Trojet shqiptare në Kosovën Lindore ( në Preshevë, në Bujanovc dhe në Medvegje) gjenden para shkombëtarizimit

Trojet shqiptare në Kosovën Lindore ( në Preshevë, në Bujanovc dhe në Medvegje) gjenden para shkombëtarizimit
Trojet shqiptare në Kosovën Lindore ( në Preshevë, në Bujanovc dhe në Medvegje) gjenden para shkombëtarizimit

Muhamet Kelmendi

  • 07 September 2022 - 22:23

Shkruan: ANALISTI-Muhamet Kelmendi

Kosova Lindore, ku bejne pjede Presheva, Bujanovci dhe Medvegja, de-fakto vec gjinden ne proces te serbizimit  te plote.

Ne Medvegj vec eshte arritur nga Serbia te debohen shqipraret. Ka mbetur Bujanovci, qe po ashtu gjindet para serbizimit dhe Presheva.

Nuk eshte ketu fjala vetem per nje mase shkombetarizuese, sikurse eshte  endimi serb per futjen ne shkolla te himnit serb, por serbizimi po behet me masa politike, juridike, sociale dhe ato kulturore. As ne shkolla shqiöe nuk lejohet literatura nga Kosova apo nga Shqiperia.

Ne Serbi eshte e ndaluar per shqiptaret shkollimi shqip, gjuha shqipe, kultura shqiptare. Edhe ne  pune neper komuna pak ka shqiötar.

Shume ceshtjet te kultures, te aresimit dhe te natyres ekzistenciale, jane te ndaluara.

Me masat e tilla eshte realizuar nje ndjekje e madhe. Nga viti 2000 e ketej eshte realizuar nje ndjekje sistemstike e shqiptareve. Nga  Medvegja kemk debime masovike. Ma mas ekonomike, sociale dhe shoqerore  si dhe ato admnistrative arriten qe td krijojne nbd popullesi mbi 70% serbe. 

Edhe Bujanovci eshte keqe. Me keto masa nuk shkon as nje decenje dhe ky territor serbizohet. Ka mbetur Presheva qe po terrorizohet ngadale dhe pa u ndi.

Eshte thjeshte nje veprim ndaj shqiptareve qe ka  karakter shoveno-fashiste. 

Kete gjendje e dine ne Prishtine dhe ne Tirane. Kryeqyteti shqiptar, me z.Rama, fare nuk po interesohet per Luginen. Bejne vizita recioroke  Rama dhe Vucic, krijojne gjoja Ballkanin e Hapur, dhe komunikojne bashkarisht, por Lugina nuk diskutohet. Vazhdon asimilimi i territorit.

Me kriminelin Vucic, kerkihet qe qarte dhe pa ekuivoke, te diskutohet ceshtja shqiptare ne Lugine.

Prishtina ka paraqitur ne pleteformen e dialogut me shrtin serb, reciprocitetin ne zgjidhjen e ceshtjes se minoritetit serb ne Kosove dhe atij shqiotare be Lugine.

Ky eshte nje parim i drejjte dhe futet ne veprim ne ceshtje minoritare, kudo ne bote.

Mirepo  kerkohet qe Prishtina te jete me kembenulese. Madje edhe te nderprene cdo veprim per cedhtjen e  minoritetit serb, nese nuk futet ne diskutim te pernjehershem, edhe minoriteti shqiptar ne Lugine.

Ne cdo diskutim per minoritete vlene kjo rregulle nderkombetare. 

Asnje zgjidhje pa kete reciprocitet ne ceshtje minoritare nuk duhet te pranohet nga Prishtina.

Beogradi duhet te kete te qarte.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".