Fushatat unmokratike dhe mashtrimi poltik

Fushatat unmokratike dhe mashtrimi poltik
Fushatat unmokratike dhe mashtrimi poltik

Ali Hertica

  • 18 July 2023 - 14:06

Shkruan: Mr.Ali Hertica

Sa të rëndësishme janë emocionet në politikë në fushatat politike mbizotëron manipulimi, nxirja e partive të tjera dhe përdorimi i të dhënave të mëdha. Përgjigja ndaj emocioneve duket se ka marrë rolin e bindës me argumente. Emocionet shfrytëzohen me mirënjohje edhe gjatë protestave nga qytetarët.A kanë ende një vend idealet demokratike si drejtësia, barazia dhe dialogu i hapur në klimën aktuale politike? Ejani dhe dëgjoni filozofët politikë Eva Groen-Reijman dhe Mathijs van de Sande për emocionet në kohët e fushatës. Filozofik, ne hetojmë manipulimin e realitetit për pushtetin, propagandën dhe dezinformimin. Kur një shtytje në drejtimin e duhur kthehet në manipulim keqdashës a ka rëndësi kush i kthen pullat.Sa i prekshëm është truri ynë ndaj ndikimit të padukshëm dhe si e dimë se kujt t'i besojmë.

Qytetarët e bëjnë zërin e tyre të dëgjohet jo vetëm përmes zgjedhjeve, por edhe përmes protestave, peticioneve online dhe lëvizjeve sociale. Filozofi politik Mathijs van de Sande flet për këto dy forca të ndryshme në politikë dhe mënyrën në të cilën emocionet luajnë një rol. A është votimi po aq i rëndësishëm për politikën tonë aktuale sa protesta. Sipas Van de Sande, politika nuk bëhet vetëm në qendrat e votimit, por edhe në rrugë. A është edhe aktivizmi një formë përfaqësimi? Dhe si ndikojnë protesta dhe aktivizmi në mënyrën se si sillen politikanët dhe partite.Në të njëjtën kohë, ne mund të pyesim veten nëse politikanët lejohen të përdorin emocionet për të bindur qytetarët për këndvështrimin e tyre.

A mund t'i përgjigjen palët emocioneve duke treguar një ari polar në një lugë akulli që shkrihet me shpresën për të vendosur ndryshimet klimatike në hartë dhe sa është e dëshirueshme që qytetarët të prezantohen me reklama të personalizuara politike. Në leksionin e saj, filozofja politike Eva Groen-Reijman pyet veten nëse përdorimi i këtyre llojeve të teknikave të marketingut është mënyra e duhur për të fituar mbi votuesit. Kuintet Filozofik shqyrton manipulimin, ndikimin dhe të vërtetën në fushat e politikës, shkencës, tregtisë dhe jetës sonë. Cilat fuqi dhe forca fshihen pas saj dhe si mund të mbrohemi kundër tij. Si e dimë se çfarë është e vërteta dhe çfarë është gënjeshtra? Dhe çfarë është në rrezik.

Çdo ditë ne jemi të ekspozuar ndaj ndikimeve të dukshme dhe të padukshme në trurin tonë. Metodat mashtruese na bindin të mendojmë ose të bëjmë diçka. Gënjeshtrat dhe lajmet e rreme gjejnë rrugën e tyre përmes mediave sociale dhe të njohura, falë trolleve dhe llogarive të rreme. Format e ndryshme të manipulimit ndikojnë në politikë, arsim, sundim të ligjit dhe shkencë. Na prek të gjithëve.

Pas leksioneve të tyre, Eva Groen-Reijman dhe Mathijs van de Sande do të diskutojnë mbi rolin dhe domosdoshmërinë e fushatave politike në demokraci. Çfarë mund të bëjnë politikanët për të fituar vota? A lejohet gjithçka në politikë. Çfarë roli luan emocioni? Dhe kur praktika aktuale përplaset me idealet tona demokratike? Tjidde Tempels, shkencëtare politike dhe krijuese e programeve në Radboud Reflects, është moderatorja.Eva Groen-Reijman është një filozofe politike dhe studiuese në Universitetin Wageningen. Ajo mori doktoraturën në Universitetin e Amsterdamit mbi legjitimimin e fushatave politike. Në kërkimin e saj aktual, ajo shikon etikën e shtytjes në sektorin publik dhe privat.Mathijs van de Sande është një filozof politik dhe asistent profesor në Universitetin Radboud. Ai mori doktoraturën e tij mbi politikën e lëvizjeve bashkëkohore protestuese, të tilla. Hulumtimi i tij fokusohet veçanërisht në demokracinë radikale, anarkizmin dhe aktivizmin politik.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".