Federalizmi i shtetit përmes Asociacionit e shkatërron formulën e sovranitetit dhe të integritetit kushtetues

Federalizmi i shtetit përmes Asociacionit e shkatërron formulën e sovranitetit dhe të integritetit kushtetues
Federalizmi i shtetit përmes Asociacionit e shkatërron formulën e sovranitetit dhe të integritetit kushtetues

Blerim Burjani

  • 15 September 2023 - 07:36

Shkruan: ANALISTI - Blerim Burjani

Asociacioni mund të themelohet fare lehtë dhe pa ndonjë konsekuencë të ndikimit në rrezikimin e shtetit, sipas modelit kroat, apo sipas sugjerimeve të Gjykatës Kushtetuese të Republikës së Kosovës. Pra nuk mundë të ketë asociacion etnik dhe as federalizëm qw qon drejt ndarjes.

-Është ide e rrezikshme të përmendet federalizimi për sovranitetin e shtetit unitar. Pra, Kosova është shtet unitar dhe tash në emër të alternativës së asociacionit, përmendja e federalizmit është rrezik shumë i madhe për rendin kushtetues ekzistues të Republikës së Kosovës. Asociacioni mund të themelohet fare lehtë dhe pa ndonjë konsekuencë të ndikimit në rrezikimin e shtetit, sipas modelit kroat, apo sipas sugjerimeve të Gjykatës Kushtetuese të Republikës së Kosovës.

Pra nuk mundë të ketë asociacion etnik dhe as federalizëm qw qon drejt ndarjes. Ideja e bërjes së Kosovës shtet federativ pashmangshëm, herët a vonë do të sjell procesin e pa dëshirueshëm dhe të pa pranueshëm, që me kalimin e kohës dhe me zhvillim e sipër, Kosova mundë të ndahet. Pra model federativ për Kosovën nuk ka, model të Tirolit Jugor.. pra s’ka gjë prej këtyre temave.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".