Ambasadori Hill në Beograd po përdor dy standarde për minoritetet, sidomos ndaj atij shqiptarë!

Ambasadori Hill në Beograd po përdor dy standarde për minoritetet, sidomos ndaj atij shqiptarë!
Ambasadori Hill në Beograd po përdor dy standarde për minoritetet, sidomos ndaj atij shqiptarë!

Agim Bajrami

  • 31 March 2023 - 07:30

Shkruan: ANALISTI-Agim Bajrami

Shteti serb, komunitetit shqiptar, jua pasivizon adresat e vendbanimeve, duke u bërë presion për shpërngulje , dhe ndryshimin e strukturës së popullsisë nga etnia shqiptare në atë serbe.

-Ambasadori i ShBA-ve ,Kristofor Hill në Beograd të Serbisë ,këto ditë vizitoj komunitetin shqiptarë në Luginën e Preshevës, dhe atje e pa diskriminimin racor që u bëhet shqiptarëve, nga shteti mesjetar serb, i drejtuar nga fryma e kishës sllave, ruso-serbe ,edhe pse në civilizimin perëndimor të shekullit 21, të epokës së industrisë dixhitale ,shteti do të duhet të jetë, 'shtet sekular' dhe religjioni, të jetë i ndarë nga shteti ,dhe besimi dhe religjioni të jenë çështje e besimit të lirë e individit, e jo ecuri e diskriminimit dhe persekutimit të pakicës jo serbe, nga shumica serbo sllave.

Ambasadori Hill në takimet që pati me liderët e komunitetit shqiptarë në luginën shqiptare të Preshevës,

Bujanovcit,ku njoftua dhe u bind se si ,shteti serb i diskriminon shqiptare,si në aspektin e etnisë së tyre,besimit të tyre,lashtësisë së tyre e të jetuarit në trojet e tyre,se si shqiptarët nuk u lejohet përdorimi i gjuhës shqipe aty ku ata janë shumicë, si nuk u lejohet ti përdorin simbolet e tyre kombëtare, se si në rajonin e Luginës, shteti i frymës ortodokse sllave të kohës mesjetare serbe , nuk investon në zhvillimin ekonomik, arsimor e kulturor në vendbanimet ku jetojnë shqiptarët, se si shteti mesjetar serb, përdor të gjitha metodat brutale ndaj komunitetit shqiptarë , të mos ua njeh kualifikimet arsimore ,profesionet e tyre të arritura në Kosovë, dhe u pa mundëson të rinjve dhe të rejave shqiptare, në punësimin e tyre në institucionet shtetërore të Serbisë, dhe të administratës komunale, ku shqiptarët jetojnë, e mos të flasim për punësimin e tyre në polici,gjyqësor dhe ushtri.

Shteti serb, komunitetit shqiptar, jua pasivizon adresat e vendbanimeve, duke u bërë presion për shpërngulje , dhe ndryshimin e strukturës së popullsisë nga etnia shqiptare në atë serbe. Dhe, zoti ambasador Kristofor Hill, ju lutem a nuk duhet që komunitetit shqiptar i cili jeton në rajonin e luginës së Preshevës,

Bujanovcit ,dhe Medvegjës prej kohës së para Krishtit , nuk po i takon; "autonomia e vetë menaxhimit të përshtatshëm" ,siç ju jeni të zellshëm, të kërkoni , për 'komunitetin pakicë serbe' që nuk kalon as 3% e popullsisë së përgjithshëm në Kosovë ,edhe kur dihet fakti, se pakica serbe në Kosovë, në kuadër të sistemit kushtetues dhe ligjor të Kosovës, i gëzon të gjitha të drejtat e tyre, edhe përtej pakicave kombëtare përtej të krahasueshme sa i përket instrumenteve të standardeve ndërkombëtare, duke pasur të drejta të rezervuara, në vendimmarrjen politike, madje edhe 'të drejtën e vetos' që këtë të drejtë , nuk e kanë asnjë minoritet në botë. Dhe pse, z. Ambasador Hill, nuk i bëni thirrje presidentit serb, në realizimin e të drejtave të shqiptarëve në Serbi, në anologji/simetri , me të drejtat e pakicës serbe në Kosovë ,por vazhdoni me këmbëngulje, të deklaroheni, se çështje e shqiptarëve në Serbi, është çështje e shtetit serb, dhe jeni të lutur , të përgjigjeni, pse mendoni se çështja e pakicës serbe në Kosovë , nuk do të duhej të është, çështje e shtetit të Kosovës, dhe Serbia të ndalohet të përzihet në punët e brendshme të shtetit fqinj. A nuk është zoti ambasador Hill ,qasja e juaj ndaj komunitetit shqiptar në Serbi , jo e njëtrajtshme , me pakicën serbe në Kosovë,dhe PSE?

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".