Etërit e kombit, dhe lideret politikë nuk e justifikojnë veten e tyre para atyre që i shohin lart

Etërit e kombit, dhe lideret politikë nuk e justifikojnë veten e tyre para atyre që i shohin lart
Etërit e kombit, dhe lideret politikë nuk e justifikojnë veten e tyre para atyre që i shohin lart

Ali Hertica

  • 17 November 2023 - 15:23

Shkruan: Mr: Ali Hertica

 Për shkak se gënjeshtra dhe mashtrimi janë të natyrshme për njeriun, këto vese të rrënjosura thellë ndihmojnë në përcaktimin e historisë. Jo vetëm bota profane është e rënduar nga një barrë mijëravjeçare gënjeshtrash, por edhe bota fetare. Hulumtimi i plotë shkencor konfirmon praninë e kudogjendur të gënjeshtrës dhe mashtrimit në shoqëri. Mesatarisht, nga njëqind subjekte testuese, vetëm një duket të jetë pa gënjeshtra. Shumica dërrmuese (94 përqind) përfshihen në atë që specialistët e quajnë gënjeshtra të pranueshme shoqërore dhe janë gënjeshtarë patologjikë.

Fakti që politikanët gënjejnë më shumë se anëtarët e elektoratit nuk ngre asnjë vetull, por që njerëzit inteligjentë gënjejnë më shumë se më pak të talentuarit është mjaft befasuese. Ekstrovertët do të kishin më shumë gjasa të tradhtonin të vërtetën sesa introvertët. E njëjta prirje vlen edhe mes njerëzve të pasur dhe atyre më pak të pasur. Mashtrimi, manipulimi i së vërtetës dhe objektivitetit, është pjesë e strukturës më të vogël të shoqërisë: çiftit. Brenda familjeve, familjeve dhe shoqatave më të mëdha, diversiteti i gënjeshtrave dhe mashtrimeve rritet në raport me numrin e njerëzve..”

Psikiatër dhe ekspertë të tjerë dallojnë disa kategori mashtrimesh, duke përfshirë gënjeshtrën e bardhë. Gënjeshtra si mjet për të mos humbur fytyrën. Përdorimi i të pavërtetave me qëllimin për të shkaktuar dëm. Shtrirja për shkak të sëmundjeve mendore të pavetëdijshme dhe të vetëdijshme, qofshin të përcaktuara qartë apo jo. Të sëmurët mendorë, përfshirë ata që vuajnë nga deluzione, konsiderohen gënjeshtarë pseudologjikë, ndërsa psikopatët dhe narcisistët bien nën titullin e gënjeshtarëve patologjikë. Kjo formë e fundit e gënjeshtrës në veçanti është shkaku që bota dominohet nga gënjeshtra dhe mashtrimi.

Koncepti i dëmshëm është stereotip: liderët politikë ose fetarë, sekondët dhe ndjekësit e tyre, të cilët humbasin veten në entuziazmin e vetë-prodhuar. Doktrina dhe dogmat strukturore të nevojshme bëhen forcat shtytëse që duhet të çojnë në idealin partiak ose fetar. Besimi i verbër dhe besimi në teorinë, projektimin, propagandën e dikujt, statusin e përkatësisë ndaj një populli të zgjedhur, i kthen individët e seksioneve të ndryshme në një masë lehtësisht të formueshme që e lartëson gënjeshtarin patologjik, ndoshta pseudologjik në një udhëheqës të ndritur. Keqbërjet e kolektivit bëhen akte heroizmi. Humbjet marrin atmosferën verbuese të fitoreve. Gënjeshtrat e udhëheqësit(ve) apo profetit janë ngritur në një besim nga pasuesit. Propaganda dhe institutet profane dhe fetare shpërthejnë dhe përsërisin atë që ndjekësit duan të dëgjojnë. Provat për të kundërtën hidhen poshtë.

 Makina e lëvizjes së përhershme të gënjeshtrës gëlltit doktrinat dhe kufomat e armiqve. Fryti i fitores tejkalon të gjitha vlerat. Është kundërshtari që vret dhe ther. Udhëheqësit e kundërshtarëve janë kriminelë lufte. Ata duhet të dalin në gjyq. Heronjtë e tyre hyjnë në Valhallën e të drejtëve. Fama është pjesa e tyre e pavdekshme. E vërteta hiqet përgjithmonë nga konteksti, varroset përgjithmonë sepse predikohet dhe shenjtërohet nga fituesi. Gënjeshtra bëhet sinonim i objektivitetit, mashtrimi fjala binjake e së vërtetës.Sipas të gjitha gjasave, shumica e të pavërtetave historike nuk janë zbuluar ende. Shanset janë që shumica e saj nuk do të zbulohet kurrë. Në fund të fundit, perëndeshat mbrojtëse të gënjeshtrës ruajnë paprekshmërinë e teoremave dhe dogmave historike dhe fetare që janë të natyrshme për kombin dhe/ose kishën. Etërit e vendit, mesia dhe profetët nuk e justifikojnë veten para atyre që i shikojnë lart, i nderojnë dhe i adhurojnë.

Perandorët, mbretërit, gjeneralët, papët dhe sheikët ngrihen gjithmonë mbi atë që njerëzit e thjeshtë e quajnë mashtrim. Ata promovojnë fushat e betejës në fusha nderi, mbulojnë shtatë qiejt me parajsë. Në shërbim të vendit dhe kishës, nënat njëqindvjeçare bëhen të virgjëra, kufomat e copëtuara rifitojnë rininë e përjetshme. Në shërbim apo për lavdi të kombit dhe Zotit, gënjeshtra është gjuha e kundërshtarit.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".