Letër e hapur Rrahman Jasharit, kryetarit të SBASHK-ut të toksikuar !

Letër e hapur Rrahman Jasharit, kryetarit të SBASHK-ut të toksikuar !
Letër e hapur Rrahman Jasharit, kryetarit të SBASHK-ut të toksikuar !

Halim Hyseni

  • 17 May 2022 - 09:36

Shkruan: Halim Hyseni

Letër e hapur Rrahman Jasharit, kryetarit të SBASHK-ut të toksikuar !

Z. Rrahman  Jashari, ndale turrin se e je  duke bërë atentatnë të ardhmen  e  Kosovës!

Këtë letër publike jam duke e shkruar  me  zemër të thyer, dhe me  shqetësime të jashtëzakonshme për kombin, atdheun shtetin e Kosovës, ëndrrën mijëra vjeçare  tëneopellazgëve-  shqiptarëve  , andaj  nuk do të  ta përdori eufemizmin, e as nuk do të kujdesem çfarë do të thotë opinioni, sepse  z. Jashari, e ke kaluar  çdo masë,  duke e  shndërruara  SBASHK - un  në një organ  surrogat thellësisht të helmuar, duke  bashkëpunuar  me oligark, plutokrat dhe  kleptoman,  Sistemin e  Edukimit dhe të Arsimit të Kosovës e  keni  katandisur aq keq, sa   më keq  nuk e besoj se mund të bëhet, meqë e keni  hedhur në një greminë nga e cila  do të  nevojiten  forca  dhe  fuqi të jashtëzakonshme për të nxjerre  nga kjo katakombë.

Bravo, z. Jashari, sepse  në mënyrë të mrekullueshme e ke  shfrytëzuar kaosin e krijuar nga  pseudopatriotët, pushtetarë meskinianë!

Kam shkruar shume letra  publike. Me letër të këtillë  publike  ia  kam drejtuar edhe Zotit të  madhërishëm  që ta vetdijesojë popullin tim i  cili  me  heshtjen e tij stoike ka vuajtur  dhe  po  vuan të zitë e ullirit  nga udhëheqësit e tij të papapërgjegjshëm dhe të pamoralshëm. Letrat, dhe ftesat e shumta publike ia kam  dërguar populli tim, studenteve, Organizatës së Veteranëve të Luftës të Ushtrisë se  Lavdishme  të  UÇK-ësꓼ udhëheqësve   hajna, të cilët shkatërruan shpresat dhe perspektivat e ndritshme të këtij populli dhe  të rinisë së tij të mrekullueshme. Letra  dhe  ftesa  të hapura u kam shkruar  dhe ua kam bërë, pseudoshkencëtarëve të mjerë shqiptarë, ndër ta, edhe atyre  që pa asnjë meritë  mbajnë tituj  akademikë,  të  cilët për një grusht lekësh kanë pranuar  ta fyejnë rëndë popullin   e tij, duke  marr pjese ne projektepansllaviste  dhe antishqiptare. Letra  dhe ftesa  ia kam dërguar edhe pjellës së keqe të popullit  tim, e cila  e katandisi aq keq  Kosovën,  në dy  dekadat e   para të  shekullit XXI, duke e  shndërruar Kosovën në një ferr të vërtetë, nga i cilipo të kishin mundësinë më të vogël,do iknin këmbë e duar nga  Kosova e jonë e  dashur. Letra të hapura,  jo një herë, por disa   herë,i kam dërguar  SBASHK-ut, veglës kryesore  antikombëtare  dhe  antihumane  e udhëhequr nga   Rrahman Jashari, një fatkeqësie  kombëtare, i cili për interesa meskine oligarkike  dhe  plutokratratike, duke   koketuar  me  udhëheqës antikombëtarë, për tua  siguruar postet utilitare  dhe  manipuluese  dhe    personelin mësimor - edukativ  luajal  ndaj shtetit të Kosovës, e ka  shndërruar SBASHK-un  në një  uzinë  të partive  politike  shqiptare  të cilat  nëkolaboracion  me  Listën  Serbe (Kali i  Trojës)me    qëllim të  arritjes  se së posteve përmes  votave  për  zhvatjen, plaçkitjen  dhe  varfërimin e qytetarëve  luajalë të Kosovës, të  cilët  për   20 vite Kosovën e   kanë shndërruar në një  figurë që më shumi i gjason  një lope të cilën të gjithë e mjelin, por askush  nuk  tregon  asnjë kujdes për ushqimin dhe mirëmbajtjen e saj. Paguhen  punëtoret  serbë të  cilët,  jo vetëm që fare nuk dalin në punë, por gjatë gjithë kohës, natë e  ditë punojnë në rrënimin dhe  shkatërrimin e saj.Deri se nxënësit serbë, të cilët punojnë me  ligje dhe  plane  të Republikës së Serbisë  shkojnë në  mësim, punojnë me tekste   tëtoksikuara dhe ksenoofobe, manipulohen me  falsifikime historike  dhe insinuata  antishqiptare,  fëmijët, nxënësit,  studentët dhe mësimdhënësit  shqiptarëdhe  të etnive tjera jo serbe luajale ndaj shteti të Kosovës qëndrojnë në  shtëpi, duke  bërë greva idiote antikombëtare  dhe me pasoja të pallogaritshme  për kombin, shtetin e  Kosovës dhe  qytetarët luajal të  Republikës së Kosovës.Po ashtu, qytetarët e varfër luajalë ndaj shtetit të Kosovës,serbëve     në  Veri të Mitrovicës ua paguajnë rrymën dhe ujin. Mbi 20.000 ‘veteranë’ të ‘luftës’të cilët, jo vetëm që kurrënuk  e  kanë kapur pushkën me dorë për të  luftuar forcat okupuese serbe, sot  paguhen   nga  buxheti i varfër i Kosovës vetëm e vetëm  për të  mbajtur në poste udhëheqës profiterë dhe pushtetarmanipulues  të deridjeshëm.Ky ambient i  helmuar, Z. Jashari tëshkon  shumë për shtati, andaj   ti me  mburrje  kërcënon me  masa drastike  - greva  të pandërprera  dhe protesta, pasoja e të cilave do të jenë  të pallogaritshme për të ardhmen e Kosovës.

Z. Jashari,  për interesa meskine  dhe me veprime  korruptive, me pazare   me  ‘udhëheqësit’ të partive shtet arrite  t’i manipuloi edhe   mësimdhënësit  shqiptarë të  Kosovës të  dekadës së fundit të shekullit XX, të cilët për atë kohë ishin heronj,  atdhetarë  dhe pararojë e UÇK-ës vërtetë legjendare, duke  ua ‘paguar  patriotizmin’  nga 70 euro për muaj, edhe pse  ata e kishin  detyrim moral, kombëtar dhe ligjor këtë punë ta bënin, për të cilën edhe  paguheshin nga populli i varfër i Kosovës i cili ndante nga kafshata e gojëspër  mbijetesën  e arsimit  shqip në  Kosovë. Z.  Jashari ti  për t’u siguruar votat  partive, të cilat Kosovën e  shndërruan në ferr,   me udhëheqjen transaksionare, një formë  e veprimeve korruptive,   e cila është realizuar me itinerarin:‘Unë ua  siguroj votat e  komunitetit të madh arsimorë, nëse  ju pranoni që personeli mësimor - edukativ të kompensohet për punën që e kanë bërë dhe për të cilën janë paguar  në periudhën  1991 -  1999. Kështu,  z.  Jashari  personelin mësimor – edukativ nga heronj i shndërrove në mercenarë.  “Fitues i madh  dhe  dyfishtë”, je ti z. Jashari, sepse  besoj  se edhe  ti, nëse  ke punuar në atë  kohë do “gëzoshë“ shtesën prej 70 eurove për  muaj. Duhet pranuar,  ti z. Jashari  hesapet e mbrapshta dhe  destruktive i bënë për mrekulli. Më mirë se Luciferi, sepse  ke  rritu ndikimin   në vendimmarrje  të bazuar në  konformizëm. Nga ky konformizëm, ka fituar pjella e keqe e  ricikluar me vite në pushtet, ka fituar krimi i organizuar  si dhe  armiku  shekullor  i shqiptarëve  -  Serbia, ndërsa humbëse tragjike është Kosova, populli i saj luajale  dhe arsimi tërësisht i  shkatërruar në çdo qelizë  tij.  Një pjesë e këtyre  shkrimeve  janë publikuar në librin tim: “Shkëlqimimi dhe   rënia e  arsimit  në Kosovë 1999. Si  më parë edhe ky  shkrim nuk  do të ndërron gjë,  por unëkëte  bëjë se kam  detyrim moral, sepse  56 vite të plota kam qenë, jamë dhe  deri në frymën e fundit  do  t’i përkushtohem   arsimit kombëtar.

Z. Jashari ,pse duhet  japësh dorëheqje të pa revokueshme?

Z. Jashari, unë  si qytetar  luajal i  Republikës së Kosovës ta  kërkoj  publikisht dorëheqjen  tënde  dhe te  organeve  të SBASHKU-ut sepse:

1. Nga injoranca  apo   dashakeqësia    nga koha  kur  je  zgjedhur si  kryetari i SBASHKU-t ke përdor  udhëheqjen transakasionare  me  qëllime   destruktive, pasojë e të  cilës është  rrënimi  në themel  i sistemi të  edukimit dhe të arsimit  të Republikës së  Kosovës.  Meqë mund  të mos e  dish  ç’ është   udhëheqja transaksionare, për ty  dhe lexuesit   po  e  shpjegoj thelbin e kësaj  udhëheqjeje. Sipas  kësaj  udhëheqjeje   suksesi i punës  bazohet në motivimin e jashtëm të vartësve. Kjo  udhëheqje   është e përshtatshme  për njerëzit me  lokus të jashtëm, të cilit në pune nuk bazohen    në bindje , por në stimulime të jashtme, paga,  lavde, në  kushtëzime  si dhe modele të ndryshme të ofertave  dhe favoreve,  të cilat  udhëheqësit  u japin vartësve  të tyre.  Në rastin e   SBASHKU-t kjo  do të thotë  se oferta  kryesore   për   personelin mësimor është leku, paraja, apo euroja. Në këtë  rast  SBASHK  bënë shumë  gabime  dhe  në  mënyrë  rëndë e  ofendon  personeli mësimor – edukativ  të  Kosovës, duke i konsideruar se personalitete me  lokus të jashtëm,  që do të thotë  se ata  ekskluzivisht   për  arritje     kërkojnë stimulime  të jashtme:paga, shpërblime, lavdërime etj. Ajo qëështë  vërtetuar  shkencërisht  është  se personalitetet me  lokus  të jashtëm nuk janë të suksesshëm, andaj shkenca  ka katërçipërisht  ka vërtetuara se  personeli mësimoëpër të qenë i  suksesshëm duhet të jetë  me  LOKUS TË BRENDSHËM, që do të thotë se këta   punën e bëjnëpër shkaktë  bindjes apo ndërgjegjes e cila  është  aftësi  për  të zbuluar mëvetësinë tyre, orientimete tyre  morale dhe etike brenda të  cilave mund t’i përmbushim ato siç duhet.

Z. Jashari, kjo  lloje udhëheqjeje  përdoret  edhe  sot në shekullin XXI, por  për përdorimine saj duhet  plotësuar  disa  kritere ndërte  cilat  veçojë: Pjekurinë, përcaktimin e qëllimeve; përcaktimin e  efikasitetit – produktivitetit  dhe të efektivitetit- cilësisë së veprimeve dhe te  operacioneve. Z. Jashari sikur  t’i  kishe  analizuar kushtet , rrethanat,  qëllimet që do të arrihen,  treguesit e  efikasitetit dhe të cilësisë, çdo gjë do ishte nërregull , sepse  po ta bëje këtëti nuk  do të përdorje  shantazhet, kërcënimet, blofet,  lavdërimet personale dhe prepotencën tënde duke  rivalizuar me kryeministrin, z. Albin Kurtin.

2. Z. Jashari, Ty në kundërshtim me përdorimin e duhur të udhëheqjes transaksionare,  jo qe nuk   të intereson avancimi i  cilësisë, rritja e produktivitetit në arsim, por  në mënyrë infantile dhe mediokre  kërcënon se  mësimdhënësit nuk do t’i zëvendësojnë ngecjet  pasoje e grevave të organizuara. Me këtë kërcënim  tek  Ti, z. Jashari shpërfaqet papjekuria totale, sepse  po mendon se  duke uservilosur para  personelit – mësimorëedukativ,  do të shtosh  autoritetin tënd artificial, por në thelb  dhe realisht  po tregon se  t’i fare nuk je  i interesuar   për  zhvillimin e qëndrueshëm të   Kosovës,  duke  shtuar   në mënyrë marramendëse mendjene pashkolluar,  injorancën dhe  numrin e  analfabetëve funksional. Z. Jashari a nuk je  i vetëdijshëm  se   Ti dhe  SBASHK-u i keni shpallur  luftë të ardhmes dhe  rinisë   kosovare.

3. Ti dhe  strukturat e SBASHK-ut duhet  të   jepni dorëheqje  sepse  me  bllokimin  afatgjatë  të  sistemit të edukimit  dhe   të arsimit jeni  duke e sjellë  në pikëpyetje  përfundimin e vitit  shkollor 2021-2022. Me këtë veprim,  jeni  duke vepruar ashtu siç ka vepruar  Serbia  në dekadën e fundit të  shekullit XX.

4.  Z. Jashari, me veprimete   tuaja   koketuese  me  partitë politike të interesuara për  riciklim në pushtet , ju keni arritur ta kontrabandoni një Kontratë  Kolektive,  tëlegalizuarmë 22 janar 2021, të nënshkruara  në kohën   zgjedhjeve  elektorale, e cila  është  në kundërshtim  me  Kushtetutëne  Republikës së   Kosovës fillim  dhe  mbarim. Për të konkretizuar këtë unë po i referohem   vetëm nenit 11  pikat 8 &9.

Në nenin 11 të Kontratës  Kolektive  në  pikën 8 të nenin 11  taksativisht thuhet:”Për udhëheqësin sindikal në nivel  Komune(kryetari/ja) norma do të jetë 1/2 e normës së plotë, me pagesë të plotë, me qëllim të ushtrimit të funksionit sindikal për mandatin  4 vjeçar. Po kështu  për  udhëheqësin sindikal në nivel  shoqate( kryetari/ja) norma do të jetë 18  orë në jave, me qëllim të ushtrimit të funksionit  sindikal për mandatin 4 vjeçar.

Z. Jashari, a e dini se  në  Kosove mund te ketë  disa  organizata  sindikale. Po ashtu, a e dini se anëtarësimi nësindaikatëështë  në baza vullnetare.. Si mund t’i detyroni  ( ju me ketë  edhe i keni  detyruara ) që  taksapaguesit  e  Kosovës te paguajnë tatim edhe  për   anëtarët e  SBASHKU-t.

Janë këto arsyet qe unë kërkoju  qe   Ju   me të gjitha organet  e SBASHK-ut urgjentisht të jepni dorëheqje  për dëmet të cilat ia  keni shkaktuar    Sistemit të  Edukimit dhe të Arsimit  të Kosovës.

Z. Jashari  Ju sot ne portale keni deklaruar  se nuk  e keni për  obligim ta bënë transparent  buxhetin tuaj. Gabimi madh moral dhe  juridik. Moral sepse,  ato para  nuk janë  para   tuaja, e as të  SBASHK-ut, andaj e keni për detyrim të bëni publike para qytetarëve të  Kosovës, sepse   ato janë  para  të   mbi 20.000 familjeve. Ato familje duhet ta dinë se   si shpenzohen dhe ku  shkojnë   ato para. Ju  e keni  detyrim  edhe para organeve  shtetërore, sepse  të  hyrat në  SBASHK   janë edhe  të  hyrat e taksapaguesve   të qytetarëve te   Kosovës.

Më në fund kam një lutje  dashamirëse për personelin mësimor – edukativ. Ju jeni  shtylla e shtetit të Kosovës, ardhmes së saj, fatit të nipave dhe mbesave të  juaja, mos u shitni dh mos u bën  instrument  manipulimi. Ju të gjithë  duhet të jeni me lokus te brendshëm, që do të thotëçdo gjë që e bëni e bënë me  bindje, andaj  kërkoni të drejtat e juaja, por ato i bëni me prioritet, andaj  mos lejon  qe për 100 të dëmtoni të ardhmen e   Kosovës,. Mos lejoni q.  Z. Jashari  tuja cakton detyratse a do të zhvilloni mësimin plotësues  dhe  suplementare  sepse  kjo është   detyrë imanente e juaja.

Jami mllefosur me  pa përgjegjësinë prindërve të fëmijëve  të  Kosovës, të cilët  lejojnë që një person apo  një  sindikatë me veprimet e tyre  të pa përgjegjshme, indolente, meskine dhe mediokre ë pengojnë zhvillimin  e gjithanshëm fizik dhe  psikik të  fëmijëve të tyre.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".