Zgjidhja e nyjës së asociacionit pas zhvillimeve të fundit, vetëm me një model kushtetues të pa rrezikshëm për sovranitetin dhe integritetin e shtetit

Zgjidhja e nyjës së asociacionit pas zhvillimeve të fundit, vetëm me një model kushtetues të pa rrezikshëm për sovranitetin dhe integritetin e shtetit
Zgjidhja e nyjës së asociacionit pas zhvillimeve të fundit, vetëm me një model kushtetues të pa rrezikshëm për sovranitetin dhe integritetin e shtetit

Blerim Burjani

  • 28 September 2023 - 08:02

Shkruan: ANALISTI - Blerim Burjani

Deri tash nuk ka pasur gatishmëri për themelim të këtij asociacioni. Por, Serbia dhe Kosova nuk mund të hyjnë në BE, pa arritur marrëveshje finale. Ndryshe do të mbeten jashtë BE-së si me qenë shtete Afrikane. Një model zgjidhjeje duhet të ndodhi.

-Qëllimi i destabilizimit është i qartë, të shpejtohet zgjidhja për asociacionin dhe zbatimit të marrëveshjes së Ohrit.

Ngjarja e rënd që ka ndodhë në veri nuk është për tu befasuar. Trimërimi i Serbisë nga faktor të ndryshëm të jashtëm politik. Qëllimi i destabilizimit është i qartë, për shpejtimin e themelimit të asociacionit serb dhe rritjen pazarit për modalitetet e zgjidhjes. Serbia donë destabilizim të shumëfishtë.

Tani se si do të sillet e çfarë do të propozon Qeveria e Kosovës, kjo çështje është çështje e vendim marrësve. Pra kjo varet nga Qeveria aktuale që e ka këtë mandat. Deri tash nuk ka pasur gatishmëri për themelim të këtij asociacioni. Por, Serbia dhe Kosova nuk mund të hyjnë në BE, pa arritur marrëveshje finale. Ndryshe do të mbeten jashtë BE-së si me qenë shtete Afrikane. Një model zgjidhjeje duhet të ndodhi. Vuçiq u deklarua qartë që nuk do ta njohin Kosovën kurrë. Tash është në duart BE-së dhe të SHBA-ve për ta dhënë mendimin e tyre.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".