Udhëheqja politike dhe cilësitë e lidershipit!

Udhëheqja politike dhe cilësitë e lidershipit!
Udhëheqja politike dhe cilësitë e lidershipit!

Ali Hertica

  • 25 May 2022 - 11:09

Shkruan: Mr.Ali Hertica

Udhëheqësit politikë dhe administrativë jetojnë në kohë të turbullta dhe përballen me zgjedhje të vështira për drejtimin që të ndjekin. Një busull moral mund të ndihmojë në marrjen e zgjedhjeve.

Udhëheqësit politikë vijnë në të gjitha format dhe madhësitë. Disa luajnë në skenën botërore, të tjerët dalin në nivel evropian ose kombëtar, të tjerë luajnë rolin e tyre në politikën komunale i përshkruan liderët politikë si gladiatorë në spektaklin e demokracisë dramatike. Nga ju pritet të luftoni dhe të kryeni vepra heroike nën syrin vigjilent të publikut. Ke mandat nga zgjedhësi, ndjek demokracinë dhe je gjithmonë i varur nga të tjerët. Kjo zvogëlon ndjeshëm lirinë tuaj për të bërë zgjedhjet tuaja dhe për të detyruar vendimet. Në të njëjtën kohë, ka pritshmëri të larta brenda dhe jashtë organizatës. Udhëheqësit administrativë kanë për detyrë të drejtojnë kontributet e profesionistëve në organizatë dhe t'i harmonizojnë ato me vlerat që organizata përfaqëson dhe përfaqëson. Të kërkosh drejtim nuk është e lehtë, veçanërisht kur peizazhi ndryshon vazhdimisht. Për shembull, si drejtues i një institucioni të kujdesit për të rinjtë, ju përballeni me zgjedhje të ndërlikuara. Është e paqartë se sa ndihmë do të nevojitet vitin e ardhshëm dhe sa para janë në dispozicion për të. Roli i bashkive nuk është gjithmonë i qartë dhe duhet të përballesh me politikanë të rinj në këshillin bashkiak dhe ekzekutiv. Raportimi financiar me siguri do të ndryshojë, ju thjesht nuk dini si dhe sistemet e informacionit sigurisht që nuk janë të dizajnuara për këtë. Një gjë është e sigurt, do të ketë më pak para dhe do të ketë më pak ndihmë të specializuar. A do të investoni në inovacionin në kujdesin shëndetësor, po kërkoni partnerë për të qëndruar më të fortë së bashku, a po merrni tashmë një paradhënie duke mos dhënë ose pushuar profesionistë me një kontratë të përhershme? Këto janë konsiderata të vështira në një kohë të pasigurt.

Ka shumë keqkuptime për liderët politikë dhe administrativë. Për shembull, ideja se këta udhëheqës janë në qendër të vendimmarrjes. Kështu ndodh rrallë dhe ndoshta në një dosje të vetme. Si lider, ju gjithmonë duhet të merreni me lojtarë të tjerë, brenda dhe jashtë organizatës suaj. Dijsselbloem nuk kishte shumë hapësirë ​​për manovrim si kryetar i Eurogrupit, ku krerët e qeverive të vendeve të mëdha vendosën një kurs prapa skenave, ku banka evropiane lë gjurmë dhe ku ministrat e vendeve të euros janë të vështirë për t'u rreshtuar. Ju nuk jeni në qendër të vendimmarrjes, por në kufirin ku mund të përpiqeni të futni të tjerët në lojë dhe të jeni krijues. Një keqkuptim tjetër: drejtuesit administrativë luajnë rolin e tyre në plan të parë. Kjo është e pakuptimtë, sepse pjesa më e madhe e punës bëhet në prapaskenë dhe midis krahëve, siç e ka përshkruar bukur kolegu im Mark van Twist. Në prapaskenë, përcaktohet fusha e lojës dhe bien dakord për rregullat e pashkruara. Udhëheqësit politikë nuk mund të mbijetojnë pa aleatë dhe aleatë. Ndonjëherë kanë edhe ndjekës, por nuk kanë miq. Ata duhet të merren me kundërshtarët, konkurrentët dhe armiqtë. Kjo e bën gjetjen e një kursi të vështirë dhe jo pa rrezik. Ideja që udhëheqësit duhet të marrin drejtimin dhe të tregojnë forcë është e rrezikshme. Veçanërisht në situata të ndjeshme është më mirë të ushtroni përmbajtje dhe të merrni dozën me vendosmëri. Udhëheqësit politikë dhe administrativë krijojnë mundësi, arrijnë përparime pa qenë vetë shumë të vendosur. Ata nuk punojnë në sistem dhe nuk janë në skenë, punojnë në sistem dhe rrallë dalin në plan të parë. Ata janë të rezervuar në përfshirjen e tyre, por sigurisht të përfshirë në atë që po ndodh.

Udhëheqësit politikë dhe administrativë kanë cilësi specifike. Ata punojnë në ndërtimin e identitetit dhe ndërtimin e komunitetit. Ata i bëjnë të qartë kufijtë e grupit dhe sigurojnë që njerëzit duan t'i përkasin një grupi. Udhëheqësit artikulojnë vlerat dhe normat në mënyrë që të jetë e qartë se çfarë është e mirë dhe çfarë e bën jetën të vlefshme. Ata mobilizojnë energjinë kolektive duke skicuar vizione joshëse të së ardhmes dhe janë të përgatitur të bëjnë zgjedhje të guximshme që shoqëria nuk dëshiron ose nuk guxon t'i bëjë. Udhëheqësit që nxjerrin qafën kanë aftësi teflon për të shmangur të gjitha kritikat dhe talljet dhe guximin për të qëndruar të patundur.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".