Teoria e oligarkve dhe trampolinat e tyre në Kosovë

Teoria e oligarkve dhe trampolinat e tyre në Kosovë
Teoria e oligarkve dhe trampolinat e tyre në Kosovë

Ali Hertica

  • 18 May 2024 - 14:36

Shkruan: Mr.Ali Hertica

Një formë qeverisjeje, pushteti është i përqendruar në duart e një grupi njerëzish, pakice. dhe janë për të mirën e përbashkët është një formë qeverisjeje në formën e përqendrimit të pushtetit në duart e një grupi të fuqishëm njerëzish që u shërbejnë interesave të tyre dhe jo vetëm në ekonomi. Disa grupe njerëzish  në kosovë kanë interesat e tyre për të vendosur dominimin në sferën politike dhe financiare. Me marrjen e pushtetit, këta njerëz përpiqen të imponojnë interesat dhe kushtet e tyre në sferat ekonomike dhe të tjera sociale. Burimet financiare janë të përqendruara në duart e pak njerëzve të pasur, që do të thotë se krijohen kushtet ekonomike për krijimin e një oligarkie. Metoda e dominimit ekonomik të oligarkëve: a/ një kompani zotëron një pjesë kontrolluese të disa kompanive. Fillon të ndikojë deri diku në politikë duke u rritur në aparatin shtetëror të vendit. Metodat e mësipërme janë pak a shumë të pranishme në shumë vende.

Fjala oligarki4 u përdor për herë të parë nga filozofët e lashtë grekë Platoni dhe Aristoteli. Aristoteli e shpalli "oligarkinë" si "sundim të të pasurve"5 dhe e krahasoi atë me oligarkinë e fisnikëve. Sipas Aristotelit, ekzistojnë 3 forma të përsosura të qeverisjes, të cilat janë: mbretërore, aristokratike dhe politike. . Sundimi i drejtë i një personi është mbreti, i gabuar /i gabuar/ është tirani, sundimi i duhur i një grupi janë fisnikët, i gabuar është oligarkia, sundimi i duhur i shumicës është politika dhe i gabuari demokratizohet. . Sundohet nga grupi më i mirë i njerëzve, moralisht, psikologjikisht dhe intelektualisht, fisnikëria e ditur. Megjithatë, nëse aristokracia dhe monarkia Survaljit humbasin karakteristikat e tyre pozitive, është shumë e mundur të shndërrohet në një formë tiranie dhe oligarkie.Në një oligarki sundojnë të pasurit. Mbizotëron padrejtësia dhe pabarazia. Por në një demokraci, jo vetëm, por barazia mbizotëron. Ai përcaktoi disa forma të demokracisë. Në një formë: të gjithë qytetarët, pavarësisht nëse janë të pasur apo të varfër, marrin pjesë në qeverisje me të drejta të barabarta. Në formën tjetër: qytetarët që kanë më pak pasuri se të varfërit gëzojnë të drejtën e votës. Në formën e tretë: forma më e keqe e demokracisë, ku sundimi i popullit nuk bazohet në ligj/ ligji nuk zbatohet.

Kjo formë e moszbatimit të ligjit do të thotë se demokracia përfshihet në të njëjtën kategori si tirania dhe oligarkia. Demokracia është një formë e paqëndrueshme e qeverisjes. Por është më mirë se oligarkia dhe aristokracia.

Aristoteli u përqendrua në mënyrën se si ndryshojnë format e qeverisjes për shkak të luftërave dhe grushteve të shtetit global. Arsyeja kryesore e këtyre revolucioneve është humbja e integritetit dhe humbja e parimeve kryesore të formave të ndryshme të qeverisjes. Kjo është arsyeja pse në një demokraci të gjithë janë të barabartë në të gjitha marrëdhëniet, por në një oligarki është ekstremi i kundërt i pabarazisë. Aristoteli i lidhi këto revolucione me konflikte shoqërore të bazuara kryesisht në pronë. Arsyeja kryesore e revolucionit është dobësimi i fuqisë së klasës së mesme të shoqërisë dhe rritja e fuqisë së klasave të tjera. Besohet se faktori kryesor për të siguruar stabilitetin është rritja e fuqisë së shtresës së mesme duke vendosur një "politikë" dhe duke krijuar një strukturë të përzier shtetërore. Sipas Aristotelit, skllavëria është një gjendje natyrore në të cilën një pjesë dominon të tjerët dhe pjesa tjetër u bindet atyre për të përmbushur vullnetin e njerëzve mbi ta. Robi është një mjet i gjallë, një pjesë e pasurisë së zotërisë, një trup dhe shpirt njerëzor, i ndryshëm nga pasuria e këtij zotëriu. Deri në vitin 1998, një oligarki konsiderohej qeveria zyrtare e një pakice zyrtarësh. Për shembull, Vladimir Dahl7 shpjegoi Oligarkinë sipas ideve të Aristotelit. Është një formë qeverisjeje në të cilën i gjithë pushteti suprem qëndron në duart e disa fisnikëve të emërtuar. Sipas fjalëve të gazetarëve, një oligarki është një qeveri informale e krijuesve të kukullave, si presidentë, kryeministra, ministra dhe guvernatorët, të cilët kontrollojnë kukullat nga prapaskenat. Në fillim të shekullit të 20-të, një qeveri e tillë e fshehtë u quajt "oligarki financiare"8, dhe ky koncept u prezantua nga ekonomisti austriak Rudolf dhe Vladimir Lenin9. Oligarkive u pëlqen të veprojnë në emër të popullit për mirëqenien e tyre dhe nën maskën e Demokracisë. Për këtë qëllim para zgjedhjeve vijnë në krye të qeverisë duke i larë trurin zgjedhësve me mjete të ndryshme. Me kalimin e viteve, oligarkët kanë forcuar pozicionin e tyre me ndihmën e 3 mjeteve.

Është sotme është e prirur për mashtrim. Gazetarët paguhen nga ata që duan të përhapin informacione, por jo nga ata që janë aty për të marrë informacion. Shumë politikanë dhe zyrtarë u tregojnë njerëzve atë që u pëlqen të dëgjojnë në TV, të lexojnë në gazeta dhe të dëgjojnë në radio. Por në realitet, nën emrin e popullit, ata njerëz i zgjidhin vetëm problemet e tyre. Sepse qytetarët e thjeshtë harrojnë - si mund të kujtojnë se çfarë ka bërë deputeti i Kongresit në 4 vjet, nuk mbajnë mend çfarë kanë bërë një gjysmë viti më parë. Blerja me para - ky është një nga mjetet elektorale që përdoret për të blerë vota. Frika është një mjet për të luajtur me psikikën e brendshme të një personi, sepse frika është një shoqërues që e ndjek gjithmonë një person. Në të kaluarën ekzistonte frika nga ndëshkimi i menjëhershëm, por në ditët e sotme, duke ndikuar në opinionin publik, është bërë më e sofistikuar dhe delikate ndikimi në mendjet e njerëzve, duke krijuar /mite/ deluzione të ndryshme .

Midis tyre: forma e parë: një sasi e vogël pasurie është e përqendruar në duart e shumicës, dhe në këtë masë ata marrin pjesë në menaxhimin e shtetit, numri i këtyre njerëzve është i madh, në këtë rast, qeveria supreme nuk është në duart e popullit, por qeveriset nga ligji. Në këtë masë, në rast se nuk u mbetet gjë tjetër veçse të jetojnë në mirëqenien e shtetit, të cilët nuk kanë pasuri të mjaftueshme për të jetuar pa shqetësime, ata njerëz me të drejtë kërkojnë shtet ligjor, jo sundim vetë. Lloji 2: numri i personave që zotërojnë pronë do të jetë më i vogël se tipi 1, por sasia e pronës do të jetë më e madhe. Këta pronarë pronash që janë bërë shumë të fuqishëm, kanë kërkesa të larta dhe për këtë arsye zgjedhin dhe emërojnë njerëz për të punuar në administratën e qeverisë, kështu që ata njerëz nuk mund të qeverisin pa ligje, por të bëjnë ligjet që u duhen.

Forma e tretë është: Kur situata përkeqësohet, ose prona përqendrohet vetëm në duart e disa personave, të gjitha pozicionet përqendrohen në duart e këtyre pronarëve dhe pozitat kalojnë brez pas brezi. Në fund të fundit, shembulli më selektiv i një oligarkie është organizata mafioze. Në kohët moderne, biznesmenët e mëdhenj kanë parimin e blerjes së politikanëve dhe për t'i detyruar ata të largohen nga politika njohin të drejtat pronësore të të tjerëve dhe nuk kujdesen për të tjerët, blihen dhe financohen politikanët për të persekutuar ata që nuk shiten. Vërtet nuk ka mbetur gjë tjetër veçse një komitet politik dhe helmi më i mirë mbetet në politikë dhe më i miri i korruptuar dominon tregun.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".