Java vendimtare për Kosovën me gjasa reale të pritjes për anëtarësim në KiE

Java vendimtare për Kosovën me gjasa reale të pritjes për anëtarësim në KiE
Java vendimtare për Kosovën me gjasa reale të pritjes për anëtarësim në KiE

Blerim Burjani

  • 26 March 2024 - 07:35

Shkruan: ANALISTI - Blerim Burjani

Kjo javë, pra java e fundit e muajit mars, do të jetë shumë e rëndësishme për Kosovën, javë vendimtare për fuqizimin ndërkombëtar të identitetit dhe sovranitetit të shtetit të Kosovës, e që lidhet me pjesëmarrje në institucionet e rëndësishme evropiane, sikur që është anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Evropës. Gjasat janë reale pasi Qeveria e Kosovës i dha përgjigje pozitive vendimit të Gjykatës Kushtetuese rreth pronave për manastirin e Deçanit, vendim ky që ka zgjuar përkrahje të madhe politike e diplomatike për anëtarësimin e Kosovës në KIE, shpresat janë të mëdha.

-Vetë kryetarja e delegacionit të përhershëm të Serbisë në Asamblenë Parlamentare të Këshillit të Evropës, Bilana Pantiq-Pila, ka deklaruar për mediet serbe se raportuesja për pranimin e Kosovës në Këshillin e Evropës, Dora Bakoyannis, ka rekomanduar që Kosova të pranohet në këtë organizatë dhe për raportin e saj do të votohet më 27 mars në seancën e jashtëzakonshme të Komitetit Politik. Pra le të shpresojmë të jetë takim i frytshëm, dhe Kosova të merr sinjalin e gjelbër në procedurat e mëtejme të anëtarësimi. Raporti për Kosovën do ti dorëzohet Komiteti të Ministrave të KE-së nga , raportuesja për Kosovë e cila do të raportoj dhe tash ky raport dihet. Kosova mund të fitoj të drejtën e anëtarësimit me kushte.

Do të ketë monitorim të zbatimit të kushteve nga raporti, Kosova do të jetë anëtare përkundër atë qe kushtëzon Serbia me anëtarësim , Serbia ka kushtëzuar KiE ose ata ose Serbin. Ky kushtëzim nga Serbia jo parimor dhe në kundërshtim me KE, është i pa pranueshëm, dhe se Serbia mund të vendos a dëshiron të jetë ende anëtare e KE ose me dalë, dalja e Serbisë do të ishte dëmi më i madhe që i bëhet qytetarëve serb, rendi dhe ligjit, demokracisë dhe të drejtave të njeriut.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".