Nuk bëhet shteti me hile, duke i futur pyka nga katër anët!...

Nuk bëhet shteti me hile, duke i futur pyka nga katër anët!...
Nuk bëhet shteti me hile, duke i futur pyka nga katër anët!...

Ismail Muçiqi

  • 17 May 2024 - 15:15

Shkruan Gazetari: Ismail Muçiqi 

  Lajmi qӫ erdhi nga qendrat e vendosjes tӫ Bashkimit Evropian tӫ pӫrkrahura edhe nga diplomatӫt Amerikan pӫr bllokimin e procesit tӫ anëtarësimit tӫ Kosovӫs nӫ Kӫshillin e Evropӫs ӫshtӫ lajmi mӫ i keq dhe shumӫ zhgӫnjyes pӫr popullin e Kosovӫs. Kӫsaj gjendje i kontribuan disa faktorӫ determinues diplomatik tӫ cilӫt pӫrmes formave mӫ tӫ ndryshme ndikuan qӫ qӫshtja e Kosovӫs pӫr tu pranuar nӫ Kӫshillin e Evropӫs ka edhe disa kushte. Duhet tӫ jemi tӫ sinqertӫ dhe tӫ vetëdijshëm se nӫ vazhdimӫsi integrimin e Kosovӫs nӫ mekanizmat e organizatave Ndӫrkombӫtare e ka penguar dhe po e pengon Serbiame tӫ gjitha forcat diplomatike Kombӫtare e ndërKombëtare. Lӫbimi i Aleksandӫr Vuqiqit, vizita e tij nӫ Francӫ e cila ndodhi para ca ditesh dhe takimi me Presidentin Franqez Makron ishte mallkimi i parӫ pӫr ta penguar Kosovӫn nӫ Kӫshillin e Evropӫs.

Kӫtij procesi dhe shumӫ proceseve tjera integruese pӫr Kosovӫn janӫ penguar edhe nga Kryeministri i Shqipӫrisӫ Edi Rama i cili ӫshtӫ bӫrӫ perqaresi kryesore tӫ faktorit politikӫ Shqiptarӫ nӫ tӫ gjitha trojet Shqiptare. Ky matrapaz kontravers ishte pӫrkrahӫs i Vuqiqit dhe Serbisӫ pӫr Ballkanin e Hapur duke e lӫnӫ Kosovӫn nӫ geto. Edi Rama ishte lӫbuesi konspirativ pӫr shkӫmbimin e territorit me Serbinӫ nӫ dӫmӫ tӫ Kosovӫs.

Edi Rama nӫ tӫ gjitha takimet zyrtare diplomatike dhe ato jo zyrtare qӫ i pati me pӫrfaqesuesit e institucioneve tӫ shteteve tӫ fuqishme tӫ Bashkimit Evropian prapa perdeve lӫboj kundӫr Institucioneve tӫ Kosovӫs pӫr ti ngopur epshet e tija karrieriste tӫ (sӫmura) me plotӫ patologji duke synuar veten si mbret i Shqiptarӫve. Kjo u vӫrtetua edhe para ca ditӫsh kur Federate e Futbollit te Shqipӫrisӫ ju bashkua federatӫs tӫ futbollit tӫ Serbisӫ pӫr ta organizuar kampionatin e ardhshӫm nӫ Futboll. Shou politikӫ tӫ cilin e organizoj Edi Rama nӫ Greqi duke luajtur me ndjenjat e mӫrgatӫs Shqiptare, pӫrmes kartӫs sӫ “patriotizmit folklorik” duke i dӫmtuar raportet me Greqinӫ nӫ dӫmӫ tӫ Kosovӫs nuk donë koment.

Kjo ndodhi pas raportit tӫ Komisarӫs Bakoyannis e cila e dha dritӫn e gjelbӫrt pӫr pranimin e Kosovӫs nӫ Kӫshillin e Evropӫs. Nuk ka dyshim se rrugӫn e anëtarësimit tӫ Kosovӫs me Kӫshillin e Evropӫs e penguan edhe partitӫ politike nӫ Kosovӫ tӫ cilat nuk arritӫn tӫ krijojnӫ unitet pӫr njӫ konsensus politikӫ pӫr qӫshtjen e Asociacionit i cili ӫshtӫ bӫrӫ mollӫ sherri pӫr sigurinӫ e Ballkanit. Nga ky dӫshtim nuk mund ti ikun pӫrgjegjӫsisӫ morale dhe politike disa mediume informative, private tӫ cilat me vite po e helmojnӫ opinionin me debate tӫ kota tӫ dӫmshme sensacionale nӫ dӫmӫ tӫ audiencӫs.

Andaj pӫrgjegjӫsinӫ pӫr dӫshtimet tona tӫ pӫrditӫshme qӫ nga pas lufta nӫ tӫ gjitha sferat e jetӫs e mbanӫ politika e q’akorduar, e pa aftӫ, pa invencion dhe strategji, pa vizion dhe pa pӫrvojӫ qӫ i ndodhi Republikӫs sӫ Kosovӫs. Nga pӫrgjegjӫsia morale, njerӫzore dhe intelektuale nuk mund ti ikun asesi shtresa e ashtuquajtur intelektuale Shqiptare nӫ Kosovӫ dhe mӫ gjerӫ e cila ӫshtӫ strukurӫ dhe jeton nӫ heshtje tӫ mjerueshme. Andaj nuk mund te pritet me shume nga institucionet e tanishme te Kosovës te cilat edhe keshtu po dëshmohet se u mungon pervoja politike, profesionale dhe diplomatike per tu perballur me rrethanat aktuale te politikes Globale ne Bote. “Nuk mbahet Kurbani diten e Bajramit”.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".