Pas zgjedhjeve të 14 shkurtit me ekip të unitetit për dialogun me Serbinë!

Pas zgjedhjeve të 14 shkurtit me ekip të unitetit për dialogun me Serbinë!
Pas zgjedhjeve të 14 shkurtit me ekip të unitetit për dialogun me Serbinë!

Drizan Shala

  • 13 January 2021 - 13:04

Shkruan: Drizan Shala

Me ndryshimin e administratës se SHBA-se në njërën anën dhe përfundimit të karrierës politike të Kancelares Gjermane procesi i dialogut do të ndryshojë por që nuk shoh ndonjë zgjidhje të raporteve Kosove-Serbi edhe për një periudhë 3/4 vite të ardhshme sepse Presidenti i ri SHBA-së në mandatin e parë do ketë fokus zhvillimet dhe “luftën” ekonomike politike me Kinën dhe Rusine në njërën anë dhe krijimin e një stabiliteti politik të brendshëm në Amerikë ndërsa Evropa do të ndryshojë bazuar në krizën që është duke kaluar qoftë në aspektin politike ku shtetet anëtare të BE-së kanë filluar të shohin me skepticizëm ekzistencën e Unionit si dhe kriza ekonomike që ka kapluar këto shtete si shkaktar i vitit 2020 i shkaktuar nga Covid 19.

-Qeveria e cila pritet të dal nga zgjedhjet e 14 shkurti do të ballafaqohet më dy fronte në aspektin e menaxhimit të situatës të cilën e ka prodhuar pandemia Covid 19 si dhe polarizimin e shoqërisë Kosovare nga partitë politike që nga zgjedhjet e 6 tetorit të 2020. Qeveria e ardhshme e cila pritet sipas gjitha gjasave të formohet nga partia e dytë e dal nga këto zgjedhje bazuar në vendimin e gjykatës kushtetuese e cila hap rrugë për të jetësuar formimin e qeverisë.

Pra bazuar në gjendjen faktike të një “krize” të brendshme politike unë vlerësojë që dialogu do të jetë jashtëzakonisht i vështir nëse nuk do të ketë harmonizim dhe krijim të një Ekipi të Unitetit i cili mund të vazhdojë kapitullin e fundit të shtet ndërtimit të Kosovës në arenën ndërkombëtare që është njohja reciproke në mese të dy shteteve ( Kosove-Serbi ). Procesi i dialogut në dy vitet e fundit ka pasur një përshpejtim të shpejt por që rezultuan vetëm më disa marrëveshje teknike të cilat në terren shumë pak janë vërejtur

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".