Mjaft me joshje e ledhatime, edhe Aleksandër Vuçiqit duhet dhënë leksionin, sikurse Millosheviqit!

Mjaft me joshje e ledhatime, edhe Aleksandër Vuçiqit duhet dhënë leksionin, sikurse Millosheviqit!
Mjaft me joshje e ledhatime, edhe Aleksandër Vuçiqit duhet dhënë leksionin, sikurse Millosheviqit!

Skender Mulliqi

  • 18 January 2023 - 07:32

Shkruan: ANALISTI-Skënder Mulliqi

Bota demokratike ishte dashur të jetë shumë më e rreptë ndaj kësaj logjike e cila po e kërcënon paqen në Ballkanin Perëndimor. Serbia kurrë nuk bëri një shoqëri të rregulluar dhe demokratike ,të nivelit të shteteve të civilizuara perëndimore . Serbisë të Vuçiqit duhet dhënë edhe një leksion , siç ju dha Millosheviqit në vitin 1999 nga NATO. Këta është vërtetuar së njohin vetëm gjuhën e forcës, e asgjë tjetër. Nuk bën që Serbia për të gjitha këto marifete politike por edhe të kërcënimeve më luftë të shpëton pa u ndëshkuar nga Evropa dhe Amerika . Ekuivalenca e luftës , vrastarëve ,dhunuesve , rrënuesve të çdo vlere njerëzore , është e turpshme të tolerohet në shekullin 21.

-Pas Luftës së Dytë Botërore , dhe nga përvoja me Holokaustin , lufta formalisht dhe praktikisht është shpallur si jo ligjore . Dhe ,secili që në një formë apo tjetër e ka provokuar luftën është konsideruar nga bota demokratike si njeri i çmendur. Vetëm të paramendohet të vriten dhe masakrohen njerëzit e pafajshëm është e pa kuptueshme për njerëzit normal të kësaj bote .Ideja së paqja është mbi të gjitha , dhe së është vlerë imediate njerëzore , është diçka shumë normale dhe shumë e natyrshme për secilin person në këtë botë.

Të jesh kundër luftës në Serbi , që është shumë normale , nuk është normale për regjimet autokratike dhe fatkeqësisht edhe për shumicën e këtij populli të indoktrinuar moti më logjikën e luftës. Aq me keq dhe tragjike për një shtet dhe për një komb është kur nuk e largon një logjikë të tillë pushtuese ndaj tokave të huaja. Dhe, aq më keq kur kjo rrjedhë nga shtresa intelektuale , Akademia dhe nga Feja. E gjithë kjo fletë për rrënjët e mykura të hegjemonisë serbomadhe .Më këtë logjikë të prishtë edhe e shkaktuan luftën më rastin e shpërbërjes të ish –Jugosllavisë.

Nuk hoqën dorë nga logjika fashiste e luftës ndaj shqiptarëve .Vranë njerëz të pa fajshëm, vranë dhe masakruan gra dhe fëmijë .Kjo është karakteristikë e popujve tw prapambetur dhe më kod gjenetik të prishur. S’ka si të kuptohet ndryshe një logjikë e tillë e instaluar e luftës në këtë fillim shekull. Bota demokratike ishte dashur të jetë shumë më e rreptë ndaj kësaj logjike e cila po e kërcënon paqen në Ballkanin Perëndimor. Serbia kurrë nuk bëri një shoqëri të rregulluar dhe demokratike ,të nivelit të shteteve të civilizuara perëndimore . Serbisë të Vuçiqit duhet dhënë edhe një leksion , siç ju dha Millosheviqit në vitin 1999 nga NATO .

Këta është vërtetuar së njohin vetëm gjuhën e forcës, e asgjë tjetër. Nuk bën që Serbia për të gjitha këto marifete politike por edhe të kërcënimeve më luftë të shpëton pa u ndëshkuar nga Evropa dhe Amerika . Ekuivalenca e luftës , vrastarëve ,dhunuesve , rrënuesve të çdo vlere njerëzore , është e turpshme të tolerohet në shekullin 21. Kjo është tregues edhe e historisë se verbuar serbe. Shumica sot e rinisë në Ballkan dhe në botë janë për paqe, zhvillim dhe për prosperitet…Popujt e civilizuar duhet të krijojnë ura të ndërsjella ndërlidhëse , e jo të shkatërrojë ato , siç po e bënë këtë Serbia., më një luftënxitës siq është presidenti Aleksandër Vuqiq.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".