Mësuesit po sjellin një brez të ri në botë që mund të bëjë një ndryshim

Mësuesit po sjellin një brez të ri në botë që mund të bëjë një ndryshim
Mësuesit po sjellin një brez të ri në botë që mund të bëjë një ndryshim

Ali Hertica

  • 22 September 2022 - 10:25

Shkruan: Mr.Ali Hertica

Mësuesit manovrojnë në një botë komplekse. Dhe kjo duke edukuar njerëzit e së ardhmes. Në dokumentarin 'të gjithë janë mësues', Filozofi Immanuel Kant shkon në kërkim të fuqisë së mësuesit. Çfarë ndikimi keni ju si mësues te nxënësit tuaj.Me dokumentarin e tij Maarten Stuifbergen – ish-mësues i shkollës fillore, trajner mësues dhe administrator – i bën homazhe mësimdhënies. “Sepse është një profesion i mrekullueshëm dhe një grup profesionist me shqetësime”, thotë Maarten.

“Mësuesit harrojnë se sa të rëndësishëm janë.” Ka shumë pak vlerësim për punën e palodhur që bëjnë mësuesit. Pagat e ulëta, presioni i lartë i punës dhe rënia e mësuesve studentë janë normë prej vitesh. Jo pa arsye krijuesit e arsimit kanë hyrë disa herë në grevë vitet e fundit.Megjithatë, shumë gjëra shkojnë mirë në arsim, sipas Maarten. Së bashku me regjisorin Stephan de Haas, ai e portretizoi bukur këtë në "Të gjithë janë mësues". Ata ndoqën dy mësues dhe folën me aktorë të ndryshëm të arsimit. U bë një portret i fuqisë së mësuesit. "Nga njëra anë, mësuesi shihet si një edukator," thotë Maarten.

“Si dikush që ju drejton në drejtimin e duhur dhe ju jep besimin se mund ta bëni. Nga ana tjetër, mësuesi është një frymëzim, dikush që ju inicon në një botë të re. Për shembull, duke treguar dritën e bukur në pikturat e Rembrandt ose duke ju ndihmuar të kuptoni llogaritjet e vësht Sipas Maarten, mësimdhënia përbëhet nga shumë më tepër sesa materiale mësimore. “Në momentin që duam t'i drejtojmë fëmijët në mënyrë sa më efikase drejt objektivave fikse të të nxënit, të cilat i kemi përcaktuar mjeshtërisht në një kurrikulë, atëherë ne dështojmë. Pastaj shkojmë përtej thelbit të arsimit. Është një proces edukativ, një nga komponentët e të cilit është zhvillimi kognitiv”.Arsimi duhet t'i mësojë fëmijët se si të mbijetojnë në shoqërinë tonë dinamike.

Dhe si mund të japin një kontribut domethënës në këtë shoqëri. Maarten: “Pra, mos bashkoni vetëm fakte dhe shifra, por gjithashtu mësoni të keni një diskutim të mirë, të bëni kërkime të plota dhe të punoni së bashku. Filozofi Immanuel Kant e ka thënë bukur: qëllimi më i madh i edukimit është të mësojë fëmijët të mendojnë. Kjo është veçanërisht e rëndësishme tani, në një kohë kur zhvillimet po ecin kaq shpejt.”

“Bota po ndryshon me shpejtësi. Arsimi duhet të ndryshojë në një farë mënyre. Çfarë kërkojnë këto ndryshime nga mësuesi.Mësuesit duhet të jenë në gjendje të lëvizin me botën që ndryshon me shpejtësi dhe në të njëjtën kohë t'i udhëheqin fëmijët në këtë. Kjo kërkon fleksibilitet pedagogjik. “Si mësues duhet të bësh gjënë e duhur për çdo fëmijë në kohën e duhur. Dhe në të njëjtën kohë, ju e gjeni veten në mes të një shoqërie që transformohet vazhdimisht. Ju jeni, si të thuash, një strumbullar midis zhvillimit të fëmijës dhe zhvillimit të botës.”Kjo është arsyeja pse arsimi është gjithashtu vendi për ndryshim shoqëror, thotë Maarten. “Sepse çdo ditë ulesh në tabelën e vizatimit me fëmijët për të dizajnuar botën e së nesërmes.

Nuk e kuptoj pse ne të gjithë nuk investojmë shumë në atë botë. Dhe se është kaq e vështirë për ne të vlerësojmë punën e mësuesve.” Shumë mësues mendojnë se janë pjesë e një sistemi mbi të cilin nuk kanë ndikim. Se ndërsa shkathtësia dhe ndryshimi janë kaq të rëndësishme në arsim. “Sigurisht që është thelbësore që mësuesit të zotërojnë profesionin e tyre”, thotë Maarten. "Mësuesve duhet t'u jepet hapësirë ​​dhe besim i mjaftueshëm për të bërë atë në të cilën ata janë të mire.Dua që mësuesit e ardhshëm të zgjedhin arsimin me vetëdije, entuziazëm dhe entuziazëm, sepse brezat tanë të ardhshëm e meritojnë atë."Fëmijët mësojnë jo vetëm në shkollë, por edhe jashtë saj," thotë Maarten: "Jo vetëm mësuesit, por edhe një trajner sporti, shoferi i autobusit dhe fqinji luajnë një rol në këtë. Të gjithë janë mësues.” Prandaj, si shoqëri, ne kemi përgjegjësi për zhvillimin e brezit të ardhshëm.

Në fakt, nëse të gjithë kanë njëfarë përgjegjësie për rritjen e fëmijëve, atëherë edhe ne duhet të jemi në gjendje të lidhemi me këtë botë që ndryshon me shpejtësi. Dhe kjo i bën të gjithë studentë. Sepse për të vazhduar përshtatjen, duhet të vazhdosh të mësosh.Forca e mësuesit qëndron në shkathtësinë e tij. Është një edukator dhe frymëzues në një. Një profesionist me shumë detyra, nxënës dhe autonom. Dikush që mund të bëjë një ndryshim në jetën e një fëmije çdo ditë. Sipas Maarten, kjo e bën mësimdhënien profesionin më të mirë që ekziston. “Shpresoj se do t'i vlerësojmë më shumë mësuesit. Dhe se të gjithë ndihen pjesë e zhvillimit të fëmijëve tanë.”

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".