Për të mbështetur Ukrainën, ne duhet të ndihmojmë aktorët lokalë

Për të mbështetur Ukrainën, ne duhet të ndihmojmë aktorët lokalë
Për të mbështetur Ukrainën, ne duhet të ndihmojmë aktorët lokalë

Benjamin Ataban

  • 02 January 2023 - 18:49

Shkruan: Benjamin Abtan
 

Në Ukrainë, njerëzit janë të ftohtë. Me dimrin e ashpër që tashmë ka nisur, nuk ka nxehtësi, dritë, ujë të rrjedhshëm për disa orë në ditë. Raketat ruse në qytete dhe infrastrukturën elektrike kanë në shënjestër civilët. Është një torturë e vërtetë e ngadaltë, fizike dhe psikologjike, që i bëhet mbarë popullatës.

Ky brutalitet kriminal i shtohet asaj që është përdorur me leje që nga fillimi i agresionit rus: gratë e përdhunuara, fëmijët e rrëmbyer nën maskën e "vendosjes familjare" në Rusi, masakrat e njerëzve të pafajshëm të hedhur në varre masive.

 

Këto janë krime masive që ndodhin çdo ditë në tokën evropiane.

 

Për të përballuar, ndihma e dërguar në Ukrainë po arrin lartësi të reja. Megjithatë, pak mbështetje po arrin tek njerëzit në vend dhe gjendja e tyre po përkeqësohet.

Pse është kështu? Si mund t'i ndihmojmë ata më së miri?

 

Shumica dërrmuese e ndihmës u dërgohet OJQ-ve të mëdha dhe organizatave ndërkombëtare. Si për donatorët institucionalë ashtu edhe për donatorët individualë, kjo përfaqëson një garanci serioziteti, një garanci se paratë nuk do të shpërdorohen nga korrupsioni dhe një mundësi për të komunikuar më lehtë.

 

Megjithatë, këto organizata nuk janë mësuar të punojnë me institucionet dhe shoqatat lokale në kohë lufte, ndërsa në Ukrainë, sistemi është i fortë: shteti qendror vazhdon të funksionojë, në një artikulim të saktë me autoritetet lokale dhe organizatat e shoqërisë civile.

Qasjet, zakonet, përfaqësimet dhe kulturat e OJQ-ve të mëdha dhe organizatave ndërkombëtare i shtyjnë ato të ndërhyjnë duke e zëvendësuar veten me një shtet që shpesh dobësohet shumë kur nuk është shembur me luftën. Të njëjtat arsye i shtyjnë edhe ata që të bëjnë pak për të forcuar kapacitetet e vendeve në të cilat ndërhyjnë, duke krijuar kështu një varësi dhe situata të një brishtësie të madhe kur largohen.

Në konfigurimin ukrainas, ata nuk dinë vërtet se si ta bëjnë këtë. Për më tepër, kurba e tyre e të mësuarit është e ngadaltë. Si rezultat, ata shpesh veprojnë pranë nevojave reale, shpërdorimi i parave është masiv dhe popullsia ukrainase vuan.

 

Përkundrazi, që nga shkurti, aktorët lokalë në Ukrainë dhe gjetkë në Evropë kanë organizuar solidaritetin në mënyrë efikase.

Kjo është një fushë e re veprimi për ta. Në të vërtetë, ndërkohë që bashkëpunimi ndërkombëtar lokal ekziston tradicionalisht në kohë paqeje, ai pothuajse nuk ekziston gjatë një lufte, veçanërisht kur ka të bëjë me popullatat e zhvendosura.

 

Lufta në Ukrainë ka nxjerrë në pah mundësinë e një bashkëpunimi të tillë, sepse këtë herë qeveritë nuk po e pengojnë, siç ndodhi gjatë konflikteve në Siri, Irak dhe Afganistan. Mirëpo, as ata nuk e organizojnë.

 

Shumë qytete, rajone, aglomerate dhe organizata të shoqërisë civile kanë shfrytëzuar mundësinë e re për solidaritet ndërkombëtar që ka lindur me këtë konfigurim të ri politik dhe institucional. Ata po dëgjojnë popullsinë, e cila po i shpreh qartë prioritetet e tyre: përtej pritjes afatgjatë për të cilën tani ka pak kërkesa, pushime për fëmijët, klasa të transplantuara, mbështetje psikologjike, pajisje materiale dhe ndihmë në rindërtimin e shtëpive të shkatërruara dhe rinovimin. hapësirat e banimit për personat e zhvendosur që kanë mbetur në Ukrainë.

Për t'iu përgjigjur më së miri këtyre kërkesave, komunitetet dhe shoqatat lokale kanë nevojë për ndihmë, duke përfshirë ndërmjetësimin, rritjen e aftësive dhe përforcimin financiar.

 

Aksionet janë të larta, për Ukrainën dhe më gjerë.

Zhvillimi i qeverisjes novatore dhe jo të centralizuar në Evropë për mbështetjen e viktimave të luftës, duke përfshirë personat e zhvendosur, do të ishte i dobishëm për viktimat e konflikteve më të largëta dhe mund të frymëzojë rajone të tjera të botës.

Për më tepër, të ndihmosh aktorët lokalë të punojnë së bashku në kohë lufte jo vetëm që do të ofronte mbështetje shtesë për viktimat ukrainase sot, por gjithashtu do të shërbente si një model për OJQ-të e mëdha dhe organizatat ndërkombëtare për të mbështetur popullsinë në mënyrë më efektive dhe të qëndrueshme kudo që ato veprojnë.

 

Në këto kohë të vështira, ndihma e aktorëve vendas për të zhvilluar veprime të solidaritetit ndërkombëtar hap perspektiva shprese për viktimat e luftës, në Ukrainë si kudo në botë.


Benjamin Abtan, ish-këshilltar i ministrave francezë të Punëve të Jashtme dhe i Drejtësisë dhe aktivist i komunitetit, aktualisht profesor ndihmës në Sciences Po Paris, dhe Colleen Thouez, ish-drejtor i Institutit të OKB-së për Trajnim dhe Kërkim dhe këshilltare e Përfaqësuesit Special të Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së për Migracionin, dhe studiues në New School, bashkëthemeloi "Europe Prykhystok" ("strehë", "strehë" në ukrainisht) që ndihmon aktorët lokalë të punojnë së bashku për të ndihmuar viktimat e luftës.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".