Zgjidhja e qëndrueshme dhe e vetme për Kosovën dhe shqiptarët në Ballkan është shteti në kufijtë etnik historik, bashkimi në një Republike Federative me Shqipërinë

Zgjidhja e qëndrueshme dhe e vetme për Kosovën dhe shqiptarët në Ballkan është shteti në kufijtë etnik historik, bashkimi në një Republike Federative me Shqipërinë
Zgjidhja e qëndrueshme dhe e vetme për Kosovën dhe shqiptarët në Ballkan është shteti në kufijtë etnik historik, bashkimi në një Republike Federative me Shqipërinë

Agim Bajrami

  • 05 January 2024 - 07:36

Shkruan: ANALISTI - Agim Bajrami

Shtrirja territoriale e Kosovës, në shkëmbim të këtyre territoreve do të mund të përfitohej si më poshtë: Me shkëmbimin e këtyre territoreve, Kosova do të mund të përfitoj, në arritjen e largimit të Serbisë njëherë e përgjithmonë, në ndërhyrjet e saja dhe pengimin e shtet ndërtimit të Kosovës dhe funksionimin e demokracisë dhe sundimit ligjor të Kosovës, në emër të mbrojtjes së minoritetit serb; Do të mund të përfitohej, në imazhin ndërkombëtar , të funksionimit të shtetit ligjor e demokratik të Kosovës, dhe të ndërtimit të një shoqërie multi etnike, sipas modelit të standardeve evropiane; Do të mundësohej , që Kosova, në suazat e zhvillimeve ndërkombëtare e rajonale ,të vendosej edhe për mundësin e ndonjë rregullim tjetër të rajonit të Ballkanit perëndimor, përmes akordimit me Shqipërinë, për një rregullim politik e juridik të tipit konfederal apo federal , gjithnjë me pëlqimin e vendimmarrjes ndërkombëtare.

-Asociacioni me banorët me shumicë serbe për komunat veriore të Kosovës,nuk do të mund të realizohej! Shteti i Kosovës nuk mund të jetë funksional sipas “propozimit evropian” e as të marrëveshjeve të më hershme , të formimit të Asociacionit të komunave veriore me shumicë të banorëve serb kosovarë, e të akordimit të tanishëm, por jo edhe të nënshkruara, (marrëveshje me nonsens juridike) mbi bazën diskutabile të subjekteve negociuese, ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

Dhe kur palët negociuese, secila, po e luan lojën e vetë të bishtërimit të zbatimit të marrëveshjeve të akorduara, për normalizimin e marrëdhënieve ndërshtetërore, dhe kur në rrethanat e reja ndërkombëtare e rajonale dhe të gjeopolitikës aktuale në Ballkanin perëndimor, po shqyrtohet mundësia e arritjes së zgjidhjes tjetër ,përmes opsionit të shkëmbimit të territoreve për rajonin e luginës së Preshevës, të banuara me shumicë shqiptare në komunat Preshevë, Bujanoc, dhe Medvegjë, e të cilat komuna ishin shkëputur nga entiteti i Kosovës gjatë viteve 1945 të shkëmbyera, me komunat e veriut të Kosovës Leposaviqi dhe Zubin Potoku , të banuara me shumicë serbe, që deri më 1945, i takonin Serbisë.

Qëllimi i shkëmbimit të këtyre komunave gjatë sundimit të Titos në federatën Jugosllave, ishte prishja e kompaktësisë së shumicës shqiptare në tërësinë e subjektivitetit juridik, politik e territorial të Kosovës. Shtrirja territoriale e Kosovës, në shkëmbim të këtyre territoreve do të mund të përfitohej si më poshtë: Me shkëmbimin e këtyre territoreve,

Kosova do të mund të përfitoj, në arritjen e largimit të Serbisë njëherë e përgjithmonë, në ndërhyrjet e saja dhe pengimin e shtet ndërtimit të Kosovës dhe funksionimin e demokracisë dhe sundimit ligjor të Kosovës, në emër të mbrojtjes së minoritetit serb; Do të mund të përfitohej, në imazhin ndërkombëtar , të funksionimit të shtetit ligjor e demokratik të Kosovës, dhe të ndërtimit të një shoqërie multi etnike, sipas modelit të standardeve evropiane; Do të mundësohej ,

Kosova, në suazat e zhvillimeve ndërkombëtare e rajonale ,të vendosej edhe për mundësin e ndonjë rregullim tjetër të rajonit të Ballkanit perëndimor, përmes akordimit me Shqipërinë, për një rregullim politik e juridik të tipit konfederal apo federal , gjithnjë me pëlqimin e vendimmarrjes ndërkombëtare.

Praktika e funksionimit të deri tanishëm të shtetit të Kosovës, edhe përkundër avancimit pozitiv të minoriteteve në Kosovë, në të gjitha fushat e jetës; politike ,juridike , ekonomike është dëshmuar se është dështuar në integrimin e minoritetit serb në strukturat e shtetit të Kosovës, ngase, është nxitë gatishmëria e minoritetit serb ,nga autoritet e shtetit të Serbisë , të kundërshtohet funksionimi i shtetit të Kosovës, dhe si rrjedhojë ,komuniteti serb u përcaktuan të çojnë jetën e ndarë e paralele brenda territorit të Kosovës, jashtë sistemit kushtetues të Kosovës, gjithnjë në përputhje me direktivat dhe programin hegjemoniste të botës serbe-ruse e të inspiruar nga kisha ortodokse serbe. Dhe në përgjithësi, sipas të gjitha gjasave, mundësia e formimit dhe implementimit të Asociacionit të komunave veriore të Kosovës me shumicën e banorëve serb, do të jetë inekzistent, për shkak se edhe do të mundësoj, defunksionalizimin shtetin e Kosovës, ngjashëm me ''Republikën Srpska" në Bosnje dhe Hercegovinë !

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".