: "Serbia është e fortë si kurrë më parë".  Kjo deklaratë dëshmon se Serbia është shumë mirë e armatosur dhe duhet të veprojë. Kur thua "duhet", do të thotë se Serbia nuk ka marrë vetëm armë, por edhe shumë investime nga Rusia.

Ata marrin edhe gaz e naftë dhe sanksionet e BE-së nuk zbatohen nga Serbia kundër Rusisë. Kohëve të fundit jemi duke vëzhguar një situatë që e çon Serbinë në gjendje të provokojë agresion ushtarak kundër Kosovës dhe Bosnje-Hercegovinës, Maqedonisë së Veriut dhe Malit të Zi.

Kjo nuk do të thotë se agresiviteti mund të ndodhë njëkohësisht. Jo, jo. Kohëve të fundit, njësitet policore kosovare në veri të Serbisë dhe njësitet serbe janë sulmuar me granata dhe AK 47. Ky është sulm për të provokuar njësitë policore të Kosovës për të vepruar. Kjo pastaj do të çojë në agresionin serb kundër Kosovës.

Arsyeja është:

"Mbrojtja e pakicës serbe në Kosovë". Këtë e ka theksuar ministri serb i Mbrojtjes. E nëse vazhdojnë të sulmohen njësitet policore të Kosovës, autoritetet e Kosovës duhet t’i mbrojnë për të siguruar ligj dhe rend. Kjo pastaj shihet si provokim nga ana e Serbisë për të arsyetuar një sulm me mjete ushtarake. Kjo lojë aktualisht po e nget Serbinë. Duket se Beogradi ka marrë lejen nga Moska për të filluar një luftë të re në Ballkanin Perëndimor. Kjo pastaj do të krijojë një situatë për NATO-n, SHBA-në dhe BE-në që do të jetë shumë e vështirë për tu ndaluar.  Në Ballkanin Perëndimor do të këtë luftë gjithëpërfshirëse mes shqiptareve, në njërën anë, dhe serbëve, në anën tjetër.

Lufta pastaj do të ndodhë edhe në Bosnje dhe Hercegovinë dhe Maqedoninë e Veriut. Kështu do të jetë një luftë e gjitha e hapur. Kroacia, Mali i Zi, Shqipëria, Bullgaria, Greqia dhe Turqia nuk do të mund ta mbajnë veten jashtë. Do të ketë luftë evropiane. Pyetja është çfarë do të bëjë Franca? Rusia gjithsesi është në krah të Serbisë. Madje edhe Kina. Çfarë po bën Franca atëherë? Së fundmi është bërë e ditur marrëveshja mes Serbisë dhe Francës për 21 avionë luftarakë. Nëse kjo është e vërtetë, atëherë Franca është në anën serbe. Kjo rezulton në rrezik të madh.

Me Rusinë dhe Kinën, si dhe Francën, lufta do të ishte shumë e dëmshme dhe e gjerë. Do të jetë e gjitha jashtë luftës. Për ta parandaluar këtë duhet të veprojnë BE dhe shtetet demokratike. Serbia duhet ta dijë se e ardhmja është në BE nëse nuk ka një agresion të tillë ushtarak kundër fqinjëve. BE gjithashtu duhet të flasë me Francën për ta bërë të qartë se këto armë po luajnë një lojë shumë të rrezikshme.  Franca duhet të ndalojë furnizimin me këto armë. Ende ka kohë për ta ndaluar Serbinë. Me ndërhyrjen mund të ruani paqen në Ballkanin Perëndimor. BE ka fondet.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".