Marrëveshja për energji me Serbinë t'i nënshtrohet Kuvendit për aprovim dhe Gjykatës Kushtetuese për interpretim

Marrëveshja për energji me Serbinë t'i nënshtrohet Kuvendit për aprovim dhe Gjykatës Kushtetuese për interpretim
Marrëveshja për energji me Serbinë t'i nënshtrohet Kuvendit për aprovim dhe Gjykatës Kushtetuese për interpretim

Muhamet Kelmendi

  • 24 June 2022 - 07:51

Shkruan:ANALISTI- Muhamet Kelmendi

Nuk duhet lejuar fillimin e zbatimit të kësaj marrëveshje pa diskutim dhe votim në Kuvendin e Republikës. Mirëpo, nëse kundërshtohet kjo analizë e marrëveshjes në Kuvend, lypset që Avokati i Popullit apo grup qytetarësh a deputetësh, të bëjnë padi në Gjykatën Kushtetuese. Sidoqoftë, marrëveshjen nuk duhet lejuar të kalon pa iu nënshtruar Kuvendit të Kosovës.

-Marrëveshja e bërë në Bruksel për energjinë duket se është shumë e dëmshme për Kosovën. Në marrëveshje mendohet se qëndron se për energjinë në veri të Kosovës do të krijohet një kompani e veçantë për zbatimin e marrëveshjes për energji në teren, jashtë kompanisë që vepron në Republikë. Çështja është se çfarë kompanie do të krijohet! Mendohet se është një kompani serbe e veçante nga pjesa tjetër e inkasimit të rrymës. Një marrëveshje të tillë ka pasur mundësi Kosova ta bëjë kur ka dëshiruar, sepse këtë dhe kështu e ka pritur Serbia. E kjo nga qeveritë e kaluara nuk u lejua.

Me këtë iu dha mundësi shtetit serb që të ndaj tërësisht veriun nga pjesa tjetër e Kosovës në fushën e inkasimit të rrymës dhe të energjisë. Ajo që mbetet është që të kërkohet që kjo marrëveshje ti nënshtrohet shqyrtimit dhe votimit në Kuvend. Nuk duhet lejuar fillimin e zbatimit të kësaj marrëveshje pa diskutim dhe votim në Kuvendin e Republikës. Mirëpo, nëse kundërshtohet kjo analizë e marrëveshjes në Kuvend, lypset që Avokati i Popullit apo grup qytetarësh a deputetësh, të bëjnë padi në Gjykatën Kushtetuese. Sidoqoftë, marrëveshjen nuk duhet lejuar të kalon pa iu nënshtruar Kuvendit të Kosovës.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".