Bindja e shtetit serb për njohjen e pavarësisë së Kosovës vendim i vështirë për kthesën rrënjësore të shkëputjes nga politike luftënxitëse dhe hegjemoniste  

Bindja e shtetit serb për njohjen e pavarësisë së Kosovës vendim i vështirë për kthesën rrënjësore të shkëputjes nga politike luftënxitëse dhe hegjemoniste  
Bindja e shtetit serb për njohjen e pavarësisë së Kosovës vendim i vështirë për kthesën rrënjësore të shkëputjes nga politike luftënxitëse dhe hegjemoniste  

Blerim Burjani

  • 15 May 2022 - 16:36

Shkruan: ANALISTI-Blerim Burjani

Nëse Serbia do ta njeh Kosovën kjo do të ishte kthesa  e pa parë në historinë serbe , që ne të gjithë jemi skeptik që do të pranoj diçka  të tillë, historia serbe  është për plot nacionalizëm e hegjomonizëm  që nuk len shpresë e as optimizëm në këtë drejtim. Por  le të presim e shohim se çfarë do të ndodhë, edhe pse nuk jam optimist në këtë drejtim.

Së fundi ka një presin të madh për vazhdimin e dialogut mes Prishtinës dhe Beogradit për të arritur deri te një marrëveshje për normalizim dhe njohje. Ka opinione sipas të cilave faktori ndërkombëtar  po e përgatit më në fund edhe skenarin  më të rëndë,  detyrimin e Serbisë për ta njohur shtetin e Kosovës, tash e 23 vjet pas përfundimit të luftës, pasi që zyrtarët e lartë të BE-së dhe SHBA-ve po e thonë hapur se cila është rruga e vetme e integrimit të Serbisë në BE, për mos mbetur dele e zezë e izoluar dhe e varur nga politika destruktive ruse, luftënxitëse dhe me rrezik për destabilizimin e Ballkanit.  Kjo do ishte mrekulli që te Serbia nuk ndodhë asnjëherë në historinë e tyre nacionaliste dhe hegjemoniste. Kjo ide  len pak e hiq për të shpresuar se do të ndodhë. Serbia nuk ka politik fleskibile dhe nuk pranon asnjëherë. Nëse Serbia do ta njeh Kosovën kjo do të ishte kthesa  e pa parë në historinë serbe , që ne të gjithë jemi skeptik që do të pranoj diçka  të tillë, historia serbe  është për plot nacionalizëm e hegjomonizëm  që nuk len shpresë e as optimizëm në këtë drejtim. Por  le të presim e shohim se çfarë do të ndodhë, edhe pse nuk jam optimist në këtë drejtim.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".